BOB MARSHAK/UNIVERSAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK
što gledati?

Savršeni filmovi za 8. ožujak: Donosimo inspirativne uratke u kojima su glavne zvijezde žene

Od životnih priča Margaret Thatcher i Ruth Bader Ginsburg do uporne profesorice koja se svim silama trudi da njezine studentice izgrade uspješne karijere, pogledajte naš popis filmova koje bi mogli pogledati već ovog Dana žena, ali i bilo koji drugi dan.

Od životnih priča Margaret Thatcher i Ruth Bader Ginsburg do uporne profesorice koja se svim silama trudi da njezine studentice izgrade uspješne karijere, pogledajte naš popis filmova koje bi mogli pogledati već ovog Dana žena, ali i bilo koji drugi dan.

Međunarodni Dan žena od 1909. godine obilježava se 8. ožujka. Dan je sinonim za globalno zalaganje jednakost i ravnopravnost žena u društvu, kao i pokazivanje njihovih postignuća. Žene su kako znamo, stoljećima prolazile tešku borbu kako bi se istaknule među muškarcima - nisu imale pravo glasa niti su mogle graditi karijere. Njihova funkcija je primarno bila da se brinu o suprugu i djeci. Ipak, s velikim naporima i dugogodišnjom borbom žene su ostvarile pravo glasa i danas možemo itekako svjedočiti njihovim uspješnim karijerama.

Brojni filmovi tijekom godina prikazali su teške životne situacije žena kojima nije bilo nimalo lako izboriti se za svoje snove. Bilo da je riječ o inspirativnim istinitim ili fiktivnim pričama. Tako možemo pogledati film kojeg je nadahnuo život legendarne britanske premijerke Margaret Thatcher, priču o samohranoj majci koja otkrije da velika korporacija truje vodu mještana, profesorice koja želi da njezine studentice ostvare zavidne karijere, život Ruth Bader Ginsburg kojoj nije bilo nimalo lako pronaći posao jer je žena, ali je ipak uspjela da postane Vrhovna sutkinja. No, ako u moru dobrih naslova ne znate koji izabrati donosimo vam popis filmova koje bi mogli pogledati za Dan žena, a koje prikazuju inspirativne žena koje nikada nisu odustajale već su se borile da ostvare svoje snove.

Erin Brockovich

Film koji je bio i jedan od nominiranih za Oscara 2001. godine za najbolji film snimljen po stvarnom događaju, a glavnu ulogu ima Julia Roberts kao Erin Brockovich. Erin je samohrana majka troje djece, a počinjemo je pratiti nakon što je strada u prometnoj nesreći koju je imala s doktorom te ga tuži. Njezin odvjetnik Ed Masry očekuje pobjedu, ali zbog njezinog ponašanja u sudnici to se ne događa. Nakon što je izgubila spor nema novca da plati troškove, pa umjesto toga počne raditi u Edovom uredu kao recepcionistica, a uskoro otkriva da u malenom kalifornijskom mjestu Hinkley velika kompanija "Pacific Gas & Electric" pokušava prekriti veliku ekološku katastrofu u kojoj su zagađene velike količine vode i stanovnici oboljevaju od raznih smrtonosnih bolesti. Polako Brockovich prikupi više od 500 tužbi mještana te uz Edovu pomoć tuži veliku korporaciju. Uz Roberts u filmu glume Albert Finney, Aaron Eckhart i drugi, a Juliji je i ova uloga donijela i prestižnog Oscara 2001. godine.

Klub prvih supruga

Komedija s tri legendarne osarovke u glavnim ulogama, Goldie Hawn, Bette Midler i Diane Keaton. Prijateljice s fakulteta se zajedno opet počnu družiti nakon što im prijateljica počini samoubojstvo, ali to nije jedino što ih poveže. Naime, sve tri ih je suprug prevario i to s mlađim djevojkama. Elise (Hawn) je glumica koju je suprug prevario s kolegicom u usponu, Brenda (Midler) je pomogla suprugu da ostvari svoj san te da otvori lanac trgovina, a sada je našao mlađu, mršaviju djevojku, dok je Annie (Keaton) suprug prevario s psihoterapeutkinjom. Ubrzo tri prijateljice osnuju "Klub prvih supruga" kako bi se osvetile bivšim muževima i oduzele im bogatstvo.

Osmijeh Mona Lise

Film je smješten u pedesete godine prošlog stoljeća, a govori o mladim djevojkama koje pohađaju Wellesley fakultet i sanjaju o udaji za bogate muževe. Ali sve se to promijeni kada im dođe nova profesorica povijesti umjetnosti Katherine Watson, koju je utjelovila Julia Roberts. Katherine od svojih studentica očekuje da razmišljaju izvan okvira i da budu neovisne - obrazuju se i grade karijeru. Watson mladim djevojkama postaje životna mentorica, a ubrzo dolazi u sukob s otmjenom tradicionalnom studenticom Betty, koja želi joj zagorčati život na prestižnom sveučilištu. Osim Julije Roberts, "Osmijeh Mona Lise" ima odličnu glumačku postavu - Kirsten Dunst, Juliju Stiles, Maggie Gyllenhaal i Ginnifer Goodwin.

Željezna Lady

Biografski film govori o životu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher. "Željezna Lady" prikazuje ključne trenutke u njezinom privatnom i političkom životu. Film prikazuje i njezino djetinjstvo te odrastanje u obitelji srednjeg staleža, dobar odnos s ocem kojeg je vidjela kao idola te loš s majkom. Dotiče se i njezine borbe u "muškom" društvu dok polako, ali sigurno gradi zavidnu političku karijeru. Uloga britanske premijerke pripala je legendarnoj Meryl Streep, a uz nju u filmu igraju Jim Broadbent, Olivia Colman i brojni drugi. Uloga Margaret Thatcher Meryl Streep je donijela i njezinog trećeg Oscara 2012. godine.

