njam!

I ove nas godine očekuje najslasniji gastro festival posvećen ‘baranjskim tartufima‘ - čvarcima

Posljednja subota u studenom u baranjskom etno selu rezervirana je za Čvarakfest i živopisni zimski vašar, na kojem se uz čvarke nudi još mnogo ukusnih sadržaja.

U baranjskom Karancu, naselju nedaleko od Osijeka, posljednja subota u studenom već tradicionalno je rezervirana za Čvarakfest, za koji njegovi organizatori tvrde da je najmasniji i najslasniji festival u regiji.

Ove se godine održava 26. studenog, na livadi uz crkvu svetog Donata, zajedno sa Zimskim vašarom na kojem ni oni koji ne vole čvarke neće ostati gladni jer se na njemu nudi i bogat izbor drugih domaćih specijaliteta - kulen, slanina, kobasica, šunka, vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika...

image

Čvarakfest u etno selu Karanc u Baranji.

VLADO KOS/CROPIX
image

Osim čvaraka, ovdje se nude i drugi proizvodi lokalnih OPG-ova.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Na vašaru se može kušati i čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovina, šaran u rašljama, i sve to zaliti vrhunskim vinom. Naravno, čvarci su tijekom subote glavne zvijezde događanja pa je organizirano i natjecanje u njihovom topljenju, a pobjednik osvaja titulu - čvarak majstora. Zna se kakvi se od njega očekuju jer se karanački čvarak razlikuje od onog slavonskog.

- Naš je čvarak dugačak i tanak, a njihov je manji. Kod nas se kaže, ako želiš jesti čvarak, jedi čvarak, a ne lješnjak - kaže organizator Vladimir Škrobo iz udruge Čuvari starih zanata u Karancu. A koliko su oni omiljeni vidi se po tome što ih tamo rade čak i od - šarana.

image

Kako se nekada živjelo u Baranji.

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Lokalni specijaliteti.

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Seosko gospodarstvo Ivica i Marica.

VEDRAN PETEH/CROPIX

I nisu čvarci jedini adut koji privlači posjetitelje ovom dijelu Hrvatske. U Karancu se može posjetiti seosko gazdinstvo Ivica i Marica u kojem se može i odsjesti, blizu je i restoran Baranjska kuća čiji su vlasnici otvorili i "Ulicu zaboravljenog vremena", gdje turisti mogu vidjeti radionicu za klompe i drvene košare, kovačnicu, brijačnicu, stari mlin...

image

U Kneževim Vinogradima nalazi se najstariji i najveći vinski podrum u regiji.

EMICA ELVEDJI/CROPIX
image

Baranjska kuća u etno selu Karanac.

VLADO KOS/CROPIX CROPIX

Ni Kneževi Vinogradi nisu daleko, a ondje se, kao što to vinoljupci znaju, nalaze najstariji i najveći vinski podrumi, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji. Prostiru se na 1200 četvornih metara i dijelom su, što je svojstveno Baranji, ukopani u brdo, a u njima je smješteno pravo blago - vinska arhiva s više od 20.000 boca, među njima najstarije je iz 1949. U sklopu podruma nalazi se i kušaonica u kojoj se s najboljim vinima posjetitelji mogu upoznati uz stručno osoblje.

Linker
24. travanj 2024 16:19