U Zagrebu

Ljetna oaza za urbane nomade: Gornji grad posjetitelje ponovo poziva u svoja dvorišta

Već tradicionalna manifestiacija Dvorišta počinju 13. srpnja i osim što će posjetitelji moći zaviriti i u neke nove gornjogradske vrtove, očekuje ih obilje glazbe i zabave što Zagreb vraća na listu poželjnih ljetnih destinacija.

Ovog ljeta ne propustite - Dvorišta! Od srijede 13. do nedjelje 24. srpnja ta omiljena ljetna manifestacija otkriva Zagreb kakav još niste doživjeli i omogućuje svima da zavire iza fasada čarobnih gornjogradskih palača. A ove sezone, u sklopu Dvorišta, imat će se doista što za doživjeti! Dvorišta donose dvije lokacije premijerno predstavljene 2019. u sklopu Narodnog doma HAZU-a: gornje reprezentativno dvorište prema Opatičkoj ulici (Opatička 18) i donje, skriveno i posebno, s pogledom na Radićevu ulicu (Dvoranski prečac 1).

image

Zabava u gornjogradskim dvorištima

MARTINA CVEK

No, Dvorišta ove sezone otkrivaju i nešto posve novo Dvorište Zvjezdarnice u Popovom tornju na vrhu Opatičke, kao i Arheološki vrt, sjeverno dvorište Muzeja grada Zagreba s ulazom iz dvorišta Zvjezdarnice. Napokon, Dvorišta premijerno predstavljaju lokaciju koja bi se već u ovoj sezoni mogla pokazati kao posebni hit. Dvorište Palače Erdödy-Keglević u Ćirilometodskoj 4, gdje se danas nalazi jedna od rezidencija Pravnog fakulteta, a nekoć je bila posljednji dom Ljudevita Gaja, vođe Hrvatskoga preporoda i mjesto njegove znamenite Ilirske tiskare.

image

U dvorištima je uvijek dobra svirka

NINA DJURDJEVIC

"Kao jedno od najprepoznatljivijih zagrebačkih ljetnih događanja, Dvorišta su istinski primjer kako na neinvazivan i inovativan način možemo uspješno razvijati gradski turizam. Naime, uz prikladan i decentan program, Dvorišta potiču boravak na otvorenom, pružajući svim posjetiteljima mir, opuštanje i ugodne ljetne večeri, čime pozitivno utječu na razvoj turističk ponude grada Zagreba. Svake godine projekt se nastoji oplemeniti novitetima, stoga pozivam Zagrepčanke i Zagrepčane, kao i sve posjetitelje, da prošetaju Gornjim gradom i uživaju u ambijentima prekrasnih dvorišta, inače zatvorenih za javnost“, izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Od samog početka Dvorišta su prepoznata kao sinonim za dobru glazbu, kvalitetne izvođače i izvedbe uživo. Matija Cvek, Antonela Đinđić, Gordana Marković, Lu Jakelić samo su neki izvođači koji su započeli svoju karijeru upravo u gronjogradskim dvorištima.

image

Skriveni vrtovi nude magiju nekih davnih vremena

IGOR NOBILO

Čitajte i: Poslušajte najskuplju pjesmu svih vremena! Fanovi su za nju spremni platiti više od milijun dolara

Bila su Dvorišta i pozornica za mnoge etablirane glazbenike poput Jelene Radan, Ivane Kindl, Songkillersa i Caimán Verde do legendarne Zdenke Kovačiček i Branka Bogunovića Pifa, pa i mnogim klasičarima kao što su Ansambl Antiphonus, Zagrebački puhački ansambl, gudački kvarteti, kvarteta saksofona, harfistice Ivane Biliško... Posebno je važno istaknuti kako su Dvorišta tijekom svih ovih godina ponudila izuzetno široki spektar glazbenih žanrova od jazza i klasike do popa čemu ostaju i dalje vjerna pa posjetitelje očekuje mnoštvo glazbenih užitaka u čarobnim ambijentima. Dvorišta će ovaj put trajati dva dana dulje u odnosu na protekle godine, a dnevni programi bit će objavljivani nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama pa organizatori pozivaju sve zainteresirane da ih prate. Manifestacija je otvorena svakog dana od 18 do 24 - uz iznimku lokacije u Ćirilometodskoj 4 koja će biti otvorena od 19 sati.

Linker
18. travanj 2024 22:35