Kopenhagen grad

 PIXABAY
putovanje

Nakit, porculan i dizajn: Kopenhagen je uvijek dobra ideja

Gdje su najbolji doručak i ručak te zašto je shopping u glavnom gradu Danske turistički jednako vrijedno iskustvo kao obilazak muzeja, otkriva zagrebačka poduzetnica Ana Volk, koja onamo odlazi po inspiraciju za uređenje doma, ali i na koncerte.

Gdje su najbolji doručak i ručak te zašto je shopping u glavnom gradu Danske turistički jednako vrijedno iskustvo kao obilazak muzeja, otkriva zagrebačka poduzetnica Ana Volk, koja onamo odlazi po inspiraciju za uređenje doma, ali i na koncerte.

Obožavam Kopenhagen i ondje sam relativno često jer imam blisku prijateljicu koja živi u kući u predgrađu, pa ne moram razmišljati o smještaju nego samo o prijevozu. Dobra je stvar i što postoji direktna avionska veza sa Zagrebom, a kartu za svoje trodnevno putovanje kupila sam četiri mjeseca ranije i platila je otprilike 250 eura.

Let traje dva sata i 20 minuta. Povod zbog kojeg sam ovaj put posjetila glavni grad Danske bio je koncert jedne i jedine Madonne. Royal Arena u Kopenhagenu odlična je dvorana za koncerte velikih zvijezda jer nikad nije pretrpana, sve je jako dobro organizirano, nema naguravanja, metro vozi do samog ulaza u arenu, a postoje i ormarići za odlaganje stvari pa vam tijekom koncerta ništa neće smetati.

image

Ana Volk

PRIVATNA ARHIVA

Što se tiče Madonnina nastupa - to je bio fantastičan show i presjek njene karijere dugačke 40 godina. Da, bio je tu i tamo koji krivi ton, ali to je potpuno nevažno jer je napravila spektakl, pravu pop-operu - promišljenu, kreativnu i zabavnu. Mali savjet za sve koji će imati priliku otići na njen koncert - sklona je kašnjenju pa se ne trebate žuriti ako imate sjedeća mjesta.

Drukčiji koncept življenja

Restoran Alchemist puno je više od mjesta na kojem ćete večerati, to je cijeli doživljaj, mjesto sličnije teatru nego restoranu. Nudi jedinstveno iskustvo za iskusne gastronome - vrhunsku kuhinju koja na neki način provocira, otvara prostor za diskusiju. No, imajte na umu da je stol potrebno rezervirati mjesecima unaprijed jer je to trenutačno jedan od najpopularnijih restorana na svijetu.

Osim po maštovitoj gastronomiji, Kopenhagen je poznat i po jedinstvenim, besprijekorno osmišljenim koncept lokalima. Odete li na kavu i doručak u kafić Apotek 57, kraj njega ćete vidjeti Framu gdje se radi drveni namještaj, a imaju i liniju predmeta za dom kao što su ručnici, sapuni i slično. Beau Marché je pak prava koncept oaza s kafićem u francuskom stilu, trgovinom s vintage predmetima i namještajem te francuskim vinima. Ondje ćete pojesti najbolju tortu od mrkve.

image

Muzej moderne umjetnosti Louisiana smješten na obali 35 kilometara sjeverno od Kopenhagena

UNSPLASH

Vodič za restorane

Za nevjerovati, ali najbolji hamburgeri su u Gasoline Grillu, na benzinskoj pumpi. Fabro Pasta ima odlične tjestenine, a uzevši u obzir cijene u Kopenhagenu, ovdje ćete proći relativno pristojno. Za ručak preporučujem Admiralgade 26: u ponudi je hrana inspirirana Japanom i moram priznati da mi je to bio najfiniji obrok u posljednje vrijeme. Svakako svratite i u Atelier September, u blizini ulice Fredericiagade, na tost s avokadom.

