putovanje

Hrvatski glumac otkrio raj za noćne ptice s hranom kakvu u životu nije probao

U glavnom gradu Armenije zagrebački glumac Karlo Mlinar žestoko je tulumario, uživao u popularnoj knjižnici gdje se uz koktele i kavu okupljaju mladi, a jedini problem bila su mu skučena i niska vozila javnog prijevoza.

Glavni grad Armenije Erevan nalazi na sjeveroistočnom rubu Araratske doline, a smješten je na sedam brežuljaka. Sveta planina Ararat, koja se proteže na području istočne Turske, Armenije i Irana, prema nekim povjesničarima, arheolozima i geografima, mjesto je gdje je Noa usidrio svoju arku. Ako pitate Armence, Erevan je glavni grad Hajastana - prevedeno s armenskog, Haikova zemlja, a Haik je prema Svetom pismu bio Noin prapraunuk.

image

Karlo Mlinar u šarmantnom baru

Ivan Brajinović

Poslije se za ovu državu počinje koristiti naziv Armenija, po armenskom vođi, a prema legendi i šestom članu Haikove loze, Aramu. Na 29.743 četvorna kilometra živi oko tri milijuna stanovnika, a samo u glavnom gradu oko milijun. U jednoj od religijski i nacionalno najhomogenijih zemalja 94,8 posto je kršćana, od kojih 92,7 posto pripada Armenskoj apostolskoj Crkvi. Valuta je armenski dram (jedna kuna je 55 drama).

image

Na takozvanim Kaskadama noću se okuplja mnoštvo turista

SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

SIM KARTICA

Iako povratna avionska karta iz Zagreba nije baš jeftina (oko 3500 kuna), Armeniju se svakako isplati vidjeti. Očarat će vas hrana, dojam lakoće življenja, sigurnost zemlje i prekrasni pejzaži. Prilikom dolasku na internacionalni aerodrom Zvartnots u Erevanu prvo što trebate napraviti jest otići do poslovnice Ucoma, gdje ćete za 4700 armenskih drama (86 kuna) kupiti karticu s neograničenim internetom i 1700 besplatnih minuta za pozive unutar zemlje. Vjerujte mi, to će vam zaista trebati jer su WiFi usluge jako loše, signal često puca, a u stranom gradu je internet prijeko potreban. Pogotovo zato što ćete Google translate stalno koristiti - jer gotovo nitko ne govori engleski. No ako govorite ruski, bez problema ćete se sporazumijevati.

image

Hram Garni iz 1. stoljeća na obali rijeke Azat, udaljen 45 minuta vožnje od Erevana

SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TAKSI APLIKACIJA

Obvezno skinite aplikaciju Yandex Go, armensku inačicu Ubera. Cijene prijevoza variraju, ali Yandex Go vrlo povoljno nudi izvrsnu uslugu. Mi smo vožnju od aerodroma do hotela platili 22 kune, a običnim taksijem stajala bi nas 150 kuna. Opcija je i javni prijevoz za 100 drama, što je manje od dvije kune.

image

Zagrebački glumac putovao je s prijateljicom Karmen Serdar

Ivan Brajinović

SMJEŠTAJ

Što se tiče smještaja, Erevan nudi niz mogućnosti - od Airbnb-a, couchsurfinga i hostela do hotela po zaista razumnim cijenama. Moja su preporuka cjenovno pristupačni hoteli u centru grada kako bi vam svi sadržaji bili dostupni. Ako se pak odlučite za jeftiniju varijantu na periferiji, uz Jandex Go nećete se osjećati izolirano.

image

Danju prazni, kafići vrve gostima čim padne mrak, a nerijetko se ondje i večera - i to oko ponoći

Ivan Brajinović

Mi smo bili smješteni na periferiji i ja sam se nadobudno, ambiciozno i optimistično prvih nekoliko dana koristio javnim prijevozom. No s moja dva metra visine to je bila prava muka. Naime, njihova javna prometala skučena su i niska, a uvijek nakrcana. U vagonu nisam mogao stajati uspravno i osjećao sam se kao slon u prodavaonici stakla.

image

Metalni skakači i plivači u centru grada

Ivan Brajinović

NOĆNI ŽIVOT

Armenci će za sebe reći da su lijeni i da se ne vole rano buditi (većina trgovina otvara se tek u 10 sati) i vrlo kasno idu spavati - pa je grad izrazito živ noću. Za mene je to bio preporod. Već prvu večer upoznao sam Sandru, Amerikanku koja posljednjih 10 godina živi u Erevanu. Zahvaljujući njoj, svaku večer obišao bih tri do četiri kluba i upoznavao ljude iz cijeloga svijeta. Od klubova bih svakako preporučio Calumet Ethnic Lounge Bar, kamo izlaze uglavnom stranci, nešto intimniji Rio bar, zatim terasu Santafe bara, a zabava je zajamčena u klubu Bak75.

