Putovanje u Kijev

Od potpunog siromaštva do nezamislivog luksuza! Daria Lorenci Flatz uživala u Ukrajini

Zagrebačka glumica Daria Lorenci Flatz posjetila je ukrajinsku prijestolnicu radi snimanja filma, ali je našla vremena i za šetnju širokim ulicama te uživanje u lokalnim specijalitetima u gradu koji ima puno više stanovnika nego cijela Hrvatska.

U Kijev sam otputovala s Edvinom Liverićem radi snimanja ukrajinskog filma “Spas”, o životu vojnikinje koja bude zarobljena u ratu, a kad se nakon razmjene vrati kući, otkrije da je ostala trudna s čuvarem logora. Koproducent je kuća 4Film Ivone i Anite Jukić, koja nas je pozvala na audiciju. Prošli smo je, pa sam ja dobila malu ulogu psihologinje koja radi sa žrtvama rata, a Edvin je glumio moga supruga. Naši likovi posvajaju bebu koja je na setu bila super, ali smo za neke scene ipak koristili lutku. Snimali smo u vili u rezidencijalnom dijelu grada.

image
Na setu filma ‘Spas’ s Edvinom Liverićem, redateljem Maksymom Nakonechnyijem - i lutkom koja ‘glumi’ bebu.
PRIVATNI ALBUM/DARIA LORENCI FLATZ

Letjeli smo avionom iz Zagreba, a prije toga smo se testirali na koronavirus i s potvrdom da nismo zaraženi mogli smo ući u Ukrajinu. Ostali smo ondje samo nekoliko dana, a prije povratka još smo se jednom testirali - da se možemo vratiti u Hrvatsku.

U Ukrajini su na snazi mjere kao i kod nas. Svi nose maske, drži se distanca i u zatvorenim prostorima nema mnogo ljudi.

Nadrealna veličina grada

Bio je to moj prvi posjet Kijevu i prvi susret s istokom Europe, izuzmemo li jedno davno putovanje u Čehoslovačku. No, Prag mi tada nije bio jako različit od Zagreba, dok me Kijev sada šokirao. Za početak, ogroman je. Ima oko šest milijuna stanovnika, puno više nego cijela Hrvatska.

image
Zeleno-zlatni tornjevi crkve svete Sofije.
FARION_O/ISTOCKPHOTO

Ulice su jako široke, sa šest i više traka, sve s beskrajnim kolonama automobila. Dok smo se vozili s aerodroma do našeg stana, prolazili smo uz nepregledne nizove golemih nebodera koji su izgledali poput košnica za stanovanje. Sve je toliko veliko da mi je izgledalo nadrealno. Nikad prije nisam vidjela ništa slično.

Od siromaštva do luksuza

Uglavnom smo se kretali po uskom centru. Dalje nismo išli jer su razdaljine velike i trebali bi nam dani i dani da upoznamo cijeli grad i steknemo potpuni dojam o Kijevu. Sve se tu može vidjeti, od potpunog siromaštva do nezamislivog luksuza, od monumentalnih zgrada i spomenika iz komunističkog vremena do atraktivnih crkvenih zgrada, od starih dijelova s kamenim ulicama kao na zagrebačkom Gornjem gradu, do ogromnih, bezličnih nebodera.

image
Trg neovisnosti u Kijevu.
PRIVATNI ALBUM/DARIA LORENCI FLATZ

Iznad grada se na jednom brdu vidi golemi spomenik Majci Domovini, posvećen pobjedi u Drugom svjetskom ratu, a na drugom veliki kompleks manastira Kijevskopečerska lavra, što u prijevodu znači kijevski špiljski manastir. To je najstarije pravoslavno svetište Istočnih Slavena, koje se počelo graditi u 11. stoljeću, u doba kad je Kijev bio jedan od najvećih europskih gradova, veći i od Londona i Pariza. Kijev je i inače grad s mnogo crkvi, a njihovi raznobojni tornjevi i zlatni križevi dominiraju gradskim vizurama.

Prije dolaska nisam puno znala o Kijevu, osim da je ovdje bio rat. Neki dijelovi zemlje još su okupirani i bez obzira što je sada mirno i što se nikakvi tragovi borbi ne vide, traume su ostale.

image
Mali dućan s božićnim ukrasima u starom dijelu grada.
PRIVATNI ALBUM/DARIA LORENCI FLATZ

Djed i baka jedne djevojke koja se družila s nama žive na okupiranom području i jako joj je teško zbog toga. Pričala nam je o danima kada se pucalo, kada je poginulo više od stotinu ljudi, a neki su nestali i još se ne zna njihova sudbina. Na Trgu neovisnosti, koji svi zovu Majdan, mogu se vidjeti fotografije poginulih i nestalih.

Hrana je odlična i jeftina

Na setu su svi znali engleski pa smo se lako sporazumijevali, a kad bi govorili ukrajinski, svako malo bih čula neku riječ koja je ista kao i na hrvatskom. Mislim da bih ga brzo mogla naučiti da živim tamo. Hrana u restoranima bila je odlična i nimalo skupa. Zadnji dan smo otišli na večeru s kolegama sa seta: naručili smo boršč i druga tradicionalna ukrajinska jela, između ostalih i jako fine knedle, a račun je bio oko pedeset eura. Dan ranije otišli smo u jedan fusion restoran u kojem pripremaju zanimljiv spoj raznih gastronomija, od japanske do tradicionalne ukrajinske. Ni tamo nije bilo skupo.

image
Ukrajinski specijaliteti u tradicionalnom restoranu.
PRIVATNI ALBUM/DARIA LORENCI FLATZ

U glavnim ulicama Kijeva smješteni su luksuzni dućani, Chanel, Ralph Lauren, Dolce&Gabbana i drugi, svi zapanjujuće veliki. Više su mi se svidjeli dućančići u manjim ulicama, primjerice s blagdanskim ukrasima, koji izgledaju kao da su iz nekog drugog vremena.

Nadala sam se i da ću naći neki butik s ukrajinskom odjećom, ali to se nije dogodilo. Na kraju sam tek na putu natrag, na aerodromu u Kijevu, kupila neke slatkiše i sitnice za djecu, a sebi sam uzela rakiju medovku, sličnu našoj medici, ali puno jaču i za mene prejaku.

Od Kijeva smo se oprostili zadnjom šetnjom do brda s kojeg se vidi cijeli grad, njegove široke ulice, zlatni tornjevi crkava, visoki neboderi, rijeka Dnjepar s osvijetljenim mostovima...

Dobro je znati

GRIVNJA

Ukrajinska valuta je grivnja. Cijene su kao i kod nas ili nešto niže, primjerice kava s mlijekom stoji četrdesetak grivnji, što je oko devet kuna.

image
S Edvinom Liverićem ispred zgrade u kojoj su se održavale probe za snimanje.
PRIVATNI ALBUM/DARIA LORENCI FLATZ

EUROPSKO SREDIŠTE

Između 9. i 11. stoljeća Kijev je bio važno središte Istočnih Slavena i jedan od najvećih gradova u Europi.

SLAVNI KIJEVLJANI

U Kijevu su rođene mnoge slavne osobe: holivudska glumica Milla Jovovich, izraelska državnica Golda Meir, izumitelj helikoptera Igor Sikorsky, duhanski kralj Zino Davidoff, izumitelj aplikacije WhatsApp Jan Koum, ruski pisac Mihail Bulgakov...

Linker
16. travanj 2024 07:47