Jon Fosse

 HåKON MOSVOLD LARSEN/AFP/PROFIMEDIA
Jon Fosse

On je novi Nobelovac: Pisanje ga je uvelo i izvuklo iz alkoholizma, ali i približilo Bogu

Jon Fosse dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, u Norveškoj je nacionalna institucija i pravi suvremeni klasik kojemu se vjeruje.

Jon Fosse dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, u Norveškoj je nacionalna institucija i pravi suvremeni klasik kojemu se vjeruje.

Jon Fosse (64) dobitnik je Nobelove nagrade za književnosti. Ako ga do sada niste čitali - krajnje je vrijeme. Kod nas ga je objavljivala Naklada Ljevak.

Rođen je 1959. u Haugesundu u Norveškoj. Studirao je književnost na Sveučilištu u Bergenu. Na Sveučilištu u Hordalandu predavao je kreativno pisanje. Povremeno je radio kao novinar i urednik. Piše prozu, poeziju, drame, eseje, kratke priče i knjige za djecu. Baš prije par mjeseci za Jutarnji list kolegica Karmela Devčić donijela je ekskluzivni intervju s Fosseom. Izdvojit ćemo jedno, znakovito pitanje. Na pitanje „Da ponovo krećete u životu, biste li bili pisac?”, Fosse je, slobodan ću biti s interpretacijom - realno odgovorio:

"A, što bih drugo bio? Luđak? Alkoholičar? Da nije pisanja vjerojatno bih sad bio mrtav. Pisanje me je učinilo alkoholičarem i spasilo me od alkoholizma"

image

Predstava "SLEEPLESS", Berlin

BARBARA BRAUN/DRAMA-BERLIN.DE/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA BARBARA BRAUN/DRAMA-BERLIN.DE/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA

Debitirao je 1983. godine romanom "Crveno, crno". Prva Fosseova drama "I rastati se nećemo nikada" premijerno je izvedena 1994. godine. Do sada je napisao više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika. Danas je jedan od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca i najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena. Osobito hvaljeni romani su mu "Jutro i večer", "Melankolija 1" i "Melankolija 2" te "Septologija".

Međutim, ako vam je upoznavanje s nečijim autorstvom lakše "odraditi" u interakciji – za Fosseovo autorstvo, ovaj put, imamo svježe rješenje. Baš nedavno (29.rujna) na Maloj sceni INK Gradskog kazališta Pula premijeru je imao komad "Majka i dijete", jedan od ranijih dramskih tekstova ovog iznimnog autora, čiji jednostavan ali istovremeno monumentalan naslov s nevjerojatnom adekvatnošću i preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka. Majku i sina igraju Jadranka Đokić i Ugo Korani, a režiju potpisuje Matija Ferlin.

Linker
28. travanj 2024 16:15