Jakov Novak
Što i gdje pojesti?

Gastro vodič kroz Advent u Zagrebu

Da vas netko pita što je ključni faktor zbog kojeg ćete se vratiti na određeno mjesto, što biste odgovorili?

Da vas netko pita što je ključni faktor zbog kojeg ćete se vratiti na određeno mjesto, što biste odgovorili?

S obzirom da je glavna zagrebačka tema posljednjih dva tjedna Advent, nama su gastro delicije bile glavni faktor. Složit ćete se kako je Advent u Zagrebu ove godine bogatiji i raznovrsniji nego bilo koje godine dosad, a ponekad je baš zbog toga teško odlučiti gdje i na što. Osim u slučaju da već imate svog adventskog gastro favorita. Ovih smo dana prošetali svim adventskim lokacijama i došli smo do zaključka kako na svakom koraku možete pojesti nešto ukusno, slatko ili slano i inspirirano vrlo različitim svjetskim kuhinjama. Naravno kobasica na sto načina ipak je hrvatski bestseller, ali nismo odoljeli niti domaćoj tradicionalnoj kuhinji koju nude brojne adventske kućice.

Naša šetnja u jedno pravo zimsko popodne rezultirala je ovim gastro odabirom. Svakako kušajte što ove kućice nude.

Priča s Griča – Advent na Vranicanijevoj livadi

As u rukavu: kućica Gavella s toplom domaćom ponudom jela kao što su sarma u šlafroku, burger od faširanaca, a i čvarci su delicija.

Advent na Strossu

As u rukavu: tri grijane simpatične kupolice u kojima možete odmoriti i ugrijati se, a za nepce nam je zapela i konoba Težok s Visa gdje ćete kušati tradicionalne specijalitete poput Viške pite i Viške riblje juhe.

Fuliranje kod Uspinjače

As u rukavu: slasne germknedle s čokoladom, vanilijom i posipane makom kod Azteca i vafle koje će vam servirati na štapiću u Wafleku.

Advent na Europskom trgu

As u rukavu: egzotični splitski burgeri iz Splita s umakom od Tullamore Dew whiskeyja nude se u kućici DeBelly, svježe kamenice kod Bota Šare, tu je i Bistro 75 s jednim od najboljih pulled pork sendviča u gradu, a za 'slatki zub' svakako kušajte originalne talijanske slastice kojima je teško odoljeti. Za prigristi nešto na brzinu nemojte zaobići Cheese bar na početku Cesarčeve.

Fuliranje u Kurelčevoj

As u rukavu: kuhinja sa Sri Lanke u prikolici Curry Bowl za sve koji vole ljuto i konkretno, topli ukusni gulaš kušajte u Programu dok će vas Rougemarin ponuditi s 'egzotičnim' stilovima pripremanja kobasica poput španjolskog, portugalskog i poljskog.

Market u Martićevoj

As u rukavu: ukusni sendviči s egzotičnim dodacima senfa, meda, tartufa, artičoka nude se kod kućice Indirekt, varivo od slanutka, kobasice i špinata i slasni kolač od mrkve možete kušati kod Otto&Frank kućice, a za talijansku kuhinju potražite Canttinu.

Advent na Zrinjevcu

As u rukavu: originalni domaći štrukli kod Štruklice su hit i gulaš u kruhu u kućici Lefty's, a ovdje ćete kušati i puno tradicionalnih hrvatskih kolača

Ledeni park na Tomislavcu

As u rukavu: alkoholni čajevi na kućici T&T, vrhunski roštilj na Placu, tradicionalni turski specijaliteti baklave, falafeli, lokumi, halve u Lokmi i svježe sredele u Ribicama.

Linker
08. svibanj 2024 11:39