MOJE PUTOVANJE

Duh Europe na drugom kraju svijeta: Vodimo vas u Pariz Južne Amerike

Zagrebačka slikarica Paulina Jazvić deset je dana uživala obilazeći muzeje i druge kulturne znamenitosti glavnog grada Argentine, a posebno ju je oduševila tamošnja arhitektura.

"Obožavam Južnu Ameriku i već sam posjetila Brazil, Ekvador i Kolumbiju, a nedavno je na red došla Argentina. U Buenos Airesu sam s prijateljicom provela 10 dana, što nije ni približno dovoljno za vidjeti što sve nudi taj megalopolis od 13 milijuna stanovnika. Naš je cilj bilo umjetničko istraživanje pa samo posjetile nekoliko odličnih muzeja i mnoštvo kulturnih znamenitosti. Sve me oduševilo, od umjetnosti i arhitekture (ima puno zgrada u stilu art decoa i francuskog neoklasicizma) do topline ljudi i živih boja na ulicama. Buenos Aires zovu i Parizom Južne Amerike, a taj mu opis savršeno pristaje.

image

Živopisne fasade u četvrti La Boca

ESKYSTUDIO SHUTTERSTOCK

Jedini problem kod glavnog grada Argentine mi je bila udaljenost. Letjeli smo iz Zagreba preko Frankfurta, a put je, uključujući čekanje na transfer, trajao dvadesetak sati. Srećom, iz hladnog i maglovitog Zagreba sletjeli smo sunčani Buenos Aires, u kojem su se temperature kretale između 23 i 33 stupnja. Tamo je sada početak ljeta pa smo, kako bi vidjele što više, odlučile centar grada obići pješice. To znači da smo svaki dan hodale minimalno 20 kilometara, ali nismo zažalile. Javni prijevoz nije baš najbolje organiziran, česta su kašnjenja pa onima koji nisu spremni na takvu avanturu preporučujem Uber. Cijene vožnje su slične kao u Hrvatskoj.

image

Knjižara El Ateneo nalazi se u nekadašnjem kazalištu

Privatni album

Odsjele smo u stanu koji smo našle preko Airbnb-a u četvrti Recoleta, koju bih preporučila svakome tko turistički dolazi u Buenos Aires. To je elitni stambeni kvart s prekrasnom arhitekturom te mnoštvom dućana s dizajnerskom odjećom i namještajem. U Recoleti se nalazi i Nacionalni muzej lijepih umjetnosti te čuveno istoimeno groblje. Turisti ga posjećuju jer su grobnice sagrađene poput malih kuća u stilu art decoa, baroka, neogotike... Tu su pokopani brojni poznati Argentinci, a najposjećeniji je grob Eve Peron, nekadašnje prve dame Argentine. Poslije smo posjetile i njezin muzej, ali me nije pretjerano oduševio - u njemu su izložene samo njezine fotografije i nekoliko haljina.

image

Nogometaš Leo Messi je nacionalni heroj

Privatni album

No zato u Buenos Airesu ima mnoštvo drugih muzeja za svaku preporuku. Među njima su na prvom mjestu Muzej suvremene umjetnosti MACBA, koji se nalazi u četvrti San Telmo te Muzej latinoameričke umjetnosti MALBA u četvrti Palermo. Posjetile smo i muzej suvremene umjetnosti Marco, Fondaciju PROA te slučajno naletjele na zanimljivu izložbu "Banksy: genije ili vandal" u La Ruralu. Inače volim argentinsku umjetnost, a posebno su mi dragi radovi Nicole Constantine, koja u fokusu ima tijelo, i Claudije Casarino, koja se bavi ženskim temama.

image

Muzej suvremene umjetnosti

Privatni album

Od kulturnih znamenitosti još bih izdvojila Teatar Colon, čuvenu opernu kuću čija se akustika smatra jednom od pet najboljih na svijetu. Nisam stigla pogledati program, ali zgrada me impresionirala. Isto mogu reći i za knjižaru El Ateneo, koja se nalazi u nekadašnjem kazalištu i kinu Grand Splendid, a dizajnirali su je arhitekti Peró i Torres Armengol.