Tu je i Poligraf, smješten malo izvan centra. Najslađe mjesto u gradu je knjižnica Mirzoyan Yerevan, gdje se, uz koktele i kavu, okupljaju mladi ljudi. Po broju kafića i restorana Erevan opasno konkurira Balkanu. Skoro svaki kafić nudi i nešto za prigristi, a nerijetko i meni u više sljedova. Nemojte se iznenaditi ako vidite kako na terasi nekog kafića gosti u ponoć naručuju pizzu, pileća krilca ili hamburger.

image

Danju prazni, kafići vrve gostima čim padne mrak, a nerijetko se ondje i večera - i to oko ponoći

Ivan Brajinović

HRANA

Cjenovno izrazito pristupačna, hrana u Armeniji vrhunske je kvalitete. Lokalci na improviziranim uličnim štandovima (zapravo dekama na podu) prodaju nezamislivo ukusno voće i povrće. Takav krastavac i rajčicu, maline i takvu lubenicu još nigdje na svijetu nisam probao. Da ne govorim o marelicama kojih su ulice Erevana prepune i koje su zaštitni znak ovoga grada. Lavaš je pak njihov tradicionalni kruh, tanak poput papira, a priprema se od vode, mlijeka, ulja, šećera, soli, kvasca i brašna.

Probao sam naravno i dolme, smotuljke od vinove loze punjene raznim nadjevima, od mesnih do povrtnog. Neizostavne su i baklave te gata - slatki kruh. Ne propustite kušati njihovo sušeno voće te armenski sudžuk. Ako vas zanima njihova tradicionalna kuhinja, obvezno posjetite restoran Khinkali u ulici Tumanyan.

image

Tipična lokalna tržnica

Ivan Brajinović

IZLET U HRAM GARNI

Hram Garni, posvećen bogu sunca Mitri, izgrađen je u 1. stoljeću nove ere i jedna je od glavnih turističkih atrakcija. Nakon prihvaćanja kršćanstva, poganski hramovi su uglavnom porušeni pa je Garni jedinstven dragulj. Nalazi se na nepristupačnom mjestu na obali rijeke Azat, a odlična je opcija za izlet jer je od Erevana udaljen samo 45 minuta vožnje. Ulaznica stoji 2500 drama.

SAMOSTAN GEGHARD

Geghard, jedan od najstarijih samostana u svijetu, kao i područje oko njega, uvršteni su u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. U 4. stoljeću osnovao ga je sveti Grgur Prosvjetitelj, koji je pokrštavao Armence. U sklopu samostana je niz grobnica i crkava koje su usječene u stijenu, a predstavljaju vrhunac armenske srednjovjekovne arhitekture.

image

Eksponati u muzeju posvećenom žrtvama armenskog genocida počinjenog početkom 20. stoljeća

Ivan Brajinović

MUZEJ GENOCIDA

Memorijalni kompleks izgrađen 1967. na brdu Tsitsernakaberd posvećen je žrtvama armenskog genocida. Svake godine 24. travnja, na Dan sjećanja na tu tragediju, tisuće Armenaca okupljaju se kod spomenika kako bi odali počast žrtvama. S poštovanjem i pijetetom ljudi polažu cvijeće za sve koji su stradali. Muzej je otvoren 1995. i od tada ga je veliki broj uglednika, političara, glazbenika, sportaša i umjetnika iz cijelog svijeta posjetio. Veoma potresan prikaz žrtava izaziva tugu i suze u očima.

DOBRO JE ZNATI

ŽENE IMAJU PREDNOST

Ako sjedite u busu, a žena stoji, morate joj prepustiti mjesto - bez obzira na njezinu ili vašu dob. Na ulici joj ponudite pomoć ako nosi neki teret i ne čudite se što u trgovinama žene uvijek imaju prednost.

ZABRANJENO PUŠENJE

Prije dva mjeseca donesen je zakon o zabrani pušenja u svim kafićima i restoranima - pakao za sve strastvene pušače.

KULTNA ŽESTICA

Ako volite konjak, Armenija je zemlja za vas: njihov ararat je glasovito piće kojim je svojedobno Staljin nazdravljao Churchillu.

SIGURNOST

Dok u večernjem izlasku ispijate koktele (cijena im je približno kao u Zagrebu) na ulici ćete vidjeti djecu koja trčkaraju i igraju se - iako je ponoć odavno prošla. A najveća neugodnost koja prijeti ženama jest da netko zafućka za njima.

BOGATSTVO VODE

Fontane i česme su na svakom koraku, a lokalci ih redovito koriste. Javne površine se zalijevaju čak i kad nisu uređene.

Linker
16. travanj 2024 18:16