Brzi i jednostavni

Od vrućine ne možete zaspati? Ovi trikovi olakšat će vam život u ljetnim mjesecima

Kvalitetan san važan je tijekom cijele godine, no vrućine nam ga mogu poremetiti. Ako vas muči nesanica zbog ovog problema, donosimo provjerene trikove koji će vam pomoći.

Za vrijeme toplinskih udara (kroz kakav trenutno prolazimo), sve što želimo je rashladiti se, no nekada to naprosto nije moguće, posebice ako živite u potkrovlju (jer se topli zrak diže) ili kod kuće nemate klima uređaj. No, koliko god da vam on pruža olakšanje za vrućih mjeseci, stalni boravak u klimatiziranom prostoru nije najzdravije rješenje, a posljedice najčešće osjete oni koji su i inače osjetljivi na nagle promjene temperature, alergičari i astmatičari, no prehlade, upale uha i grla se mogu dogoditi svima koju pretjeruju s hlađenjem.

Ako se još uvijek hladite na starinski način - ventilatorom i lepezama, znate i sami koliko je teško tako pošteno rashladiti spavaću sobu.

A optimalna temperatura za kvalitetan san je negdje između 16 i 21 °C pa je vruća spavaća soba najveći protivnik sna ljeti.

U trenucima kada nema ni daška povjetarca te nije fizički moguće skinuti više niti jedan komad odjeće, donosimo savjete kako si olakšati u noćnim satima.

image

Vrlo je važno na kakvoj posteljini spavate

DEPOSITPHOTOS

Hladite pulsne točke i ekstremitete

Prije spavanja važno je rashladiti vrat, zapešća i ostale točke na tijelu gdje se puls najviše osjeti, jer ćete tako zavarati mozak da ste rashlađeni. Osim toga, ruke i noge pomažu nam u regulaciji temperature pa će njihovo hlađenje sniziti temperaturu cijelog tijela.

Zamračite prostoriju

Ako mislite da ćete puštanjem svježeg zraka rashladiti prostoriju, to nije sasvim točno. Umjesto toga preko dana držite prozore i vrata zatvorenima, a prostorije zamračite. Tako ćete dobiti prirodan rashlađujući učinak. Dom provjetrite navečer kada se spusti temperatura.

Čitajte i: Kako ostati cool kad temperature podivljaju? Odgovor se krije u proizvodu bez kojeg je ljeto nezamislivo

Pažljivo birajte posteljinu

Vrlo je važno na kakvoj posteljini spavate u ljetnim mjesecima. Uložite u kvalitetne komade s visokim udjelom pamuka ili lana jer će vas ovi materijali najbolje hladiti. Prirodna vlakna omogućuju zraku da se slobodno kreće i cirkulira kroz tkaninu, što vam pomaže da ostanete hladniji tijekom noći. S tim na umu izbjegavajte sintetičke tkanine, kako kod odabira posteljine, tako i kod odjeće u kojoj spavate.

image

Hlađenje tuširanjem će pomoći, ali nikako u hladnoj vodi!

DEPOSITPHOTOS

Otuširajte se

Mlak (nipošto hladan!) tuš prije spavanja spustit će vam temperaturu tijela pa će vam biti ugodnije. Još kad zalegnete na novu pamučnu posteljinu, zaspat ćete kao beba!

Pomozite si gadgetima

Krioterapija odnosno terapija ledom odlično rashlađuje, a možete je provoditi i kod kuće posebnim beauty gadgetima. Na izbor imate maske za spavanje s rashladnim gelom, ledene kugle, krio-sfere ili krio rolere koji će koži dati ne samo osvježenje, već i efekt zatezanja te će smanjiti podočnjake i otekline.

image

Nurse Jamie Super-Cryo afera za masažu lica, Cult Beauty,118,50 kuna

CULT BEAUTY

Čitajte i: Hladne juhe odličan su ručak za vruće dane: Gotove su u tren oka i prava su energetska bomba

Stvari koje je bolje izbjegavati

Da biste ugodnije spavali, neke navike je ljeti bolje izbjegavati. Prije svega, nemojte jesti barem tri sata prije spavanja, jer hrana povećava tjelesnu temperaturu. Također, izbjegavajte tople napitke i napitke s kofeinom, jer kofein povećava proizvodnju adrenalina pa vas drži budnima i "zagrijanima". Isto djeluje i alkohol pa je prije spavanje najbolje piti vodu i to ne ledeno hladnu.

Vježbanje prije spavanja također nije dobra opcija jer podiže tjelesnu temperaturu, što znatno otežava spavanje po vrućem vremenu. Radije pričekajte jutro pa jer ćete tad vježbom pokrenuti metabolizam i navečer se osjećati spremni za odmor.

Ako vam popodnevni spavanac zvuči privlačno, ipak ga izbjegnite jer ćete se kad se probudite osjećati bez energije i posljedično nećete moći spavati kad biste trebali.

Linker
24. travanj 2024 20:25