Tabu tema

‘Odgajani smo da prebacimo program kad su na televiziji scene seksa, o tome se ne priča glasno‘

Kako bi se u našem društvu, koje je i dalje puno predrasuda i zatvoreno kad su u pitanju intimni odnosi između partnera, razbila tabu tema o seksu i promovirala važnost seksualnog zdravlja, Gloria u suradnji s Filozofskim fakultetom provodi istraživanje o ženskim seksualnim fantazijama. Tim je povodom naša suradnica Tanja Jurin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gostovala u HRT-ovoj emisiji Kod nas doma. Ako još niste, svakako se uključite u anonimno istraživanje putem obrasca na kraju ovog teksta!

Sjećate se kad je Meg Ryan u filmu "Kad je Harry sreo Sally" uslijed restorana odglumila lažni orgazam? Od te kultne scene za žensku seksualnost prošlo je preko 30 godina, no naše društvo ni do danas se nije značajno otvorilo prema toj temi. Stoga je docentica dr. sc. Tanja Jurin, psihologinja i seksualna terapeutkinja, koja predaje na Odsjeku za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, odlučila zajedno sa svojim kolegom prof. dr. sc. Aleksandrom Štulhoferom i Glorijom provesti istraživanje o seksualnim fantazijama Hrvatica.

Tim povodom psihologinja Jurin gostovala je u HRT-ovoj emisiji "Kod nas doma" u kojoj je voditeljici Barbari Kolar odgovorila na neka ključna pitanja.

Govoreći o tome zašto je seksualnost općenito u Hrvatskoj i dalje tabu tema u 22. stoljeću Tanja Jurin istaknula je kako je u pitanju tradicionalni odgoj.

"Od malih smo nogu naučeni da se o seksu ne priča glasno. I danas se u nekim obiteljima kad je na televiziji sadržaj o seksu, odmah okrene drugi program. Kod nas se djeci ne govori da smo seksualna bića otkako se rodimo i da postoje različita ponašanja tijekom odrastanja. Odrastamo s nekim sramom i krivnjom oko toga i naravno da onda o seksu ne znamo razgovarati kad odrastemo. A ako se i usudimo nešto reći, javi nam se onaj duboki osjećaj srama i bojimo se kako će to drugi protumačiti", kaže Tanja Jurin, koja smatra da do sada nije bilo dovoljno želje da se nešto promijeni po tom pitanju. A poseban problem je školstvo.

"Bilo je više pokušaja da se takve teme uklone iz obaveznog obrazovanja, odnosno iz škola, nego da ih se implementira. Argumenti za takav stav proizlaze iz predrasuda da otvoreno pričanje o seksu kod mladih može pobuditi rizičnije ponašanje no, istraživanja su pokazala da to nije slučaj", naglasila je Jurin.

image

Tanja Jurin

VEDRAN PETEH/CROPIX

Poznata psihologinja kaže da je upravo suprotno. Istraživanja pokazuju da se zbog kvalitetne edukacije o seksu mladi zrelije ponašaju te se pametnije upuštaju u spolne odnose što automatski znači i manji rizik od neželjenih trudnoća ili spolnih bolesti.

Zašto su tema istraživanja baš ženske seksualne fantazije, a ne i muške, Jurin tvrdi kako je kod žena više prisutan sram kad se priča o seksualnom ponašanju. Najviše je pozornosti dala temi ženskim seksualnim fantazijama uz napomenu da žene koje maštaju imaju zdraviji seksualni život. A objasnila je i da iza riječi fantazija ne stoji neki pomno osmišljeni scenarij.

"To može biti neko sjećanje, slika, neka scena iz filma... bilo što što pobuđuje u nama želju za seksom. Ženska seksualnost je najviše stigmatizirana. U našoj zajednici seks i ženski užitak je nešto što djeluje nespojivo u jednoj rečenici. Nas stručnjake jako zanimaju i generacijske razlike zbog čega smo se za suradnju obratili ženskom tjedniku Gloria", kazala je Tanja Jurin, koja je još jednom pozvala sve žene da ispune upitnik.

Sudjelujte u istraživanju

Cijenjene čitateljice Glorije,

pozivamo vas da sudjelujete u istraživanju ženskih seksualnih fantazija koje u suradnji s Glorijom provode doc. dr. sc. Tanja Jurin i prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer. Seksualne fantazije su bilo koje misli i/ili predodžbe koje su za osobu seksualno uzbuđujuće. Istraživanjem želimo objediniti velik broj seksualnih fantazija žena u Hrvatskoj i dobiti uvid u taj nedovoljno istražen aspekt ženske seksualnosti te ispitati moguće generacijske razlike u njima. Istraživanje je namijenjeno svim ženama starijim od 18 godina. Stoga bismo vas htjeli zamoliti da što detaljnije napišete jednu svoju najčešću i/ili omiljenu seksualnu fantaziju i podijelite je s nama. Prikupljanje fantazija je potpuno anonimno. Osim opisa seksualne fantazije, željeli bismo da nam napišete još tri podatka o sebi:

1. Koliko imate godina

2. Koje ste stručne spreme (NSS, SSS ili VSS)

3. Jeste li trenutačno u vezi ili braku

Sve to možete poslati putem online obrasca na linku Gloria Istraživanje ili na e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na redakciju Glorije, Koranska 2, 10000 Zagreb, s naznakom 'Istraživanje ženskih seksualnih fantazija'.

*Rezultate našeg istraživanja moći ćete pročitati u Gloriji.

Linker
18. travanj 2024 10:00