UNSPLASH
PUTOVANJE

Razmišljate o posjetu Sofiji? Evo što ne smijete propustiti

Zagrebački travel bloger Nikola Brzak otkriva što sve treba vidjeti u glavnom gradu Bugarske, a zna i gdje se piju kokteli - uz najljepši pogled na katedralu - te kojim autohtonim jelom treba započeti aktivan turistički dan.

Zagrebački travel bloger Nikola Brzak otkriva što sve treba vidjeti u glavnom gradu Bugarske, a zna i gdje se piju kokteli - uz najljepši pogled na katedralu - te kojim autohtonim jelom treba započeti aktivan turistički dan.

Želite otputovati nekamo na 4 - 5 dana a da ne potrošite mnogo novca? Možda vam Sofija nije prva na popisu željenih destinacija, ali svakako je vrijedna posjeta i zasigurno se nećete razočarati. Ryanair u ponudi ima izravne letove iz Zagreba, a odlična je stvar što je početkom travnja ove godine Bugarska ušla u Schengen, stoga granične kontrole za letove iz zemalja Europske unije više nema. Let traje nešto više od sat vremena, a povratna karta može se kupiti već za četrdesetak eura. No, imajte na umu kako je u tu jeftinu cijenu od prtljage uključen samo ruksak.

image

Nikola ispred Katedrala Aleksandra Nevskog

NIKOLA BRZAK

Bugarska prijestolnica ima doista bogatu povijest. U gradu se nalazi velik broj crkava i parkova. Gastronomska ponuda je odlična, a i dobra zabava ne nedostaje. Ono što ćete odmah primijetiti je da grad ima metro, koji je napravljen 1998. te ima čak četiri linije. Linija broj četiri, ona žuta, povezuje aerodrom s centrom grada. Bugarska je u Europskoj uniji, ali im je službena valuta bugarski lev (1 bugarski lev iznosi oko 50 centi). Dobro je da imate nešto gotovine kod sebe, ali je super to što vam za kupnju karte javnog prijevoza gotovina uopće nije potrebna jer kartu možete kupiti direktno preko POS uređaja koji su postavljeni na ulazu u samu metro stanicu ili u tramvaju te je dovoljno da samo prislonite svoju karticu ili pametni telefon ako plaćate njime i time vrlo jednostavno i brzo kupite kartu. Cijena jedne karte je oko 80 centi.

image

Metro u Sofiji

NIKOLA BRZAK

Glavne atrakcije uglavnom se nalaze u centru. Jedan od zaštitnih znakova grada je katedrala Aleksandra Nevskog, pravoslavna crkva sagrađena u neobizantskom stilu. Pokraj se nalazi Nacionalna galerija poznata kao “Bugarski Louvre”. Valja otići i do Sense Rooftop Bara u neposrednoj blizini, s kojeg se pruža spektakularan pogled na katedralu. Ovdje možete ručati i popiti piće. Proći ćete nešto skuplje, kokteli su oko 9 eura, a hrana od 10 do 15 eura, ali ipak plaćate pogled. Nedaleko od katedrale nalazi se zgrada sveučilišta te Orlov most, pokraj kojeg je i park Borisova Gradina u kojem možete predahnuti od turističkih aktivnosti.

image

Katedrala Aleksandra Nevskog

NIKOLA BRZAK
image

Koktel i burger u Sense Rooftop Baru

NIKOLA BRZAK

Obavezno se prošećite do Nacionalnog kazališta Ivan Vazov. Ispred je fontana sa skulpturom balerine. Na putu do tamo posjetite pravoslavnu crkvu Svetih sedam svetaca. Obilazak grada nastavite prema Serdiki te se obavezno spustite u pothodnike jer vas čeka iznenađenje. Naime, prilikom kopanja trase i stanica za drugu metro liniju pronašli su ostatke iz rimskog doba te je danas istoimena stanica Serdika ujedno i arheološki lokalitet. Ondje se mogu vidjeti ostaci kuća te crkva. Na trgu iznad nalazišta nalazi se zgrada Narodne skupštine te Predsjednička palača Republike Bugarske. Obavezno uđite jer se s dvorišne strane zgrade nalazi još jedna crkva, jedna od najstarijih u Europi - iz 4. stoljeća. S druge strane Serdike se nalazi centralna džamija. U blizini je i spomenik svete Sofije, zaštitnice grada. Smatra se da je grad dobio ime upravo po grčkoj božici, čije ime u prijevodu znači mudrost. Odmah pokraj je i crkva svete Nedelje, a malo niže je i Lavov most. Ovdje se nalazi i najljepša metro stanica u Sofiji.

image

Prilikom građenja jedne od linija metroa pronađeni su rimski ostaci, a taj lokalitet - na stanici Serdika - danas je jedna od najposjećenijih atrakcija u gradu

NIKOLA BRZAK
image

Pravoslavna crkva Svetih sedam svetaca

NIKOLA BRZAK
image

Lavov most

NIKOLA BRZAK
image

Najljepša metro stanica

NIKOLA BRZAK

Obavezno prošećite Vitošom, glavnom pješačkom ulicom u kojoj su se smjestili brojni dućani, kafići i restorani. Na kraju ulice nalazi se još jedan park u kojem se smjestila Nacionalna palača kulture. Iz ovog parka pruža se predivan pogled na planinu Vitoša koja se nalazi iznad grada. Popularno je mjesto za obiteljske izlete i planinarenje. Neizostavna postaja je i jedna od najljepših zgrada Sofije, Regionalni povijesni muzej, nekadašnje tursko kupalište. Ispod se i dandanas nalaze izvori tople vode, a pored same zgrade su i slavine iz kojih teče topla i ljekovita voda. Navodno postoji projekt kojim će kupalište ponovno oživjeti. I za kraj, moram naglasiti kako sam se tijekom cijelog putovanja osjećao izuzetno sigurno, a putovao sam sam.

image

Narodna skupština

NIKOLA BRZAK
image

Glavna džamija u Sofiji

NIKOLA BRZAK
image

Nekadašnje tursko kupalište

NIKOLA BRZAK

HRANA

Za doručak obavezno pojedite takozvanu banitsu. Vrlo je slična sirnici i božanstveno je ukusna. Nedaleko od gradskog parka nalazi se Sofiyska Banitsa. Pripremite gotovinu, oko 10 bugarskih leva će za dvoje biti i više nego dovoljno. Za ručak probajte nešto tradicionalno, što je vrlo slično hrani cijelog Balkana. Primjerice tarator (hladno jelo od mljevenih oraha, češnjaka, jogurta), sarmi (sarma) ili bugarski đuveč. Neki od restorana za preporuku su Divaka i Hadžidraganovi podrumi.

SMJEŠTAJ

Stan potražite preko Airbnba, a ja sam pronašao pristojan smještaj po cijeni od 65 eura za tri noći.

TOP LOKACIJE

Za obilazak grada potrebna su dva do tri dana. Preporučujem vam da jedan izdvojite za posjet muzejima (Nacionalni muzej Zemlja i čovjek, Nacionalni muzej povijesti, Muzej iluzija, The Red Flat). A kad ste već u Bugarskoj, unajmite automobil i posjetite Plovdiv i manastir Rilu.

Linker
25. lipanj 2024 22:47