Gosia Siwiec
Uskoro!

Provjerite što sve donosi KONTEJNER 3.0

Međunarodno događanje KONTEJNER 3.0 održat će se od 17. do 29. listopada u KONTEJNER-u, MSU, Pogonu Jedinstvo i Petom kupeu te će predstaviti umjetničko-znanstvene projekte i suvremene umjetničke pristupe kojima se u svom radu bavi istoimena udruga koja je i organizator događanja.

Međunarodno događanje KONTEJNER 3.0 održat će se od 17. do 29. listopada u KONTEJNER-u, MSU, Pogonu Jedinstvo i Petom kupeu te će predstaviti umjetničko-znanstvene projekte i suvremene umjetničke pristupe kojima se u svom radu bavi istoimena udruga koja je i organizator događanja.

KONTEJNER 3.0 čine EMAP izložba Živi sustavi – koncepti prirodne i umjetne drugosti u kolektivnim habitatima kojom se događanje i otvara u utorak 17. listopada u 19 sati u MSU Zagreb, šestodnevno eksperimentalno zvučno događanje Gibanja s početkom u srijedu 18. listopada u Pogonu Jedinstvo, te Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi, događanje koje će publici predstaviti najnovija umjetnička ostvarenja u virtualnoj stvarnosti, a počinje 24. listopada u MSU Zagreb.

Živi sustavi pozivaju na putovanje imaginarnim svijetom budućnosti čovječanstva

17.10. – 29.10.2023.│ MSU Zagreb

Međunarodna izložba Živi sustavi – koncepti prirodne i umjetne drugosti u kolektivnim habitatima kustosica Olge Majcen Linn i Tereze Teklić predstavlja selekciju osam radova koji su u zadnje tri godine producirani u sklopu europske mreže EMAP – European Media Art Platform, najveće međunarodne platforme za rezidencije medijskih umjetnika u usponu. Umjetnički projekti s izložbe istražuju uzbudljive, inovativne načine interakcije s prirodnom okolinom, promišljajući ljudsko tijelo kao resurs materijala i energije za recikliranje te važnu kariku u evolucijskom opstanku nakon što se anticipirane promjene na Zemlji realiziraju.

image
VIZUAL IZLOžBE
image
SYLVAIN GRIPOIX
image
CHRISTOPH SCHWARTZ

Dva rada koja su producirana na rezidenciji u KONTEJNER-u bave se odnosom biološkog ljudskog sustava i tehnološkog sustava: propitujući fizički i virtualni prostor te ljudske veze s tehnologijom, umjetnici So Kanno, Akihiro Kato i Takemi Watanuki osmislili su Kazokutchi, projekt koji istovremeno promišlja NFT tehnologiju i robotiku dok rad Marie Smigielske i CompMonksa Protej 4.0. pruža interaktivno umjetničko iskustvo koristeći praćenje pogleda i prepoznavanje emocija te poziva promatrače da komuniciraju s digitalnim ekosustavom. Umjetnica Charlotte Jarvis će u suradnji sa znanstvenicom Patriciom Saragüetom predstaviti istraživački rad Organ radikalne skrbi – kolektivnu maternicu nastalu suradnjom ljudi koji su tradicionalno isključeni iz reproduktivnog procesa ili nemaju biološku mogućnost rađanja. Organ radikalne skrbi tako okuplja nebinarne i trans osobe, te uključuje neke stanice muškaraca. Ovim eksperimentalnim istraživačkim projektom umjetnica se uključuje u raspravu o rodu i spolu donoseći spekulativne prijedloge širenja mogućnosti spolnih i rodnih uloga. Rad Kako napraviti ocean Kasje Molge nastao je nakon teškog emocionalnog gubitka koji je rezultirao mnoštvom prolivenih suza koje je umjetnica iskoristila kao poetičnu antitezu temeljenu na povezivanju minijaturne suze i golemog oceana pa se upustila u znanstveno istraživanje sastava slanih suza i mora kao i mogućnosti uzgoja bića poput algi u suzama, te općenito istraživanju povezanosti i ukorijenjenosti života u istim osnovama.

Živi sustavi traju u MSU Zagreb od 17. do 29. listopada te pozivaju na putovanje kroz imaginarni svijet koji potiče na razmišljanje o budućnosti čovječanstva te na preispitavanje svoje uloge i odgovornosti u kompleksnom i dinamičnom ekosustavu kojeg smo dio.

image
NEBEEH SAMAN
image
YAMAGUCHI
image
WOUTER VELLEKOOP
image
CHARLOTTE JARVIS

Gibanja – mjesto susreta, zajedničkih iskustava, kritičkog pristupa i otvorenog (sl)uha

18.10. – 23.10.2023. │ KONTEJNER, Pogon Jedinstvo, Peti kupe

Ovogodišnje, treće izdanje eksperimentalnog zvučnog događanja Gibanja kustosice Davorke Begović donosi dvanaest inovatvnih prostorno-zvučnih i glazbenih nastupa među kojima se posebno ističu novo djelo meksičko-nizozemskog autora Huga Moralesa Murguie za modificirane strojeve umjesto glazbenih instrumenata, jedinstvena audiovizualna suradnja glazbenica Klare Lewis i Nik Colk Void s eksperimentalnim filmskim umjetnikom Pedrom Maiom, svjetlosno-zvučni performans udaraljkaša Sylvaina Darrifourcqa, nova KONTEJNER-ova produkcija – elektroakustička komprovizacija glazbenika Pavla Jovanovića i Bojana Krhlanka te kultno djelo Corneliusa Cardewa Treatise u izvedbi i interpretaciji Jake Bergera. Uzbudljiv i raznovrstan program odvijat će se od 18. do 23. listopada na više gradskih lokacija: u KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1, Petom kupeu i Pogonu Jedinstvo.

Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi – progresivna vizija novih svjetova

24.10. – 29.10.2023. │ MSU Zagreb, KONTEJNER, Peti kupe

Hibridni program XR kampa uključuje izložbu, audiovizualne i performanse proširene stvarnosti, brojne radionice i uzbudljiv diskurzivni program u kustoskoj koncepciji Ane Bedenko i Tereze Teklić te propituje teme kao što su umjetna inteligencija, ideja proširene stvarnosti kao nove zadane stvarnosti, korištenje ove tehnologije u polju edukacije i umjetničkog stvaralaštva, zamišljanje drugačijeg javnog prostora, upoznavanje etabliranih XR umjetnika i onih u usponu. Umjetnički projekti koji će biti predstavljeni na izložbi na različite načine bave se novim tehnologijama, od 3D ispisa skulptura temeljenih na našim biometrijskim podacima do urona u svijet videoigara ili prodaje fragmenata vlastitog tijela u formi NFT-a. Svima je zajednička progresivna vizija stvaranja nekih novih svjetova i u suštini – ideja da za širenje horizonata nisu uvijek nužne VR naočale, ponekad je dovoljno samo promotriti stvari kroz neku drugu ‘leću‘.

Linker
28. travanj 2024 18:51