Mlada i uspješna

Avanture buduće znanstvenice: Tea Vasiljević gradi dvije naizgled nespojive karijere

Splićanka s diplomom biomedicinskih znanosti samo je lani prošla opseg zemaljske kugle, a na svom blogu Travelina savjetuje kako jeftino putovati.

Iako još nema ni 30 godina, Splićanka Tea Vasiljević uspješno gradi dvije naizgled nespojive karijere - znanstvenu i blogersku. Istraživačkoj asistentici na Institutu Ruđer Bošković, koja je upisala poslijediplomski studij biologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i radi na doktoratu iz biologije karcinoma, uskoro će biti tri godine otkako je pokrenula travel blog Travelina.

Ondje, kao i na svom Instagram profilu, 29-godišnja Tea objavljuje reportaže, ali i savjetuje kako povoljno putovati. Dosad je bila u četrdesetak zemalja, a samo je lani posjetila Veliku Britaniju, Italiju, Zanzibar, Francusku, Njemačku, Bugarsku, Mađarsku i Španjolsku. Od domaćih odredišta u njezinu itineraru bili su Gorski kotar, Istra, Kornati, Slavonija i Baranja, otok Rab, Moslavina i Dalmacija, a odradila je i nekoliko planinskih uspona. Godinu je zaokružila s čak 20 letova i četiri nove zemlje na tri kontinenta te je s oko 40 tisuća kilometara prošla opseg zemaljske kugle. Tu, međutim, ne namjerava stati.

image

Splićanka je ove godine obišla osam destinacija

PRIVATNI ALBUM

Nedavno je organizirala veliki road trip. Nakon slijetanja na sami jug Jordana prvo je otišla na kupanje u Crvenom moru. Osim toga, jako se veselila pustinji u kojoj je prenoćila.

"Nakon toga preko Palestine nastavljam do Izraela pa odande letim natrag. O svemu ću, naravno, izvještavati na društvenim mrežama i kasnije na blogu napisati vodič", govori Tea, dodajući kako najviše voli putovati s prijateljima, ali i s mamom i bratom, koji su također strastveni putnici. Pratnja joj, međutim, mogu biti svi zaljubljenici u putovanja, s kojima se često upozna i sprijatelji upravo na nekoj destinaciji.

image

Istraživanje životinjskog svijeta na Zanzibaru

PRIVATNI ALBUM

Tea Vasiljević putovala je odmalena, najviše s obitelji i školom, a s 18 godina krenula je u solo avanture. Dojadilo joj je, naime, čekati da joj se pridruži netko od njene ekipe. Shvatila je da na put može i sama ili pak s drugim ljudima koji vole putovati, a nemaju s kim. No, u prve se avanture zbog dodatne sigurnosti upustila u okviru jednog EU projekta. Prva takva destinacija bila joj je Španjolska, gdje je kasnije i živjela.

image

Posjetila je i bugarski grad Plovdiv gdje su ostaci rimskog amfiteatra

PRIVATNI ALBUM

"Na taj put sam krenula sama, a već na aerodromu upoznala sam super ljude s kojima sam provela deset dana u Španjolskoj. To mi je do dandanas jedno od najdražih iskustava. Premda se uvijek trudim biti svjesna svog okruženja, dogodi se i neka neugodnost. Tako su mi u Španjolskoj ukrali mobitel na ulici. Uvijek naglašavam da na putovanju treba biti oprezan i držati se sigurne zone", ističe Tea, koja je završila Studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a nakon toga je tri godine živjela u Njemačkoj i na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Bonnu diplomirala biomedicinske znanosti.

Potom je šest mjeseci radila na Institutu za biomedicinu u Valenciji, a onda se vratila u Hrvatsku i započela s doktoratom, koji također doživljava kao svojevrsno putovanje.

image

Tea radi kao istraživačka asistentica na Institutu ‘Ruđer Bošković‘

PRIVATNI ALBUM

"Jako me zanima biologija čovjeka, a ako govorimo na nekoj molekularnoj razini, to su virologija i imunologija, koja me intrigira zato što je ljudski imunosni sustav toliko kompleksan da ga želim u potpunosti otkriti. Takvi su i virusi, za koje se znanstvenici ne mogu odlučiti jesu li živi ili ne. Nije li to fascinantno?", govori Tea, koja je tu strast naslijedila od roditelja liječnika.

Nakon diplome imala je više vremena pa se početkom 2020. posvetila "bloganju" i učenju izrade web-stranice. Najviše je privlače neotkrivene i neistražene destinacije, one koje su suprotne njezinoj svakodnevici, pogotovo ako na njih slučajno naleti ili ih "iskopa" u potrazi za nečim drugim. Svaki mjesec negdje ode, katkad samo za vikend, a katkad na deset dana.

"S obzirom na to da imam puno radno vrijeme, putovanja moram prilagoditi slobodnim danima i godišnjem odmoru. Kako moj posao katkad uključuje i poslovna putovanja te odlaske na konferencije, iskoristim ih za detaljan obilazak neke destinacije i njezine okolice. Prijatelji me često zezaju da je čudno kad za vikend ostanem u Zagrebu", otkriva Tea, dodajući kako se specijalizirala i za traženje jeftinih aviokarata.

Pri traženju kreće s datumom kad je slobodna za putovanje, a nakon toga upiše aerodrom polaska, najčešće u Zagrebu ili Splitu.

image

Pri traženju kreće s datumom kad je slobodna za putovanje

NIKOLA VILIĆ CROPIX

"Vjerujem da je pretraživač Skyscanner najbolji pa u njihovu izborniku za destinaciju izaberem opciju "bilo gdje". Tada mi se izlistaju sve destinacije s polascima iz navedenih aerodroma od jeftinijeg prema skupljem. Druga opcija je ako znate destinaciju, ali ste otvoreni s datumom polaska. Odabere se opcija "najjeftiniji mjesec" ili "cijeli mjesec" s kalendarom s cijenama i slaže polazni i povratni let. Na sličan se način može naći i smještaj", otkriva buduća znanstvenica i poručuje mladim putnicima da uvijek slijede svoje srce i svoje potrebe. Tea želi biti nadahnuće i djevojkama za izbor znanstvene karijere te dokazati da je moguće baviti se različitim stvarima - u isto vrijeme.

Linker
22. travanj 2024 20:11