Riječ je o lokalu u okolici centra, u kvartu gdje su nekada bile vojne barake, a sada je to novo hit-mjesto za druženje. Inače, vlasnik lokala je chef Frederik Bille Brahe, brat dizajnerice nakita Sophie Bille Brahe i suprug manekenke Caroline Brasch, vlasnice modnog brenda Caro Editions. Caroline i Frederik jedan su od najpopularnijih parova u Kopenhagenu. Divno je iskustvo i doručak ili brunch u hotelu Sanders - u kojem bih jednom voljela i odsjesti, kao i u hotelu 25hours - a boravite li u unajmljenom stanu pa tražite nešto za "doma", otiđite do Bagt Boulangerieja gdje su u ponudi sjajna vina, beze torte, kava...

Niche kultura

Pronađite vrijeme za posjet kući Karen Blixen, danske spisateljice prema čijem je romanu snimljen legendarni film "Moja Afrika" s Meryl Streep i Robertom Redfordom u glavnim ulogama. Smješten je u Rungstedu sjeverno od Kopenhagena. Divan muzej je Ordrupgaard, s djelima Maneta, Moneta, Renoira, Gauguina, a pokraj njega je i kuća dizajnera namještaja Finna Juhla, koji je inspirirao rad našeg Bernarda Bernardija.

Svakako najljepši muzej je onaj posvećen modernoj umjetnosti - Louisiana - koji je tik uz more, a udaljen je 45 minuta vožnje od centra grada. U vrtu se može vidjeti rad kipara Henryja Moorea. U samom Kopenhagenu vrijedno je posjetiti muzej Bertela Thorvaldsensa, najvećeg danskog umjetnika i kipara 19. stoljeća. Divna je i cvjećarnica i galerija Tage Andersen. Treba prošetati i do zgrade Opere zbog njene impresivne arhitekture.

image

Zgrada Opere dovršena je 2004., a projektirao ju je Henning Larsen

UNSPLASH

Shopping

Obožavam prodavaonicu porculana Royal Copenhagen, a njihova su mi jaja omiljeni uskrsni ukrasi. Svim ljubiteljicama minimalističkog nakita sugeriram odlazak u atelijer Sophie Bille Brahe, divan stan u centru grada gdje se može doći samo uz najavu, odnosno dogovoreni termin.

Nezaobilazna shopping postaja je robna kuća Illum, u Gubiju ćete pronaći detalje za dom, a ljubiteljice skandinavske mode u Kopenhagenu će doći na svoje jer tu su trgovine brendova kao što su Ganni i By Malene Birger. Inače, Dankinje obožavaju ukrase za kosu, a prava adresa za to je trgovina Pico gdje su u ponudi ukosnice i nakit za kosu.

image

Kuća dizajnera namještaja Finna Juhla u obližnjem Charlottenlundu

HENRIK SøRENSEN

Savjeti putnicima

Ponesite prikladnu obuću i odjeću, osobito ako putujete u jesen ili zimu. Kapa, rukavice, topla jakna, čizme - sve vam to treba za hodanje po gradu u kojem je u ovo doba godine hladno i vlažno te često puše vjetar. Dani su kratki pa što više vanjskog razgledavanja obavite prijepodne, a mračne sate ostavite za obilazak muzeja i galerija.

image

Ponesite prikladnu obuću i odjeću, osobito ako putujete u jesen ili zimu

UNSPLASH

Vrijedno je turističko iskustvo i obilazak dućana, jer Danci imaju kulturu sporog i dugog shoppinga u kojem često ne kupe ništa nego samo razgledavaju. Iskoristite to i razgovarajte s osobljem jer su svi jako ljubazni i pričljivi, a engleski im je besprijekoran. Puno ćete saznati o danskom načinu života. Kopenhagen je bogat trgovinama stvarima za uređenje interijera - jer Danci puno vremena provode kod kuće zbog vremenskih uvjeta pa im je imperativ imati lijepo uređen dom. Drugim riječima, Kopenhagen je fantastičan grad za inspiraciju planirate li (re)dizajn doma.

Dobro je znati

Platnena vrećica

Danci su jako ekološki osviješteni i ne idite u shopping bez platnene vrećice.

Pogled s vode

Ako planirate na put u ljeto, odite na GoBoat turu (goboat.dk) - unajmiš čamac, ploviš i razgledavaš grad.

Za male i velike

Klincima će se svidjeti znanstvena igraonica Experimentarium, a nalazi se u obližnjem Hellerupu, udaljenom šest kilometara od Kopenhagena, do kojeg vozi vlak.

Linker
28. travanj 2024 02:04