Južni most na rijeci Dnjepar
 Profimedia, Alamy
ŽIVOT POD ZLATNIM KROVOVIMA

Glavni grad Ukrajine pun je iznenađenja: Provjerite zašto bi se Kijev trebao naći na vašoj listi

Zagrebačka mezzosopranistica Nataša Antoniazzo nastupila je u ukrajinskoj prijestolnici koju zbog bogate prošlosti nazivaju ‘majkom svih staroruskih gradova'.

Ukrajinske tužne i dramatične ljubavne pjesme prvi sam put izvodila 2012. i odmah se u njih zaljubila. Pjevala sam ih na koncertu u zagrebačkom HNK, a pratila me pijanistica Ljudmila Šumarova, Ukrajinka koja već dvadesetak godina radi u našem nacionalnom kazalištu. Tada nisam ni sanjala da ću ih s njom izvoditi i u glavnom gradu Ukrajine, i to na poziv Anice Djamić, hrvatske veleposlanice u Ukrajini. Nastupile smo u Kijevskom državnom lutkarskom kazalištu na koncertu u povodu hrvatskog Dana državnosti s programom hrvatskih i ukrajinskih napjeva.

Women make wreaths during a celebration on the traditional Ivana Kupala (Ivan the Bather) holiday, the ancient tradition, originating from pagan times, is usually marked with grand overnight festivities during which people sing and dance around campfires, believing it will purge them of their sins and make them healthier, in Kiev, Ukraine, July 6, 2016.  REUTERS/Gleb Garanich - S1AETOBXEPAA
REUTERS
Žene u tradicionalnim nošnjama na proslavi Ivandana

DOLAZAK

Ne postoji izravan let iz Zagreba pa smo do Kijeva letjeli preko Beča, a natrag preko Varšave. Kijev ima dva aerodroma, a mi smo sletjele na Borispilj, dok smo na povratku krenule sa Žuljana, koji podsjeća na staru zagrebačku zračnu luku. Ako se avionska karta rezervira nekoliko mjeseci unaprijed, cijena joj je jako niska - povratnu možete katkad kupiti za samo 750 kuna.

NOVI KIJEV

Put do centra grada prolazi kroz Novi Kijev, nalik našem Novom Zagrebu, s betonskim neboderima koji su toliko visoki da djeluju nehumano. No kad smo prešli preko rijeke Dnjepar, ugledali smo potpuno drukčiju sliku, s mnogo zlatnih crkvenih krovova, velikim parkovima i velebnim zgradama pravog svjetskog grada koji je nekad bio prijestolnica Kijevske Rusije.

Aerial view of the South Bridge. Aerial view of South subway cable bridge. Kiev, Ukraine, Image: 376258529, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Južni most na rijeci Dnjepar

Kiev Sofiyiskiy cathedral
Getty Images
Katedrala svete Sofije pod zaštitom je UNESCO-a

DVORAC S FONTANOM

Kijevsko državno lutkarsko kazalište postoji od 1927., no zgrada je današnji oblik dobila 2005., kada je bila obnovljena i nadograđena. Nalazi se u samom središtu grada, na brežuljku usred parka Hreščatik, preko puta hotela Dnjepar, a pokraj njega je zgrada Kijevske filharmonije. Izgleda bajkovito, poput malog dvorca, a ispred njega su fontana i šareni toranj sa satom koji svakih sat vremena svira neku veselu dječju melodiju.

Privatne fotografije
Ispred Kijevskog lutkarskog kazališta

KIEV, UKRAINE - SEPTEMBER 8, 2016: The kids play in fountain in Maidan Nezalezhnosti (Independence Square) with the flower clock and October Palace on background, on September 8 in Kiev., Image: 318021681, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Fontane pokraj glavnog gradskog trga

Privatne fotografije
Nataša Antoniazzo odsjela je u hotelu Dnjepar

ZELENI GRAD

U gotovo svim ulicama posađeno je drveće, a uz to je grad pun parkova i perivoja pa se ponekad čini da ih ima iza svakog ugla. Kijev se može pohvaliti i s dva botanička vrta, a goleme zelene površine nalaze se i pokraj pješčanih gradskih plaža na Dnjepru, četvrtoj najvećoj europskoj rijeci. Mi smo odsjele u hotelu koji je upravo po njoj dobio ime. U samom je centru, blizu glavne ulice Hreščatik koja vodi do Trga nezavisnosti, poznatog i po nazivu Majdan. Na njemu je i zgrada Muzičke akademije.

