I TEK TAKO...

Novi nastavci kultne serije ‘Seks i grad‘ s muškog stajališa: Teško je suočavanje s novim svijetom

Na HBO GO stigle su prve epizode serije ‘I tek tako...‘, nastavak legnedarnog ‘Seksa i grada‘, a glavne glumice Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon i Kristin Davis u novim dogodovštinama prijateljica s Manhattana susreću neka drugačija lica.

Znate li onaj osjećaj kada na valu nerazumne nostalgije odlučite otići u noćni klupski život, raspitate se koje je najhipsterskije mjesto, a kada dođete tamo suočite se s upitnim pogledima mladih: "Što ovaj djedica radi ovdje?” Eh, ako ga još niste upoznali onda ste, srećom, ili dovoljno mladi ili dovoljno pametni, ali upravo je to izazov pred kojim se nađe svaki producent koji pokuša oživjeti TV seriju koja je nekada stekla golemu popularnost uhvativši duh vremena. Jednostavno, kako zadržati vlastiti identitet u novome, promijenjenom vremenu.

image

Premijera serije 'I tek tako' 9. prosinca 2021.

HBO


Kraj jedne i početak nove ere

Upravo je to slučaj s HBO-ovom serijom "I tek tako...", nastavkom kultne serije "Seks i grad", čije su prve dvije od deset epizoda danas debitirale na HBO GO. Krajem devedesetih televizijska adaptacija kolekcije eseja Candance Bushnell uhvatila je zeitgeist kraja jedne i početka nove ere, vedru smionost da će s odlaskom 20. stoljeća nestati i svi njegovi problemi, pa će nam u 21. stoljeću preostati samo - uživati.

image

U seriji se pojavljuje Charlotte...

CRAIG BLANKENHORN

Četiri prijateljice s Manhattana, koje su uživale u koktelima Cosmo, elegantnim cipelama Manolo Blahnik i nesputanom pričanju o (i uživanju u) orgazmima, za milijune, prvenstveno gledateljica, predstavljale su idealne projekcije žena budućnosti. Naravno, iako su svi znali da je riječ o fantaziji, ipak su se potajno nadali da postoji svijet u kojem novinska kolumnistica s nekoliko tekstova mjesečno zarađuje dovoljno za bezbrižan i luksuzan život u srcu New Yorka.

image

... i Mranda

CRAIG BLANKENHORN


Nema lažnog eskapizma

Danas znamo da je eskapizam "Seksa i grada” ipak bio laž. Nada u bolju budućnost je nestala, a svjesni su toga i autor serije "I tek tako...” Michael Patrick King. Carrie više nije u tiskanom novinarstvu, već se nalazi u "vrlom novom svijet” - podcasta. Svijet se promijenio i "Seks i grad” se morao promijeniti.

image

Novinarstvo nije više što je nekad bilo...

HBO

Čitajte i: Premijera ‘And just like that‘: Miranda isfurala neonsko, Charlotte klasiku, a u ormaru želimo Carriejinu haljinu!

Srećom, autori su toga bili svjesni. Odmah se to vidi i po promijenjenom naslovu serije, ali i prvih desetak minuta prve epizode, gdje glavne junakinje jasno i glasno priznaju da imaju - 55 godina. I toga se ne srame. Prihvaćaju sve nesavršenosti, spremne uživati u životu kava je, a ne kakav je bio. Odmah se suočavaju i s drugim problemima, pa naširoko opisuju zašto njihova prijateljica Samantha više nije s nama - nakon svađe s Carrie preselila se u London.

image

Carrie je uvedena u svijet podcasta.

HBO

Doduše svi gledatelji već znaju da svađa nije bila samo u scenariju već i u stvarnom životu, pa je glumica Kim Cattrall odlučila odbiti sudjelovanje u snimanju serije "I tek tako...” jer se ne slaže sa Sarom Jessicom Parker. I tek tako požalite što nije snimljena serija o toj stvarnoj svađi, a ne ovoj imaginarnoj između Samanthe i Carrie.

image

Carrie uživa u životu sa svojim fatalnim Facom.

HBO

U tom otvaranju, "I tek tako...” ima osjećaj s proslave godišnjice mature - teško je oduprijeti se osjećaju da je prije bilo bolje.

Na žalost, kako se epizode razvijaju tako osjećaj ostaje. Da, Carrie i društvo upoznaju nove ljude, serija je puno otvorenija likovima drugih rasa i seksualnih preferencija, ali i od čistog hedonizma okreću se realnim problemima ljudske egzistencije, no i dalje nedovoljno uvjerljivo zaranjaju u prave emocije. Ima tu i dalje dovoljno humora, luksuza i emotivnosti da stari obožavatelji "Seksa i grada" zavole "I tek tako...", međutim teško je očekivati da će privući nove poklonike.

Linker
19. travanj 2024 00:21