Anse Intendance (otok Mahé)

 PRIVATNI ALBUM
ugodno putovanje

Bijeg u toplije krajeve: Sejšeli osim prekrasnih plaža nude raznovrsnu gastronomsku ponudu

Riječanin Dimitrije Vasiljević, glavni barmen u luksuznom resortu na Sejšelima, otkriva zašto su rajski otočići te države u Indijskom oceanu idealno mjesto za bijeg od hladnoće.

Riječanin Dimitrije Vasiljević, glavni barmen u luksuznom resortu na Sejšelima, otkriva zašto su rajski otočići te države u Indijskom oceanu idealno mjesto za bijeg od hladnoće.

Sigurno ste barem jednom u životu poželjeli otići na neki daleki izolirani otok. Meni se to i ostvarilo, jer sam se prije nekoliko mjeseci odselio na Sejšele, državu s čak 115 otoka razbacanih u zapadnom dijelu Indijskog oceana, udaljenu oko 1600 kilometara od afričke obale. Moj komadić raja je Platte, privatni otok s jedinstvenim i donedavno gotovo netaknutim ekosustavom.

image

Brojni turistički kompleksi pružaju hedonističko pustolovne aktivnosti

PRIVATNI ALBUM

Od glavnog otoka Mahea - gdje živi 80 posto stanovnika Sejšela, i čiji je glavni grad Victoria - udaljen je 130 kilometara. Novi luksuzni resort Waldorf Astoria u kojem radim otvara se početkom 2024., a ja sam zadužen za koncept i menadžment barova, koktel karte, selekciju alkoholnih pića i edukaciju osoblja. Posjetitelji će moći odsjesti u jednoj od 50 privatnih vila s bazenom te uživati u prirodi i gastro ponudi u čak šest barova i restorana. Zapanjujuće je koliko mjesta ima na plažama - pogotovo u usporedbi s hrvatskim.

Baš nikad nema gužve. Boja mora je tirkiznoplava, a pijesak bijel i mekan poput pudera. Ovdje je sada ljeto, a zima počinje u svibnju i traje do listopada. No, i tada je toplo - Sejšeli su zemlja vječnog ljeta pa Božić i Novu godinu dočekujemo na plaži. Lokalna kuhinja je odraz raznolikih kulturnih utjecaja pa kombinira afričku, francusku, britansku, indijsku i kinesku kulinarsku tradiciju.

image

Zima počinja u svibnju i traje do listopada, no i tada je toplo

PRIVATNI ALBUM

S obzirom na položaj, svježi morski plodovi imaju glavnu ulogu u njihovoj gastronomiji. Popularna jela uključuju ribu na žaru, slanu ribu i curry hobotnicu. Riža je također vrlo važna namirnica i često prati glavna jela. Obično se poslužuje s raznim aromatičnim curryjima ili kao dio jela od riže i leće poznatog kao “rougaille”. Popularan je i kreolski curry, koji se sastoji od mesa ili plodova mora pirjanih u bogatom i ukusnom curry umaku, često s kombinacijom začina, kokosovim mlijekom i lokalnim biljem.

image

Dimitrije kaže da su ljudi vrlo gostoljubivi i brinu o okolišu, pa i o rijetkim divovskim kornjačama.

PRIVATNI ALBUM

Obavezno morate probati i lokalni rum naših prijatelja iz destilerije Takamaka. Nedavno smo u suradnji s njima proizveli blend ruma isključivo za naš otok Platte. Stanovništvo je poznato po gostoprimstvu i različitog je podrijetla - afričkog, europskog, indijskog... Ovdje sam stekao divne prijatelje. Sejšelci su me prihvatili kao svoga. Duboko su povezani s prirodom i razumiju važnost očuvanja okoliša.