View from above of Independence Square (Maidan Nezalezhnosti) in Kiev, Ukraine, Image: 319172585, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Trg nezavisnosti, poznat i kao Majdan

STAKLENI MOST

Gdje god da skrenete s ulice Hreščatik, ugledat ćete neku gradsku znamenitost. A ako iz hotela Dnjepar krenete na suprotnu stranu prema zgradi Filharmonije, doći ćete do predivnog mosta koji je dao izgraditi kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko, nekada slavni boksač. Načinjen je od čvrstog, neprobojnog stakla kroz koje možete vidjeti rijeku Dnjepar, parkove i šume pokraj pješčanih plaža. U blizini je najstariji dio grada kojim preko vidikovca dolazite do crkve svetog Andrije i parka uz Nacionalni povijesni muzej.

GORNJI GRAD

Do vidikovca možete doći uspinjačom ili strmom ulicom koju nazivaju kijevskim Montmartreom - s mnogo dućana, kafića i suvenirnica te više uličnih slikara nego u Parizu. Iz tog dijela Kijeva, poznatog i kao Andrijevska uzvisina, pruža se prekrasan pogled na Podil, povijesnu jezgru donjega grada. Ovdje je i restoran Localist s ukrajinskim specijalitetima, koji gleda na park i na crkvu svetog Andrije. Okružen je visokim drvećem kestena, koja rastu posvuda u gradu.

Privatne fotografije
Localist je jedan od najboljih kafića i restorana u gradu

OSVJEŽENJE NA TERASI

U Kijevu je često vjetrovito, pa i na temperaturi od 30 stupnjeva možete ugodno sjediti na terasi restorana. Cijene u njima za nas su izrazito niske. Dvije porcije lososa sa špinatom i umakom platile smo 70 kuna. Na jelovnicima je i mnogo različitih vrsta ribe i školjki iz Crnog mora, kavijara i salata te veliki izbor autohtonih bezalkoholnih napitaka.

outdoor dining below the Lavra and Dnipro River, Kiev, Ukraine, Eastern Europe
Christian Kober/Robert Harding

UZVAR I KOMPOT

Od tih pića najviše mi se svidio uzvar koji se radi od kuhanih sušenih krušaka i šljiva, bez dodatka šećera i konzervansa. Specifičnog je okusa i jako je osvježavajuć. Uzvar se ne prodaje u dućanima jer ga svi rade sami, a u kafićima i restoranima uvijek je svježe pripremljen. Omiljeno piće je i kompot. Radi se od voća, ali za razliku od našeg kompota, u Ukrajini se ono ne kuha, nego se prelije vrelom vodom koja se kasnije, kad se ohladi, toči kao napitak. Kušala sam kompot od šumskog voća, od jagoda, šipka i metvice, borovnice i maline i svi su mi bili odlični. Kao i u uzvaru, u njima nema dodanog šećera ni konzervansa. Dakle, ponuda hrane i pića vrlo su zdravi i uistinu povoljni.

Kyiv, Ukraine - March 29, 2017: Display with dry fruits, seeds, sunflower oil and vegetables at Besarabsky market, one of the iconic markets of Kyiv, Ukraine., Image: 327249748, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Besarabka je najveća natkrivena tržnica u gradu

CIJENE

U ekskluzivnijim restoranima meni stoji manje od sto kuna. U kafićima u starom, turističkom dijelu gradu cijene su malo više: prosecco je 23 kune, kao i aperol spritz te mojito. Svijetlo pivo od pola litre je devet kuna, a tamno samo kunu više. U manje atraktivnim dijelovima grada sve je upola jeftinije.

Privatne fotografije
Ukrajinski specijalitet: školjke iz Crnog mora

SREDIŠTE ZA ISTOČNE SLAVENE

Kijev je oduvijek bio veliko kulturno i trgovačko središte za sve Istočne Slavene pa za njega kažu da je ‘majka svih staroruskih gradova’. U njemu se mnogo toga može vidjeti i doživjeti, a nakon što ga prvi put posjetite, zasigurno ćete se poželjeti vratiti.

Kyiv Pechersk Lavra (foundation in 1051) is a historic Orthodox Christian monastery, Ukraine. Composite photo
Getty Images
Kompleks samostana Kijevopečerska lavra najstarije je pravoslavno svetište Istočnih Slavena, osnovano 1051.

dobro je znati

METROPOLA

Iako Kijev službeno ima malo više od 2,6 milijuna stanovnika, procjenjuje se da u njemu živi preko tristo tisuća doseljenika, najviše iz drugih dijelova Ukrajine i okolnih zemalja.

GRIVNJA

Ukrajinska valuta je grivnja, koja je dobila ime po konjskog grivi. Jedan euro vrijedi oko trideset grivnji.

KESTENI

Kijev nazivaju i grad kestena - toliko ih je da kažu kako ljeti možete proći s jednog na drugi kraj a da uvijek šećete u sjeni njihovih krošnji.

Linker
19. travanj 2024 15:31