GLEDAM, SLUŠAM, ČITAM

Jelena Veljača otkrila nam je kako joj izgleda ljeto: Red glazbe iz mladosti, red suvremene literature i fantastičnih serija

Za čitateljice i čitatelje portala Gloria.hr Jelena je složila listu preporuka koja je kao stvorena za ljetni odmor. Otkrila nam je što trenutno gleda, sluša i čita.

Scenaristica, producentica i glumica Jelena Veljača već je neko vrijeme na odmoru s obitelji, zabavnim objavama i morskim razglednicama javlja se sa srednjeg Jadrana - od šibenskog arhipelaga do Paga - gdje provodi dane sa svojom kćerkicom Lenom, suprugom Vitom Turšićem, ali i bratom Ivanom Veljačom kao i najmlađom članicom obitelji nećakinjom Juli. No tu su i brojni prijatelji, a dane kraj mora Jelena ne provodi samo u hladovini borova, nego koristi i za uživanje u literaturi, TV serijama...

Autorica slikovnice "Princeza Čučkolina" otkrila nam je što je najaktualnije na njenoj listi čitanja.

Što čitam?

Pročitala sam "Djevojka, žena, drugo" od londonske autorice Bernardine Evaristo, za koju je 2019. dobila Bookera kao prva crna žena koja je dobila tu nagradu. Knjiga je, iako feministička, zapravo idealno štivo za ljeto i plažu, jer prati životopisne priče žena raznih generacija, podrijetla i sudbina, kroz dosta vibrantne crtice uobličene u poglavlja, pisana kao skup misli, gotovo mentalni dnevnik tih žena, čiji se putevi ponekad presijecaju.

image
'Djevojka, žena, drugo', Bernardine Evaristo
PROMO

Sad čitam Lanu Bastašić, regionalnu autoricu čiji bi roman "Uhvati zeca" po meni trebao biti najveći hit regije i podložak za seriju.

image
'Uhvati zeca', Lana Bastašić
PROMO

Čitajte i: Njihov vodič: Ivanka Mazurkijević otkrila nam je kojim se glazbenim, pisanim i vizualnim djelima opuštaju u njihovoj kući

Čitajte i: Željka Veverec nam je sastavila preporuke uz koje ćete savršeno uživati, maštati i meditirati kraj mora

Sarajevo Film Festival od ove je godine ustanovio novu kategoriju nagrada - Srca Sarajeva za TV serije, kojeg se u medijima već naziva i regionalni Emmy. Jelena je kao članica velikog žirija pogledala nominirane serije, a nama je posebno istaknula dvije.

Što gledam?

Tijekom mjesec dana gledala sam 14 regionalnih serija jer sam bila u velikom žiriju (400 profesionalaca iz regije) Sarajevo film festivala za TV nagrade koje se dodjeljuju prvi puta. Snimamo odlične serije. Izdvojila bih "Dnevnik velikog Perice" s fantastičnim Živkom Anočićem koji je i moj kolega s klase.

Pogledajte video

I srpsku seriju "Porodica", o konačnom padu Miloševića, koja je briljantan komad televizije, ali i više od toga, srpsko suočenje s krivnjom, na televiziji, što je neopisivo važno.

Pogledajte video

Čitajte i: Ivana Kindl sastavila nam je preporuke za savršen ljetni bijeg: Red klasika i novih imena te posebna veza s Eurosongom

Čitajte i: Netflixovi krimići i vedra playlista: Idealna formula Nike Turković za ljetnu zabavu

I dok u literaturi i video produkciji Veljača prati najnovije radove iz zemlje, regije i inozemstva u muzici dopušta nostalgiji da prevlada. Zajedno s bratom, scenografom Ivanom Veljačom trudi se prenijeti ljubav prema glazbi na najmlađe članove obitelji. Poseban poklon na gramofonskoj ploči, dobila je od supruga Vite.

Što slušam?

Ljetni hitovi su nam stari hitovi, koje smo moj brat i ja odrastajući slušali na pločama, a sada na obiteljskom odmoru pjevamo kćerima i nećakinjama. Dva koja im se najviše sviđaju su “Samo bam bam baba lu bam”, grupe “Mi”, i hit “Idem i ja, ne ti ne” kvarteta 4M.

Pogledajte video
Pogledajte video

Prije odlaska na more muž mi je na Britancu kupio snimku Woodstocka na vinilu, jer zna da sam posve luda za Jockerovom izvedbom pjesme "With a little help from my friends", a gramofon imamo i na našoj zadnjoj morskoj destinaciji, pa Woodstock nosimo sa sobom.

Pogledajte video
Linker
19. travanj 2024 00:17