Aktivno sudjeluju u održivim praksama i ulažu napore kako bi zaštitili ekosustave, prirodnu ljepotu i biološku raznolikost. Otoci su dom jedinstvene flore i faune, uključujući i rijetke divovske kornjače. Brojni turistički kompleksi pružaju hedonističko-pustolovne aktivnosti, ali meni će u najljepšem sjećanju ostati resort Labriz na otoku Silhouette, koji je ujedno i nacionalni park.

Nedavno sam tamo odsjeo i vjenčao se na plaži, što je nezaboravno iskustvo. I za kraj mala napomena, na Sejšelima nema noćnog života. No, ako želite uživati u aktivnostima kao što su plivanje, ronjenje i planinarenje - ili se samo izležavati na rajskim plažama - ta je destinacija savršen izbor za vas.

Evo nekih od najboljih plaža za posjetiti na Sejšelima po mom izboru:

1. Anse Source d‘Argent (otok La Digue)

Mnogi je smatraju jednom od najljepših plaža na svijetu. Sa svojim granitnim stijenama, plitkim tirkiznim morem i kokosovim palmama, nezaobilazna je lokacija za ukrašavanje vašeg Instagrama.

2. Anse Lazio (otok Praslin)

Plaža poznata po praškastom bijelom pijesku i bistroj vodi. Nalazi se na sjeverozapadnoj obali otoka Praslin i okružena je bujnim zelenim brdima. Obližnji koraljni grebeni pružaju izvrsne mogućnosti za ronjenje.

image

Anse Lazio (otok Praslin)

PRIVATNI ALBUM

3. Anse Intendance (otok Mahé)

Ova duga i široka plaža na otoku Mahé nudi osjećaj mira zbog svog osamljenog položaja. Sa svojom neizgrađenom okolicom, Anse Intendance je savršen za duge šetnje, sunčanje, surfanje i uživanje u miru prirode.

image

Anse Intendance (otok Mahé)

PRIVATNI ALBUM

4. Anse Georgette (otok Praslin)

Smještena unutar odmarališta Constance Lémuria, ova je plaža pravi skriveni dragulj. Pristup je ograničen, što pomaže u održavanju iskonske ljepote plaže. Mirno i čisto more, zajedno s intimnom i skrovitom atmosferom, čine ga omiljenim za opuštanje i kupanje.

image

Anse Georgette (otok Praslin)

PRIVATNI ALBUM

5. Anse Cocos (otok La Digue)

Da biste došli do ove zadivljujuće plaže, morate pješačiti kroz bujnu vegetaciju i granitne formacije. Kada stignete, bit ćete nagrađeni rajem na osami. Anse Cocos poznat je po svojim plimnim bazenima, jedinstvenim formacijama stijena i slikovitom krajoliku.

image

Anse Cocos (otok La Digue)

PRIVATNI ALBUM

Ovo su samo neke od mnogih iznimnih plaža na Sejšelima. Bilo da tražite mir, avanturu ili jednostavno tropski raj, Sejšeli imaju plažu koja će zadovoljiti sve vaše želje.

Brojni hoteli i resorti pružaju široku lepezu hedonističko-pustolovnih aktivnosti ali meni će u najljepšem sjećanju ostati resort Labriz, na otoku Silhouette, koji je ujedno i nacionalni park. Nedavno sam tamo odsjeo i vjenčao se, tako da će to mjesto zauvijek imati posebni značaj za mene.

image

Božić i Nova godina slavi se na plažama

PRIVATNI ALBUM
image

Noću je na Sejšelima jako mirno

PRIVATNI ALBUM

Vjenčanje na plaži, nije moglo bolje. i za kraj mala napomena, na Sejšelima ne očekujte noćni život jer je noću vrlo mirno. No, ako želite uživati u aktivnostima kao što su plivanje, ronjenje, planinarenje ili jednostavno uživanje na rajskim plažama, Sejšeli su mjesto za vas.

GIN MAGELLAN

cordial od masline

suhi vermouth

pjena od limuna

kreker sa škampima

image

Recept za Gin Magellan

PRIVATNI ALBUM
Linker
27. travanj 2024 07:12