UNIVERZALNA ŽIVOTNA PRIČA

Novi film Nevija Marasovića "Pamtim samo sretne dane" stigao je u kina

Nakon projekcija na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, Zagreb Film Festivalu i beogradskom FEST-u, dugometražni igrani film redatelja Nevija Marasovića i scenarista Gjermunda Gisvolda "Pamtim samo sretne dane" dolazi u kina diljem zemlje.

Poznati i višestruko nagrađivani hrvatski redatelj Nevio Marasović poznat je po svom prepoznatljivom stilu i temama koje obrađuje u svojim filmovima. Često istražuje složene ljudske odnose, identitet i društvene dinamike, dodajući dubinu svojim radovima. Marasović nije samo redatelj, već je i scenarist i producent nekih svojih filmova. To pokazuje njegovu svestranost i angažman u različitim aspektima filmske industrije.

Radnja njegovog najnovijeg filma "Pamtim samo sretne dane" na originalan način prati životnu priču jednog starijeg gospodina (Radko Polič) dok sjedi u restoranu i sluša rasprave ljudi za susjednim stolovima. Restoran predstavlja čekaonicu za drugi svijet, a gosti njega i njegovu užu obitelj tijekom bitnih životnih trenutaka, koji su ga pretvorili u čovjeka kakav je bio na kraju života. Starac je prisiljen te događaje gledati objektivno, sa strane, kao svojevrsni sudac i porota tragičnog života punog žaljenja, gorčine i krivih odluka.

image

Radko Polič i Zlatko Burić Kićo

PRESS
image

Stjepan Perić i Radko Polič

PRESS

"Ova je tema univerzalna životna priča. Život, smrt, žaljenja, greške, sve ono što gledamo pogotovo kad je život pri kraju. To je drugačije od bilo čega što sam radio, film je unikatan po radnji, ideji i stilu. Bio je jako veliki rizik tako nešto raditi, no po dosadašnjim reakcijama gledatelja i kritičara mislim da smo uspjeli ono što smo naumili", rekao je o svom novom filmu sam redatelj, čiji je prvi cjelovečernji film "The Show Must Go On" (2008.) ovjenčan sa Zlatnim arenama za najbolji scenarij i specijalne efekte te nagradom Breza za najboljeg debitanta, a "Comic Sans" (2017.) u Puli osvojio je nagradu publike i čak šest Zlatnih arena, uključujući onu za najbolju režiju.

Radko Polič predvodi impresivnu glumačku postavu kakva se ne pamti na hrvatskom filmu. Filmski ansambl čine glumački majstori svih generacija; od najmlađih do veterana. Od Tome Medvešeka, Lane Menige, Roka Juričića, Tene Nemet Brankov, Marka Petrića, Tare Thaller, preko Stjepana Perića, Dade Ćosića, Tihane Lazović Trifunović, Janka Popovića Volarića, Leone Paraminski, Ivane Starčević, Leona Lučeva, Gorana Bogdana, Nine Violić, Živka Anočića, Jelene Miholjević, do Alme Price, Franje Kuhara, Gorana Grgića, Milana Štrljića, Vinka Kraljevića, Doris Šarić Kukuljice, Zdenka Jelčića te nagradom Europske filmske akademije ovjenčanog Zlatka Burića Kiće.

image

Goran Bogdan

PRESS
image

Nina Violić

PRESS

Premda je film "Pamtim samo sretne dane" namijenjen gledateljima sladokuscima koji vole razbijati kodove priče, svojom će univerzalnom temom o smislu života zasigurno naći put i do najšire publike. Scena prelaska glavnog lika na "onaj svijet" nosi takav emocionalni naboj da će najnovije Marasovićevo filmsko ostvarenje zasigurno ostati zapamćeno kao jedno od rijetkih koje je gledateljima izmamio suze na lice.

Linker
18. travanj 2024 20:10