putovanja

Kamo na izlet: 140 km od Zagreba nalazi se jedan od najljepših gradova Europe

Glavni grad Slovenije idealna je destinacija za vikend putovanje: obiđite ga pješice ili na biciklu te uživajte u brojnim događanjima koja se održavaju u sklopu tradicionalnog ljetnog festivala.

Ljubljanski trgovi, terase i crkvena dvorišta ljeti se pretvaraju u pozornice klasične glazbe i kazališnih predstava, a grad pulsira životom od jutra do mraka jer - vrijeme je tradicionalnog ljetnog festivala.

Već 70 godina Ljubljana u ljetnom razdoblju ugošćuje umjetnike iz cijelog svijeta, i to iz različitih područja djelovanja, od opere i baleta do kazališta i pop-kulture, a u programu svake godine uživa oko 60 tisuća gledatelja. Jubilarno izdanje Ljubljana Festivala održat će se od 21. lipnja do 8. rujna, a na njemu će nastupiti neki od najvećih svjetskih umjetnika kao što su Elina Garanča, John Malkovich, Placido Domingo i Ana Netrebko pa svakako vrijedi tada obići grad.

image

‘Knjižnica pod krošnjama’ u najvećem gradskom parku Tivoli

JASMINA RODIć

Pogledajte što se ovog ljeta sprema na Križankama, romantičnoj ljetnoj pozornici na otvorenom koja se nalazi u sklopu bivšeg samostanskog kompleksa. Savršen način da započnete dan kava je u nekom od lokala na šarmantnoj obali rijeke Ljubljanice u centru grada ili, još bolje, fantastičan sladoled od lješnjaka u obližnjoj slastičarni Di Matteo.

image

Fontana na Starom trgu privlači najmlađe posjetitelje

JASMINA RODIć

Nakon toga upoznajte gradske znamenitosti - prošećite glavnim, Prešernovim trgom (na kojem se nalazi spomenik pjesniku Francu Prešernu iz 1905. godine) i Tromostovjem, obiđite Ljubljanski dvorac koji se nalazi na zelenom brežuljku usred grada - srednjovjekovnu utvrdu staru pet stoljeća.

image

Kafići u Ljubljani

JASMINA RODIć

Poslije ručka pak u nekom od popularnih restorana pronađite zaklon od sunca u prekrasnom gradskom parku Tivoli. U njegovom su sklopu i ribnjak, staklenik s tropskim biljkama i ružičnjak, u čijoj se blizini već 17 ljeta zaredom održava "Knjižnica pod krošnjama" - mjesto na kojem se petkom, subotom i nedjeljom od 10 do 20 sati može uživati u besplatnom čitanju knjiga i časopisa, zavaljeni u ležaljke ispod parkovskih stabala, s pogledom na grmove rascvalih ruža.

image

Ulica Stari grad vrvi šarmantnim suvenirnicama, antikvarijatima i prodavaonicama ulja, rakija i vina

JASMINA RODIć

No, ne preporučuje se predugo zadržavati s djecom jer se, baš kao i u knjižnici, od vas očekuje tišina. Ako dolazite s mališanima, obiđite ljubljanski ZOO i Muzej eksperimenata, a zanima li vas i malo shoppinga, svratite do ulice Stari trg u kojoj se nalazi mnoštvo neodoljivih dućana sa suvenirima, antikvarijati, prodavaonice ulja i vina te restorani u kojima možete pojesti finu i cjenovno prihvatljivu večeru.

image

Zahvaljujući uličnim štandovima na kojima se prodaju prženi bademi cijeli centar miriše na cimet

JASMINA RODIć

Čitava ulica miriše na cimet jer se u njoj nalazi štand s ušećerenim bademima, a volite li slatko, počastite se i lokalnim slatkišem - Prešernovim kuglama, čokoladnim pralinama s lješnjakom i nugatom iz čokoladarnice Cukrček.

Ostajete li u Ljubljani dva dana, predlažemo nedjeljni doručak u kavani Rog, nakon čega možete svratiti na sajam antikviteta koji se održava u samom središtu.

image

Želite li pojesti odličan sladoled, svratite u slastičarnicu Di Matteo (nalazi se u centru, Petkovškovov nadbrežje 27)

JASMINA RODIć
Linker
09. travanj 2024 05:32