#ČITAM #GLEDAM #SLUŠAM

Vikend preporuka Mirana Kurspahića: Najradije slušam svoju djevojku

On je kazališni redatelj, glumac, performer, glazbenik, ali i pravi modni uzor, a otkrio nam je koji ga naslovi najviše oduševljavaju te u čijem glasu najviše uživa.

Miran Kurspahić jedno je od onih lica s naše scene koje ostavlja svoj trag u mnogim granama kulture. Završio je kazališnu režiju, a uz to radi kao glumac, performer i frontmen garage punk benda TV Eye. Osim po svome radu, Kurspahić je poznat i po zanimljivom modnom izričaju, a kako nam je nedavno priznao da ga inspiriraju književnost, film i glazba, upitali smo ga za nekoliko preporuka.

Što se tiče filma, priznao nam je da mu se iznimno svidio novi film talijanskog redatelja Paola Sorrentina Božja ruka, u kojemu prikazuje vlastito odrastanje u Napulju osamdesetih godina. "Iako se mome prijatelju, filmskom redatelju Sorrentinov novi film nije svidio, mene je baš oduševio. Daleko mi je bolji od njegova prethodnog filma Loro", priznaje Kurspahić.

Redatelj nam je preporučio i svoju predstavu Krizni stožer koja se može pogledati u Pogonu, a koju je Udruženje kazališnih kritičara i teatrologa proglasilo najboljom predstavom sezone.

Jedno od najinspirativnijih područja za Mirana Kurspahića je književnost, a otkrio nam je kako se vratio klasicima. "Nisam čitao klasike od srednje škole, a nedavno sam se vratio Camusovoj Kugi. Zanimljiva je ova nova perspektiva kroz koju doživljavam taj roman. Kada sam bio teenager, nisam vidio mnogo stvari koje sada vidim u njemu", priznaje Kurspahić. Svakako preporučuje i nešto noviju literaturu, a pri vrhu ističe Yuvala Noaha Hararija i njegovo djelo "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva" te "Serotonin" Michela Houellebecqa.

Čitajte i: Vikend preporuka Arije Rizvić: ‘Iznova gledam epizode Seks i grada uz taktove Maje Posavec‘

Na playlisti mu se, pak, vrti posljednji studijski album Beatlesa "Let it be", najnoviji album Jacka Whitea, a priznaje da trenutno najradije sluša pjesme djevojke Mirne Škrgatić i svoga benda TV Eye.

Linker
16. travanj 2024 11:44