Jedna od nezaobilaznih znamenitosti je Casa Rosada, čuvena Ružičasta kuća na središnjem gradskom trgu Plaza de Mayo, u kojoj se nalazi ured argentinskog predsjednika i Vlade.

image

Japanski vrtovi u parku Tres de Febrero

Privatni album

Meni se posebno svidjela Floralis Generica, golema metalna skulptura cvijeta koju je 2002. dizajnirao arhitekt Eduardo Catalano, a nalazi se na Plaza de las Naciones Unidas. Cvijet je težak 18 tona i visok 23 metra, a njegove latice se svakog dana otvaraju u osam sati i zatvaraju u zalazak sunca.

Oduševili su me i brojni parkovi, koji su tako veliki da u njima možete provesti cijeli dan. Ljubitelji prirode doći će na svoje u Botaničkom vrtu, koji se prostire na 70.000 četvornih metara i u njemu je oko 5500 vrsta biljaka. Tematski je podijeljen u rimski, francuski i orijentalni vrt, a 1996. je proglašen nacionalnim spomenikom. Mene su oduševili japanski vrtovi, koji su dio parka Tres de Febrero. U njima se nalazi jezero s otokom na kojem se uzgaja japansko ljekovito bilje, a tu je i velika kolekcija bonsaija te budistički hram.

image

Čuveno groblje La Recoleta

Privatni album

Za one koje manje zanimaju kulturne znamenitosti i parkovi, a više zabava, najbolji je izbor četvrt Palermo. Pritom je važno znati da u Argentini vladaju drugačija pravila nego u Europi: lokalno stanovništvo večera tek oko 23 sata, a izlazi u klubove oko jedan u noći. Kafići, klubovi i barovi rado skoro do jutra, a grad se počinje buditi oko 11.

Palermo je pun simpatičnih kafića i restorana, a najbolji steak pojeli smo u restoranu San Julio. Argentina je raj za one koji vole meso i njihovi odresci od govedine ne mogu se kvalitetom mjeriti s našima. Trenutačno u zemlji vlada velika ekonomska kriza pa se isplati jesti i u finijim restoranima. Obilan ručak s biftekom, prilogom i njihovim odličnim crvenim vinom malbec platila sam oko 100 kuna. Inače, u Argentini se plaća pesosima, a svi su nam preporučili da eure u lokalnu valutu ne mijenjamo u banci. Naime, tamo cvjeta crno tržište, na kojem se može dobiti tri puta veća svota nego u službenim mjenjačnicama. Zato smo, kao i mnogi drugi turisti otišli u Calle Florida, ulicu u kojoj je tečaj neusporedivo povoljniji nego u bankama, a ujedno je jedna od glavnih trgovačkih zona u gradu.

image

Ulice Buenos Airesa uvijek su pune ljudi

Privatni album

Što se tiče kupovine, najviše se isplati kupiti razne predmete od kože poput torbica, jakni i prsluka te ponča od alpake i nakita lokalnih dizajnera. Polo je vrlo popularan u Argentini pa ima puno opreme za taj konjički sport po povoljnim cijenama. Ako želite neku originalnu sitnicu, isplati se otići nedjeljom na Plaza Dorrego, gdje se održava sajam antikviteta. Okolo trga je mnoštvo antikvarijata, malih dizajnerskih dućana, kafića i barova. Inače je pun glazbenika i plesača tanga, koji izvode plesne egzibicije za turiste. Trg i okolne ulice su pune ljudi, stalno se nešto događa i vrlo je živopisno. Njihovo veselje i optimizam mami u vama želju da se ponovno vratite u Buenos Aires. I ja bih rado ponovila to iskustvo, no voljela bih ostati duže i posjetiti Patagoniju, što mi je idući cilj."

image

Kolači u bojama argentinske zastave

Privatni album

DOBRO JE ZNATI

ULICA MUZEJ: Caminito, mala pješačka ulica u četvrti La Boca poznata je po plesačima tanga i 1959. je proglašena ulicom muzejem. Puna je prekrasnih starinskih kuća s fasadama u raznim bojama koje su pod državnom zaštitom kao kulturno naslijeđe.

NAJLJEPŠI NEBODER: Stambeni neboder Kavanagh, koji je 1936. sagrađen u stilu art decoa, jedna je od najimpresivnijih građevina u Buenos Airesu. Sa svojih 29 katova je u to vrijeme bio najviša građevina od armiranog betona na svijetu, a 1999. je proglašen nacionalnim povijesnim spomenikom.

NOVI TANGO: Osim argentinskog, u Buenos Airesu je popularan tango nuevo, koji spaja tradicionalni tango s elementima jazza i klasične glazbe, a njegov najznačajniji predstavnik je bio Astor Piazzolla.

Linker
25. travanj 2024 13:48