Obožavatelji zgroženi

Zbog dosad neviđene scene seksa, film o Marilyn Monroe moći će gledati samo odrasli

Dugo očekivani film ‘Plavuša‘ o životu legendarne holivudske glumice proglašen je skandaloznim još 2019. kada je pala prva klapa. U susret premijeri na Netflixu, koja se očekuje vrlo skoro, pojavile su se nove kontroverze.

Iako je "Plavuša” (Blonde) od početka najavljena kao filmska polufikcija o životu Marilyn Monroe, ne prestaju se nizati negativne reakcije na njegov račun. Posljednja, ujedno i najvažnija, konačna je odluka Američke filmske asocijacije (MPPA) da film dobije oznaku NC-17, što znači da se ne preporuča djeci i mladima od 17 godina.

"To je zahtjevan film. Ako se to publici ne sviđa, to je problem je.ene publike. Ne kandidira se za javnu funkciju. To je NC-17 film o Marilyn Monroe, to je ono što želite, zar ne? Ja osobno želim otići pogledati NC-17 verziju priče o Marilyn Monroe", izjavio je ovih dana pobješnjeli redatelj filma Andrew Dominik za Screen Daily.

Da bi "Plavuša" mogla završiti s ovim rejtingom prvi se put počelo spominjati još ljetos, kada je redatelj Dominik nagađanja nazvao 'gomilom sranja'. No, MPPA je bila neumoljiva i film je ocijenjen kao nepoćudan za mlade. Prema pisanjima stranih medija, najveći razlog zbog čega se film preporučuje samo punoljetnim osobama je scena kunilingusa dok glavna glumica (odnosno Merlinka) ima mjesečnicu.

image

Čak su i gledatelji zgroženi najavljenim scenama u kojima bismo trebali gledati filmsku, glazbenu i modnu ikonu prošlog stoljeća.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"To je laž, i to smiješna", tvrdi redatelj, kojemu se kao kamen spoticanja spominje i scena izmišljenog silovanja. Andrew Dominik to je, pak, opravdao željom da film što autentičnije prikaže Merlinku kao nevoljenu ženu, a pogotovo da razotkrije Hollywood kao mlin za mlado "meso".

Kritičari redatelja Dominika navijaju da se Plavuši zabrani i kino distrubucija, što se već događalo nekim filmovima s rejtingom NC-17. No, redatelj i dalje odbija takvu mogućnost. Dapače, nada se da će njegov film dobiti priliku na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Nezadovoljstvom "Blonde", koji je adaptacija istoimenog hit naslova američke književnice Joyce Carol Oates iz 2000., izrazili su i obožavatelji lika i djela najpoznatije filmske plavuše.

"Za koga je redatelj snimio ovaj film. Za sebe ili publiku?", pitaju se ogorčeni filmofili na Twitteru. "Merlinka je bila daleko od svetice, ali po svemu sudeći - u filmu su prešli granicu pristojnosti", mišljenja su nekih ljubitelja pokojne glumice.

image

Kubanka Ana de Armas glumi Marilyn u najavljenom Netflixovom filmu.

CHOPARD VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Kako se čini, najsvjetlija točka "Plavuše" za sada je glavna glumica, 33-godišnja Kubanka Ana de Armas, koja igra Bondovu djevojku u zadnjem filmu o agentu 007 s Danielom Craigom "Za smrt nema vremena". Uz Craiga je glumila i u hvaljenom krimiću "Nož u leđa" iz 2019., kada je i dobila ulogu Merlinke. Lijepa brineta, koja je bila u kratkoj vezi s Benom Affleckom, nakon što je ostavio suprugu Jeniffer Garner, za ovu je ulogu doživjela pravu fizičku transformaciju.

"Kad sam se prvi put vidjela u zrcalo kao Merlinka, zaplakala sam od uzbuđenja”, izjavila je mlada glumica, kojoj prašina oko Plavuše očito ne smeta.

Linker
15. travanj 2024 01:03