Tajni život kućnih pomoćnica

Film je nastao po istoimenom bestselleru Kathryn Stockett, a u središtu priče je Skeeter - mlada djevojka s juga SAD-a koja se vraća s fakulteta i želi postati spisateljica. Šokira svoje sugrađane kada odluči intervjuirati Afroamerikanke koje su posvetile živote brinući se za djecu bogatih južnjačkih obitelji. Njezina najbolja prijateljica Aibileen prva se usudila progovoriti o ovoj temi, a njezini prijatelji iz afroameričke zajednice su zgroženi time. Skeeter i Aibileen nastavljaju suradnju, a uskoro im dolaze i druge sumještanke koje žele ispričati svoju priču. U filmu igraju Emma Stone, Viola Davis, Allison Janney, Octavia Spencer, Jessica Chastain i brojne druge. Film je dostupan na streaming platformi Disney+.

Joy

Biografski film s Jennifer Lawrence u kojem glumi samohranu majku dvoje djece Joy Mangano. U njezinom domu žive majka koja ne izlazi iz sobe, bivši muž koji želi graditi glazbenu karijeru te njezin otac koji se rastavio treći put. Isfrustrirana čisteći pod s močom, Joy odluči dizajnirati inovativan močo, koji ne treba dirati da bi ga ocijedili. Ona ubrzo na nagovor prijateljice započinje proizvodnju, a u početku ga prodaje ispred supermarketa. Ipak, kasnije pronađe investitore i stvori bogatstvo. Osim Lawrence u filmu igraju poznata glumačka imena - Robert De Niro, Bradley Cooper, Isabella Rossellini, Édgar Ramírez i drugi, a film se može pogledati na Disney+.

Na temelju spola

Biografski film o životu danas legendarne sutkinje Ruth Bader Ginsburg. Ruth je studentica prve godine prava na Harvardu, a njezin suprug Martin Ginsburg je na drugoj godini i dijagnosticiran mu je rak testisa. Da ne bi bio u zaostatku, Ruth pohađa njegova i svoja predavanja dok se paralelno brine za supruga i kćerkicu Jane. Ruth je diplomirala kao najbolja u svojoj generaciji, ali ne može pronaći posao u odvjetničkim uredima jer ne žele zaposliti žene. Film detaljno prikazuje što je sve morala proći da bi postala Vrhovna sutkinja, od diskriminacije na poslu do obiteljskih briga. Legendarnu sutkinju odglumila je Felicity Jones, dok je njezinog supruga igrao Armie Hammer, a u biografskom filmu su im se pridružila brojna poznata imena - Justin Theroux, Kathy Bates, Sam Waterston, Cailee Spaeny i drugi.

Male žene

Nastao po istoimenom hit romanu Louise May Alcott, a adaptiran je u nekoliko kazališnih predstava, serija i filmova. Publika najbolje pamti dva filmska uratka - iz 1994. redateljice Gillian Armstrong i onaj iz 2019. koji je nastao pod redateljskom palicom Grete Gerwig.

Za koji god se odlučite, neće te se razočarati jer "Male žene" pokazuje inspirativnu priču sestara March - Jo, Amy, Beth i Meg - koje financijski pomažu majci Marmee dok im je otac na ratištu za vrijeme američkog Građanskog rata. Sve imaju različite talente, ali najviše se od njih ističe Jo, po svojoj naravi i talentu spisateljice. S druge strane imamo Meg koja je održava cijelo kućanstvo dok njihova majka nije prisutna, Beth - nadarenu pijanisticu i Amy- najmlađa sestra s talentom slikarice. Na Netflixu su dostupna oba filma - iz 1994. i 2019. godine.

One su bombe

Temeljen na istinitom događaju dramski film s Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie u glavnim ulogama, donosi priču o tri zaposlenice televizijske kuće Fox Newsa koje su odlučile progovoriti o direktoru Rogeru Ailesu i njegovom seksualnom napastovanju i uznemiravanje žena. Radnja prati novinarku Gretchen Carlson koja priprema sudski proces protiv Rogera, a u isto vrijeme mlada producentica Kayla Pospisil dobije posao u televizijskoj kući Fox News. No iako se sve čini kao iz bajke, Kayla ubrzo shvati koja je cijena njezinog novog poslovnog uspjeha. Inače, Ailes je godinama seksualno uznemiravao žene, a film "One su bombe" pruža detaljan prikaz kako je medijski mogul na kraju pao.

Barbie

Kino hit iz 2023. godine prati Barbie koja živi u svom svijetu plastičnih kućica, automobila i zgodnih Kenova. U njezinom svijetu žene su uspješne liječnice, odvjetnice, sutkinje, političarke... Iako se sve čini krasno, Barbie (Margot Robbie) ubrzo počnu dolaziti brojni problemi - u tušu je voda hladna, razmišlja o smrti, a i nešto što joj je najgore - stopala su joj postala ravna. Da bi otkrila u čemu je problem, mora otputovati u stvaran svijet, a na putovanju joj se pridruži Ken. U pravom svijetu Ken sazna da muškarci glavni i po povratku u Barbie svijet tu ideju predstavi ostalim Kenovima. Film je režirala Greta Gerwig, a uz Robbie u njemu igraju poznata glumačka imena - Ryan Gosling, America Ferrera, Issa Rae, Kate McKinnon, Dua Lipa, Ncuti Gatwa i brojni drugi. Prošlogodišnji kino-hit dostupan je na HBO Maxu.

Linker
27. travanj 2024 07:27