Moja destinacija

Insajderski vodič Mare Bratoš: Doživite Dubrovnik iz snova od osamljenih plaža do gradske vreve i umjetničkih programa

Poznata fotografkinja, rođena Dubrovkinja, svako ljeto provodi u Gradu, zajedno sa suprugom Nikšom i njihovom kćerkicom Pavlom. Za čitatelje Gloria.hr Mara je izradila detaljan vodič za što bolji doživljaj Dubrovnika i okolice.

Umjetnički par fotografkinja Mara Bratoš i glumac Nikša Kušelj pravi su poznavatelji jednog od najvećih jadranskih bisera - Dubrovnika. Oboje su rođeni Dubrovčani, iako su akademsko školovanje i umjetničko djelovanje ostvarili u Zagrebu, gdje i žive, svakog ljeta vraćaju se u Dubrovnik. Pogotovo otkako su prije gotovo četiri godine dobili kćerkicu Pavlu.

"Tu smo svako ljeto, imamo tu super uvjete. Moji su u Dubrovniku, Nikšini su u Cavtatu i mi smo između ta dva mjesta. Sve nam je dostupno, imamo dovoljno prijatelja, sav sadržaj koji nas zanima. Po danu se kupamo, navečer idemo na Ljetne igre. Pavla tu ima svoje prijatelje, tu nam je najljepše, možemo reći da nam je to ljetna baza", ispričala je Mara Bratoš. Fotografkinja je dodala kako u Gradu ostaju do kraja kolovoza, odnosno što dulje mogu.

image
Mari Bratoš Dubrovnik i okolica napresušni su izvor inspiracije, ciklus fotografija 'Iza Grada'.
BOZO RADIC/CROPIX

Ponosna Dubrovkinja rado je sastavila detaljan vodič za sve one koji žele posjetiti njen grad, ali i tijekom boravka izvući najviše od njega. Istaknula je da njezin grad pruža sve - od potpunog odmora u izolaciji Elafita, sportskih avantura, pa do prebogatog umjetničkog i kulturnog programa kojima Dubrovnik vrvi.

Gdje se kupati?

Ako smo u Dubrovniku, baš gradu, mi s curicom koja će sada četiri godine, kupamo se u uvali Lapad i to u jutarnjim terminima (izbjegavamo popodnevne gužve), plaža se zove Sunset beach. Jako je fini šljunak, ima puno djece, prilaz moru je odličan. Ima mjesto za popiti kavu, ležaljke, ujutro je čisto more jer nema nikoga.

Plaža Copacabana također je lijepa za kupanje, nalazi se na Babinom kuku, otvoreno je more, gleda se u otok Daksu, plaža je idealna za djecu, sitni žalo. Jako je lijepo. Ako smo u Gradu onda smo tamo ili odemo na Hotel Rixos, tamo ima super bazen i mala uživa.

Također dosta vremena provodimo u Cavtatu, tamo se kupamo na gradskoj plaži ili na kamenom Malom - to su plaže prilagođene djeci.

Za one koji ljetuju (još uvijek) bez djece imam svoje favorite među plažama. Meni je draga plaža u Svetom Jakovu, lijepo se okupati na otoku Lokrumu, bilo gdje na Lokrumu, otok Lopud, Kalamota - sve je to za preporučiti.

Čitajte i: Splićanka Tisja Kljaković Braić napravila insajderski vodič za svoj grad: ‘Hvali splitske plaže, drž‘ se breljanskih‘

Čitajte i: Neno Belan uputio nas je u sve tajne Brača: ‘Svako ljeto tu otvaram svoj stožer, super je na otoku, dođite ga istražiti‘

Na koji izlet ići?

Puno toga ima za vidjeti oko Dubrovnika, počela bih s Konavlima, cijelo to područje s prekrasnim restorančićima, konobama, seoskim turizmom. Posebno bih istaknula i plažu Pasjača u Konavlima, koja je potpuno izolirana i do koje znaju samo znalci doći.

Zatim bih apsolutno preporučila sve Elafite, otoke pored Dubrovnika - Šipan, Lopud, Kalamota, Daksa - sve je to predivno. A posebno bih istaknula, kao što sam već rekla za kupanje - Lokrum.

image
Koločep, po dubrovački Kalamota
ZVONIMIR BARISIN/CROPIX

A za avanturiste možda nije loše spomenuti da postoje noćne i ranojutarnje (u zoru) šetnje na brdo Srđ, dok nisu vrućine može se napraviti izlet. Ili u Konavoska brda, tko voli planinarenje ili hiking.

image
Za planinarenje i hiking na Srđ ili Konavoska brda, preporuča se 'hladniji' dio dana
ZVONIMIR BARISIN/CROPIX

Odlazak na otoke uključuje plovidbu brodom, što je posebno atraktivno samo za sebe. Postoje brojne mogućnosti za iznajmljivanje plovila od kanua do jet-skija, zaista sve što postoji tu se može naći. Ja posebno odlazim na ljetni program joge, koji se odvija na plaži, svaki dan u osam ujutro dok još nije jako sunce i može se vježbati. Postoji zaista cijeli niz zanimljivih sadržaja.

image
Elafitski otok Lopud je popularno izletište udaljeno oko 5 nautičkih milja od Dubrovnika.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Atrakcije i što obavezno vidjeti?

