Sanja Mijac
GASTRO

Kuhinja uspomena 'Domaćice Sanje': Ova tri njena recepta isti tren će vas vratiti u djetinjstvo

Blogerica i influencerica, čiji profil na Instagramu ima više od 55 tisuća pratitelja, pripravlja jela koja je podsjećaju na djetinjstvo, a za Gloriju IN otkriva nešto posebno...

Virovitičanka Sanja Mijac (33) na blogu Domaćica proteklih osam godina čitateljima nudi jednostavne recepte i praktične savjete jedne mame kojoj je kuhanje “u malom prstu”.

Surfajući internetom u potrazi za delicijama karakterističnim za slavonski kraj tako ćete zasigurno naići na njene “trikove” za pripremu kukuruzne proje, pogače, štrudle, poderanih gaća i žličnjaka...

Privatni album

Sve to Sanja je, kaže, naučila od majke i svekrve, a drago joj je što znanje može podijeliti s drugima.

Rado komunicira s čitateljima te odgovara na njihova pitanja kao što su - kako se “tuku” jaja na pari te na koji način zamrznuti jagode ili pak pripraviti najbolju zimnicu.

- Oduvijek sam sanjala o tome da ću napisati kuharicu s jednostavnim domaćim jelima, koja će ljudima biti inspirativna i korisna te iz koje će uvijek moći izvući provjereno dobar recept - govori Sanja Mijac, koja je preklani taj san i ostvarila. U njenoj knjizi “Iz života Domaćice” nalaze se jela koja izgledom i mirisom evociraju uspomene iz djetinjstva.

Takvi su joj i deserti, u čijoj pripremi najviše uživa, a s čitateljima Glorije IN podijelila je svoje favorite. Oni se pritom mogu spravljati tijekom cijele godine, samo se - u skladu sa sezonom - mijenja izbor voća za njihovu pripremu.

Sanja Mijac
Zlevanka može biti i s voćem.

ZLEVANKA S VOĆEM

SASTOJCI:

  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša kukuruznog brašna
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša tekućeg jogurta ili mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

DODATNO:

  • 2 čašice kiselog vrhnja pomiješane s malo šećera
  • domaći pekmez po želji
  • voće po želji


PRIPREMA

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  2. Veći lim za pečenje (dimenzija otprilike 30x40 cm) obložite masnim papirom za pečenje.
  3. Sve sastojke za zlevanku pjenjačom spojite u posudi pa smjesu izlijte u lim.
  4. Sve kiselo vrhnje u manjoj posudici pomiješajte s par žlica šećera pa polijte po zlevanki.
  5. Rasporedite po njoj i pekmez te voće poput malina, borovnica, jagoda ili višanja, prema želji.
  6. Pecite 25 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Zlevanka treba porumeniti pa ako vaša pećnica jače peče, prilagodite vrijeme pečenja ili smanjite temperaturu.

Sanja Mijac

GALETTE S JABUKAMA

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3 do 5 žlica hladne vode

SASTOJCI ZA NADJEV:

  • 500 g jagoda
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice Gussnela
  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • listići badema


PRIPREMA

  1. U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte tri žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
  2. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak da odmara sat vremena.
  3. Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i Gussnel, sve dobro promiješajte.
  4. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  5. Tijesto razvaljajte na debljinu 1 - 2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u tri manja kruga.
  6. Jagode poslažite po tijestu, pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.
  7. Preklopite rubove tijesta prema unutra.
  8. Jaje razmutite i premažite rubove te ih dodatno posipajte smeđim šećerom i listićima badema.
  9. Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.

SANJA MIJAC

SUPITA

SASTOJCI:

  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 0,5 l tekućeg jogurta
  • prstohvat soli
  • 8 žlica mekog brašna
  • 2 žlice ulja za premazivanje kalupa prije pečenja

SASTOJCI ZA NADJEV:

  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 žlice šećera
  • 2 šake voća po izboru


PRIPREMA

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  2. Jaja pomiješajte sa šećerima, dodajte jogurt, prstohvat soli te meko brašno, uz neprestano miješanje.
  3. Kalup u kojem ćete peći supitu nauljite ili namastite pa ulijte pripremljenu smjesu. Stavite ga u pećnicu da se dno zapeče.
  4. Kiselo vrhnje dobro pomiješajte s tri žlice šećera, a potom pripremite voće.
  5. Nakon pet minuta supitu izvadite i prelijte preko nje kiselo vrhnje sa šećerom pa ravnomjerno poslažite voće. Vratite u pećnicu i pecite još 20 do 30 minuta dok supita ne poprimi zlatnu boju.

ČITAJTE I:

S pozornice za štednjak: Na ljetni ručak gurmanice Jelene Bosančić naprosto nitko ne ostaje ravnodušan

Zeleni recepti za sreću poznate blogerice: Tri ljetne delicije zasitit će vas i dati vam puno energije

Savršeni ljetni doručak Željke Klemenčić: Sve je slađe jer uz sebe ima neodoljivog pomagača

Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak

Zalogaji za nestrpljive: Tri opasno dobre ideje za nezaboravne tapase u režiji zagrebačke ugostiteljice

Linker
12. travanj 2024 18:50