Napulj

Neodoljivi kaos juga u jednom od najljepših talijanskih gradova

Osjetite vrevu jednog od najživopisnijih talijanskih gradova, čije pitoreskne ulice i trgovi mame na nezaboravnu vikend avanturu.

Živopisna prijestolnica južne Italije, treći talijanski grad po veličini, grad pizze i mafije Camorre, grad koji je osamdesetih godina 20. stoljeća proslavio Diego Maradona igrajući u nogometnom klubu Napoli - sve to samo je mali dio zanimljivosti koje vežemo uz jedan od najljepših talijanskih gradova.

Pojava niskobudžetnih avioprijevoznika uvelike je olakšala posjet Napulju jer povratna karta može se naći već po cijeni od 30-ak eura. Zračna luka Capodichino na samo je 20 minuta vožnje autobusom od centralne željezničke postaje na Garibaldijevu trgu (Piazza Garibaldi), ali potrebno je uzeti u obzir kaotične prometne sate kada bi se ulazak u grad ipak mogao malo oduljiti. Najbolja opcija je autobus (Alibus) koji će vas dovesti ili do centralne željezničke postaje ili do luke koja se nalazi u starom središtu grada.

Popularnost Napulja među ljubiteljima putovanja raste pa je i pronalazak smještaja zadatak koji treba obaviti prije puta. Standardne tražilice smještaja (Booking i Airbnb) nude širok raspon ponude. Zona Staroga grada (Centro storico), Spaccanapoli, Chiaia, Mergellina i Vomero neka budu na listi prioriteta prilikom odabira. Što se tiče sigurnosti, kao i u gotovo svakoj svjetskoj metropoli, postoje dijelovi koje je bolje izbjegavati, posebice noću. U Napulju to je zona oko glavne željezničke postaje (Piazza Garibaldi), Španjolska četvrt (Quartieri Spagnoli), zona Sanità (Rione Sanità) i Forcella.

Napulj je izuzetan za upoznavanje za cjelodnevnih šetnji gradom. Stari grad izvrstan je izbor za početak avanture. Via Tribunali je u samoj jezgri Staroga grada, a cijela zona oko nje bogata je trgovinama s rukotvorinama poput glinenih figurica, nakita, tipičnih suvenira (čili papričice - Cornicelli kao srećonoše grada). Usput obratite pozornost na mnoštvo grafita i murala koji krase zidove. Lokalci su u stanju ispričati priču o baš svakome.

image

Prehrambena inženjerka Tena Krizmanić provela je u Napulju nekoliko mjeseci u sklopu programa Erasmus

TENA KRIZMANIĆ
image

Murali posvećeni Maradoni nalaze se po cijelom gradu, a tamošnji nogometni fanovi smatraju ga božanstvom

TENA KRIZMANIĆ

Šetnjom ulicom Tribunali u smjeru Piazze Bellini (okupljalište mladih u večernjim satima) stići ćete na Danteov trg (Piazza Dante), koji krasi spomenik velikom Danteu Alighieriju. Via Toledo ulica je kojom ćete se spustiti od Piazze Dante. Bogata je trgovinama, slastičarnicama i ugostiteljskim objektima gdje se može pojesti najbolji sladoled (u slastičarnicama Mennella i Casa Infante) ili pak popiti kava za osvježenje. Pri samom kraju ulice Toledo zalutajte u Galeriju Umberto, zatvoreni trgovački kompleks koji ponavlja arhitekturu mnogo poznatije Galerije Vittorio Emanuele II. u Milanu.

image

Želite li pojesti dobru pizzu, predlažemo Sorbillo, Vesi, Atanasio, Da Michele (Julia Roberts tu je snimala “Eat, pray, love”) i 50 Kalò.

TENA KRIZMANIĆ

Jedno od omiljenih mjesta za fotografiranje koje se pojavljuje na većini napuljskih razglednica je Piazza Plebiscito. Ovaj polukružni trg s jedne je strane okružen kraljevskom palačom, a s druge crkvom San Francesco di Paola. Želite li probati pravi talijanski espresso, Gambrinus uz Piazzu Plebiscito prvi je izbor, a uz kroasan ili tipičnu slasticu ovog kraja - sfogliatellu uputite se prema šetnici uz more. Panorama koju čine aktivni vulkan Vezuv i otok Capri ostavit će vas bez daha. Napulj je grad s više od 450 crkvi i crkvica, a dvije koje obavezno treba posjetiti su katedrala - Duomo i crkva svete Chiare (Chiesa di santa Chiara).

image
TENA KRIZMANIĆ

Ako ste ljubitelj umjetnosti, ovaj talijanski grad nudi vam šetnju po Nacionalnom arheološkom muzeju (Museo Archeologico Nazionale di Napoli), muzeju Capodimonte te mnoštvu muzeja i galerija za svačiji ukus. Želite li na izlet, najpopularnije destinacije u okolici su Sorrento, Positano te otoci Capri i Ischia.

image

Galleria Umberto I je trgovačka galerija u Napulju prekrasne arhitekture

Unsplash
Linker
15. travanj 2024 19:49