Mislim da svakako treba vidjeti dubrovačke zidine, samo ciljati vrijeme koje je malo lakše. Kad su ove vrućine nije lijepo, jer prevruće je. Zato ih je bolje razgledati u suton ili ranije ujutro.

image
Zidine i stara gradska jezgra obavezni su dio razgledavanja Dubrovnika.
JOSIP BISTROVIC/CROPIX

Naravno preporučujem cijelu staru gradsku jezgru da se prošeta uzduž i poprijeko. Od toga apsolutno Knežev dvor, Palaču Sponzu i crkvice! Dubrovačke crkve su impresivne za vidjeti, izdvajam katedralu, Crkvu Male braće, Dominikanska crkva - ima puno toga unutar stare gradske jezgre.

image
Mara Bratoš pozira u Kneževom dvoru
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Na to se nadovezuje i kulturni sadržaj koji se tu odvija, tijekom cijele godine, a ljeti je pojačan.

Što od umjetničkih programa ne propustiti?

U Dubrovniku ima zaista puno sadržaja, može se u sklopu odmora pobjeći na otoke u potpunu izolaciju, a također postoji taj kulturni dio uvečer za izlaske, stvarno je lijepo.

image
U Lazaretima je uvijek bogat i raznovrstan program.
FOTOGRAFIJE: BOZO RADIC/CROPIX

Savršeno funkcionira Umjetnička galerija Dubrovnik, poznata kao Muzej suvremena umjetnosti, s izvrsnim programom izložbi tijekom cijele godine, a ljeti je posebno atraktivan. Nalazi se poviše Ploča, pored hotela Excelsior. Tako da nije problem napraviti laganu šetnju od Grada prema umjetničkoj galeriji.

image
Mara i Nikša preko dana se kupaju, a večeri često provode na Dubrovačkim ljetnim igrama.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Oni koji vole alternativniji, i suvremeniji, kulturni sadržaj, više bih rekla da preporučujem program Art radionica Lazareti. Imaju koncerte, izložbe, čitaonice, baš jedan raznovrstan i zanimljiv program. Tu su naravno i Dubrovačke ljetne igre, koje su općepoznato mjesto i stup kulturnog života grada ljeti sa svojim muzičkim i dramskim programom.

image
Mara Bratoš u Lazaretima je imala i svoje izložbe
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Također je zanimljiva Galerija Flora, nalazi se u uvali Lapad, koja također ima jako zanimljiv program kojeg redovito posjećujem.

Čitajte i: Tatjanin vodič kroz Skradin: Ljepote ovog kraja i insajderski savjeti naše voditeljice jamče vam nezaboravan odmor

Čitajte i: Insajderski vodič Luke Nižetića: Skrivene ljepote i robinzonski hedonizam zbog kojeg nećete htjeti otići s Visa

Gdje dobro pojesti i opustiti se?

Preporučila bih Škar Winery, nalaze se na dvije lokacije - na uvali Lapad, na lapadskoj obali, u staroj obiteljskoj kući s poznatim vinom Le kri, sada su otvorili i u staroj gradskoj jezgri. Fantastično vino, lokalna atmosfera iz tradicionalne dubrovačke obitelji Krile.

Što se tiče jutarnjih kavica, a i večernjih koktela, klasika i tradicija je Gradska kavana Dubrovnik, koja stvarno drži jako visok nivo usluge. Nude i male doručke, laganu hranu uz ta pića, usluga je vrhunska.

image
Restoran Nautika u Dubrovniku
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Kavana Festival u starom gradu na Stradunu. Za umjetničke krugove koji se okupljaju oko Ljetnih igara, koji rade predstave, oni tradicionalno idu u kafić Lući, Luciana Capursa Lućija, starog dubrovačkog trubadura. Zatim i Buža bar do njega se dolazi kroz rupu u zidinama kroz koju se izlazi na stijene. Nalazi se s vanjske strane zidina, gleda se na pučinu i Lokrum. Preporučujem za jednu ugodnu, romantičnu večernju atmosferu.

Od top restorana na najboljem glasu su 360 i Nautika, oni su uvijek bez greške i za malo luksuznije turiste. Jako dobar restoran je Restoran Sesame, imaju dobru hranu, uvijek tradicionalni Restoran Kamenice na Gundulićevoj poljani. Osim njih u starom gradu, preporučila bih i Restoran Leut u Cavtatu, Monković u Konavlima... ima puno toga.

Fama oko kave na Stradunu

Kad pijem kavu u Gradu sjednem u Gradsku kavanu, cijene jesu visoke, ali nekako očekuješ to i mislim da to toliko vrijedi. Taj grad, koji je biser i jedan od najljepših gradova na svijetu i ti gledaš ispred sebe tu apsolutnu ljepotu i tu vrijednost. I mislim da to toliko vrijedi. To nije kava u nekoj novogradnji u kvartu sa strane, nego si ti u centru te renesansne ljepote. To košta toliko.

image
Svaka kuna za kavu na Stradunu - vrijedi.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Savjeti za roditelje s djecom

Za odsjedanje od kvartova preporučila bih Lapad on je najprilagođeniji maloj djeci. Stari grad je prenapučen, nema dovoljno parkova, sadržaja, sve je u kamenu i prepuno turista. Mislim da se roditelji s manjom djecom odlučuju za okolne kvartove, tako recimo vidim u Lapadu jako puno stranaca s malom djecom. Tamo postoji nekoliko prekrasnih parkova, jedan od njih je u sklopu hotela Park, drugi je u samoj uvali. Djeci je sve tamo - zabavni park, park na plaži. Osim toga najviše preporučujem otoke - Lopud, Kalamota - tamo nema automobila, djeca mogu bosa trčati po cijele dane, kupati se po plažama dosta ih je pješčanih.

image
Lopud je idealan za djecu
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Osim toga preporučila bih i Cavtat, u koji često idem. Djeca su presretna tamo. Dubrovnik je ipak grad, a za djecu ipak preporučujem ovo okolo što je manje mjesto i opuštenije.

Linker
16. travanj 2024 16:11