Vikend preporuka

Dvije prijateljice vode nas u šetnju Zagrebom po lokacijama filma Tko pjeva zlo ne misli

Kultni film Kreše Golika iz 1970. inspiriao je Anamariju Kovačić i Kristinu Božić da osmisle turističku turu po glavnom gradu koja uključuje legendarne lokacije na kojima se snimao.

Malo koji film poput Tko pjeva zlo ne misli prikazuje Zagreb kakav je nekada bio, kako se u njemu živjelo i zabavljalo tridesetih godina prošlog stoljeća, kada se u obiteljsku šetnju išlo na Zrinjevac i vikendom odlazilo na izlet popularnim samoborčekom, kad su gospoda uz gemište raspravljala o ratu u dalekoj Abesiniji, dame uzdisale čitajući ljubavne romane, a djeca nosila mornarska odijelca. Snimljen 1970., film redatelja Kreše Golika, s nezaboravnim likovima poput gospona Fulira, malog Perice i Franje Šafraneka, postao je i sam dio zagrebačke tradicije, a glumce Relju Bašića, Franju Majetića, Mirjanu Bohanec i Miju Oremović pretvorio u zvijezde.

image

Palainovka na Gornjem gradu

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Ovih dana u Zagrebu je pokrenuta pješačka turistička ruta koja povezuje najpoznatije lokacije iz filma Tko pjeva zlo ne misli, ali i mjesta koja govore o zanimljivoj prošlosti hrvatskog glavnog grada.

Osmislile su je dvije dugogodišnje prijateljice i, naravno, ljubiteljice tog najzagrebačkijeg od svih hrvatskih filmova. Anamarija Kovačić je organizatorica vjenčanja i drugih evenata, a Kristina Božić je turistički vodič s gotovo desetogodišnjim iskustvom. Do ideje su došle, kako bi drugačije, dok su bile na kavi. Odmah su sve razradile, nazvale svoju turu EvenTura, i već u srpnju organizirale prve pohode tragom filma, a zainteresiranih je sve više, uglavnom Zagrepčana koji vole ovaj film i žele saznati nepoznate detalje o svom gradu, ali i ljudi iz okolnih mjesta, pa i iz Slovenije.

image

Zagrebačka uspinjača

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Prva je postaja Zrinjevac, nekada najpopularnija zagrebačka promenada i centar društvenog života, gdje je Ana Šafranek s Pericom otišla u šetnju nadajući se da će ondje sresti gospona Fulira. Slijede Cvjetni trg i prije njega skulptura Prizemljeno sunce kipara Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici. Iako je postavljena kasnije, pa se ne prikazuje u filmu, i mnogi Zagrepčani ne znaju kako je nastala, pa im je priča o njoj itekako zanimljiva. Nakon Cvjetnog trga odlazi se uspinjačom na Gornji grad, na mjesto gdje u filmu možemo vidjeti obitelj Šafranek na putu prema svojoj kući, a putem sudionici mogu slušati pjesme iz filma, poput "Kak taubeka dva", "Marijana" i "Fala" Vlahe Paljetka. U filmu je dom Šafranekovih "glumila" kuća na broju 11 u Basaričekovoj ulici - ili Basaričkovoj, kako piše na tabli na njenom početku, no ona je zatvorena za posjet, pa se može razgledati samo izvana.

image

Scena iz filma Tko pjeva zlo ne misli

ARHIVA

Franjo Šafranek je često odlazio na gemišt u gostionicu "Kod Znidaršića" na broju 9, također u Basaričekovoj. Tamo je donedavno bio kafić "Pod starim krovovima", pa je EvenTura tamo završavala, ali nakon njegova zatvaranja, ne zna se je li privremenog ili stalnog, ide se u kafić i restoran na obližnjem Ilirskog trgu, gdje se uz gemišt i štrukle sabiru dojmovi, nastavlja druženje i natječe se u kvizu u kojem sudionici koriste ono što su naučili tijekom šetnje - a mogu pokazati i koliko dobro znaju opeglati košulju, što je podsjetnik na scenu u kojoj Franjo Šafranek odlazi u dvorišni Pegleraj. Svi sudionici dobiju darove, poput craft piva Fulir, majica s natpisima iz filma ili nečim sličnim, a pobjednik nagradu koja je sponzorirana od strane malih zagrebačkih obrtnika.

image

Kristina Božić i Anamarija Kovačić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Tura traje oko dva sata, cijena joj je 150 kuna, na njuj se prijaviti može na stranici EvenTura na Instagramu.

Linker
12. travanj 2024 05:39