a pjevao ju je

Sinatra je cijeli život blatio hrvatsku pjesmu: ‘Najgora stvar koju sam ikad čuo‘

Nakon punih 11 godina ponovno se vratio na broj 1, upravo s tim hitom koji je originalno napisao naš poznat glazbenik.

Glasi za jednog od najpoznatijih pjevača ne samo u Americi nego i u svijetu. Šlageri, balade i pjesme koje je Frank Sinatra otpjevao gotovo da nemaju broja, a karijera mu je trajala 54 godine, u koje je snimio čak 59 albuma i objavio 297 singlova.

Među brojnim hitovima ‘potkrao‘ mu se jedan koji je, blago rečeno - prezirao. Što je još zanimljivije upravo mu je ta pjesma - "Strangers in the night" vratila karijeru u vrh i osigurala prvo mjesto na top ljestvicama i to nakon 11 godina.

Posebna poveznica Hrvatske s tom pjesmom je njezin autor - Ivo Robić. On je napisao pjesmu "Ta ljetna noć" (That Summer Night), a nakon što nije uspjela ući na Splitski festival, Robić ju je prodao. Pjesma je našla svoj put do velikog Franka Sinatre, koji ju je objavio na istoimenom albumu 1966. Osim što je pjesma zasjela na prvo mjesto Billboard Hot 100 ljestvice, ploča je postala komercijalno najuspješnija u njegovoj karijeri. Ta mu je snimka osigurala i tri Grammyja iduće godine.

No umjesto da je barem poštuje, Sinatra nije krio svoje gnušanje prema kompoziciji. Prezirao je pjesmu i nazvao je "sranjem". Nije to bila samo usputna opaska, u svom je opisu bio još detaljniji, a sve je zapisao Jean-Pierre Hombach u biografiji o Sinatri.

"Strangers in the night‘ bila najgora je*** pjesma koju sam ikad čuo", nije se ustručavao s pljuvanjem Frank Sinatra. Kasnije su i njegovi suradnici potvrdili to njegovo negodovanje.

image

Strangers in the Night

THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA

"Da, kazao je to mnogo puta, nije bio obožavatelj pjesme, ali to je ta Frankova urođena sposobnost da prepozna što publika želi. Ponovio bi to i na koncertima, kada bi došla na red u repertoaru, mnogo se puta šalio sa stihovima. Kazao bi: ‘Mrzim ovu pjesmu. Prezirem je‘. Ali svejedno bi je otpjevao zato što su je ljudi htjeli čuti", kazao je Charles Pignone, potpredsjednik Frank Sinatra Enterprises.

Frank Sinatra rođen je u obitelji talijanskih imigranata u Hobokenu u New Jerseyu, u svojoj dugačkoj karijeri imao je uspona i padova, doživio je najveću slavu i blještavila pozornica u Las Vegasu, kao i istrage FBI-a zbog navodnih veza s mafijom. Možda je najbolji opis vlastitog života i karijere dao upravo sam pjevač.

"Kroz svoju karijeru, ako sam išta učinio, pazio sam na svaku notu i svaku riječ koju pjevam – ako poštujem pjesmu. Ako to ne mogu prenijeti slušatelju, nisam uspio", kazao je jednom. "Duboko udahnite, priberite se, obrišite prašinu i počnite ispočetka".

Linker
30. ožujak 2024 05:09