
Većina gradskih balkona prazna je ili služi kao skladišni prostor. Zato ih je bolje iskoristiti za vrtlarenje, govori urbana vrtlarica Andreja Čoh. Da postoji veliko zanimanje za uzgajanje hrane u gradu pokazuje dobar odaziv na radionice ‘“Jestivi balkon” koje Andreja vodi svake subote u prostorima Zelenog inkubatora u Medulićevoj ulici. Radionice su podijeljene u četiri tematske cjeline: planiranje vrta, uzgajanje presadnica, kompostiranje u kući i uzgajanje začinskog bilja te jagoda na balkonu.
Riječ je o četverosatnim interaktivnim druženjima kroz praktične primjere pa se na jednostavan i zabavan način uči osnovama vrtlarenja u gradu - u vrtu, stanu ili balkonu. Polaznici uče kako samostalno uzgajati hranu bilo da je riječ o uzgoju povrća, začina i ljekovitog bilja od sjemena do biljaka s plodovima.
Čitajte i: I fit i sit! Top recepti s plavom ribom iz digitalne kuharice Sanje Žuljević
Iza svega stoji nova udruga Zeleni inkubator koja je osnovana s ciljem poticanja održivog razvoja i novih tehnologija proizvodnje hrane, a cilj joj je edukacija građana o ekološkom uzgoju hrane u vrtu kroz razne radionice diljem Zagreba. Spontano se tako polaznici zaljubljuju u vrtlarenje, baš kao što se to dogodilo i Andreji.
Radeći u dnevno političkom novinarstvu, koje je vrlo stresno, prostor vrta bio je svojevrsna terapija od sivila i crnih vijesti. To je mjesto gdje izražavam svoju kreativnu stranu, žensku energiju, prostor kojem se posvećujem svakodnevno bilo da sam fizički u njemu ili provodim vrijeme čitajući ili pišući o njemu. Ljubav prema vrtlarenju uistinu se razvila sasvim spontano. U početku sam uzgajanju biljaka pristupila iz znatiželje, zanimalo me kako izgleda biljka rajčice, može li se uzgojiti krumpir u tegli, koliko ću dobiti plodova od jednog grma američkih borovnica.
Nije to bio smisleni plan, prostor vrta kreirao se pomalo kako je broj biljaka rastao u toj zelenoj gradskoj oazi na krovu zgrade gdje sam živjela - govori Andreja. Desetak godina imala je vrt na krovu u strogom centru metropole gdje je svatko bio dobrodošao po dozu motivacije i inspiracije. Trenutačno s obitelji živi u Gorskom kotaru gdje uzgaja biljke na terasi, a u planu je na proljeće kreirati povrtnjak od stotinjak četvornih metara koristeći se tehnikom “vrt bez kopanja”.