To se ne propušta

Uzbudljiv tjedan za ljubitelje jazza je pred nama: Dva koncerta talijanskih bendova u Zagrebu

U srijedu i subotu zagrebačka publika ima priliku čuti dva izvrsna talijansko-američka benda u sklopu programa Jazz u Močvari.

Dva izvrsna talijanska jazz benda nastupit će pred zagrebačkom publikom ovog tjedna - u srijedu 27. listopada svira Hobby Horse, dok je subota 30. listopada rezervirana za Ghost Horse. Glazbenici iz Italije i SAD-a oba puta nastupaju u zagrebačkom klubu Močvara.

Hobby Horse, srijeda

"A onda je na red došao Hobby Horse, s izvedbom koja je bila toliko zadivljujuća da sam ja većinu vremena zaboravio zapisivati bilješke. Koncert je u potpunosti potvrdio njihovu reputaciju jednog od europskih bendova s najboljim nastupima uživo.", Ludovico Granvassu, Allaboutjazz. A kako to Hobby Horse zvuče uživo, moći ćete vidjeti i čuti upravo u zagrebačkoj Močvari, u srijedu, 27. listopada.

Za kratki zaborav stresa izazvanog sredinom radnog tjedna, talijanski jazz trio Hobby Horse dolazi protresti Močvaru i odvesti vas u nepoznato, tamo gdje još nikada niste bili. Svojom progresivom, eksperimentalnošću i crossoverom, Hobby Horse manifestiraju se kao poslanici nove talijanske jazz scene koja se veoma brzo razvija, a osim što okupira fensi mjesta, rado uranja i u underground rock i plesne klubove.

Pogledajte video

Dan Kinzelman (saksofon, klarinet, vokal, efekti), Joe Rehmer (kontrabas, vokal, efekti) i Stefano Tamborrino (bubnjevi, vokal, efekti), glazbenici su koji stoje iza ovog zaigranog imena, a tijekom 10 godina intenzivne aktivnosti Hobby Horsea, objavili su 6 albuma i dosegli veliki broj kilometara u petama nastupajući u klubovima i na važnim festivalima diljem Europe i SAD-a, uključujući Umbria Jazz, Jazzwerkstatt Graz, Sudtirol Jazz Festival, Ton Art Tirol, InJazz, Skylark Chicago, Jazz Estate Milwaukee i Ausland Berlin.

Čitajte i: Sara Renar uvodi nas u apstraktan introspektivan svijet u videospotu za novi singl, snimljen na prekrasnoj domaćoj lokaciji

Njihova glazba izrazito je nepredvidiva mješavina stilova, talište glazbenih jezika u rasponu od slam poezije do techna, psihodelične bossanove, prog rocka, hip-hopa i komorne glazba. Kako bi se reklo – za svakoga ponešto! Prelazeći iz hipnotičkog i mantričnog drona u nasilne eksplozije buke, Hobby Horse vješto održavaju temeljni osjećaj ravnoteže, zajednički istražuju i otkrivaju nove zvukovne sfere, baš kao kad kipar manevrira prostornim mogućnostima, održavajući koherentnost prvotnog oblika, unatoč kontrastima na koje naiđe tijekom svog stvaralačkog putovanja.

image
Hobby Horse
PROMO

Covid putovnice nisu potrebne. Koncert je sjedećeg tipa. Ulaznice po cijeni od 35 odnosno 45 kuna na dan koncerta moguće je kupiti u sustavu Entria.

Ghost Horse, subota

Mračan i tajanstven ekosustav, ispunjen razgradnjom i rekombinacijom poznatih elemenata free jazza, hip hopa, bluesa i loopova, zaokružen afričkom poliritmijom, glazbeni je pristup kakav njeguje Ghost Horse, talijanski jazz sextet nastao kao proširenje matičnog sastava, Hobby Horsea.

U subotu, 30. listopada, tri dana nakon koncerta Hobby Horsea, u Močvaru dolazi i Ghost Horse, brojnija i mračnija inačica benda osnovana 2010. godine, kao svježiji dodatak rastućoj talijanskoj underground jazz sceni. U 11 godina postojanja, Ghost Horse odsvirali su preko 200 koncerata diljem Europe i Sjeverne Amerike, a svojom beskompromisnošću i nepredvidljivošću osvojili i brojne slušatelje te pridobili naklonost glazbenih kritičara.

Pogledajte video

Njihov debitantski album, "Trojan", izašao 2019. godine, sadrži deset autorskih skladbi osmišljenih kao serijal glazbenih konflikata čiji su nazivi inspirirani istinitim povijesnim borbama za pravo na zemljište i vodu tijekom europske i američke kolonizacije i teritorijalnog širenja u Sjevernoj Americi. Te tragične teme ostaju relevantne i danas uslijed globalnog dijaloga usredotočenog na iskorištavanje resursa, masovnih migracija, demografskih transformacija, ekonomskog i digitalnog ratovanja te, naposljetku, potpunog ekološkog kolapsa.

Čitajte i: Tús Nua objavile novi spot za energični singl, ali i potvrdile datum izlaska drugog albuma!

Dan Kinzelman (saksofon, bas klarinet), Filippo Vignato (trombon), Glauco Benedetti (eufonij, tuba), Gabrio Baldacci (bariton gitara), Joe Rehmer (bas) i Stefano Tamborrino (bubnjevi) za Močvaru pripremaju "Trojan" od početka do kraja, stoga pozivamo sve ljubitelje instrumentalnog atmosferičnog jazza poput The Kilimanjaro Darkjazz Ensemblea, ali i soundtrackove Lynchovskih, Tarantinovskih te Silent Hill franšiza, da se u subotu uoči Halloweena dođu zapetljati s nama u kovitlac intenzivne, epske, ali i suptilno prijeteće i pulsirajuće glazbe. Ghost Horse se jednostavno ne propušta!

image
Ghost Horse
PROMO

Ulaznice po cijeni od 35 odnosno 45 kuna na dan koncerta moguće je kupiti u sustavu Entria.

Covid putovnice nisu potrebne.Koncert je sjedećeg tipa i broj ulaznica je ograničen. Zbog epidemioloških mjera vodimo pisanu evidenciju posjetitelja pa vas molimo da dođete prije početka koncerta kako bi izbjegli gužvu na ulazu i kako ne bi zakasnili na početak koncerta.

Linker
14. travanj 2024 22:02