Zabilježio svaki trenutak

Najiščekivaniji dokumentarac sezone: Val Kilmer otkrio detalje o karijeri i teškoj bolesti u filmu snimanom više od 40 godina

U dokumentarcu snimanom na sve moguće načine poznatog glumca možemo vidjeti u najranijim godinama, na početku karijere, tijekom snimanja njegovih najpoznatijih filmova, kao i onda kada je proživljavao teške trenutke nakon što mu je dijagnosticiran rak grla.

Američki glumac Val Kilmer (61), kojeg se prvenstveno sjećamo iz filmova "Top Gun" i "Batman", bio je svoj vlastiti snimatelj gotovo cijelog života. Svoju bogatu karijeru, borbu s rakom grla i privatne trenutke redovito je dokumentirao tijekom godina, a snimke koje je napravio u brojnim formatima, primjerice na kameri za 16mm film, predao je redateljima Leu Scottu i Tingu Pou.

Sveobuhvatan portret života Kilmer je obuhvatio u novom dokumentarnom filmu ‘Val‘ za koji je otkrio trailer na društvenim mrežama.

image
Trenutke svog života snimao je na starim kamerama s 16mm filmom.
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Moje ime je Val Kilmer i glumac sam. Živio sam čarobni život i uspio sam ga uloviti kamerom. Bio sam prvi čovjek za kojeg sam znao da posjeduje video kameru. Imam preko tisuće sati snimljenoga materijala na video kasetama i filmskim kolutima koje sam snimio tijekom života i karijere", rekao je Kilmer u foršpanu.

Čitajte i: Put do izlječenja: Spas od zloćudne bolesti našao je u ljekovitom zagrljaju bivše ljubavnice

Najintimniji trenuci

U dokumentarcu, koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem, 74. izdanju filmskoga festivala u Cannesu, vidimo njegove rane godine u Arizoni, njegov život s obitelji, uključujući njegovog brata Wesleyja koji je tragično preminuo u 17. godini kada se ugušio tijekom epileptičnog napada, kao i njegove prve glumačke nastupe u školi, uključujući prestižni Julliard, gdje je sa 17 godina bio najmlađi student glume ikad primljen u tu prestižnu školu.

image
U filmu ‘Top Gun‘ s Tomom Cruiseom.
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

No, posebno će zanimljivo biti vidjeti snimke koje je napravio tijekom snimanja nekih od njegovih najpoznatijih filmova i nastupa, uključujući svoj debi na Broadwayu 1983. u predstavi "Slab Boys", gdje je uhvatio kolege Kevina Bacona i Seana Penna kako se ludiraju pred kamerom.

image
U filmu ‘The Doors‘ glumio je legendarnog Jima Morrisona.
CAROLCO/ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

Val je uspio snimiti i sukob tijekom svoje karijere s redateljem filma "Island Of Dr. Moreau" Johnom Frankenheimerom koji mu više puta govori da prestane snimati i odloži kameru, a Kilmer to odbija učiniti. To je definitivno rijetka intenzivna bitka između glumca i redatelja koju ćemo moći vidjeti početkom kolovoza na streaming servisu Amazon Prime.

image
1995. snimio je film o slavnom ‘šišmišu‘ - ‘Batman Zauvijek‘.
WARNER BROS/AFP/PROFIMEDIA

Kilmer se u dokumentarcu dotaknuo i svoje borbe s rakom grla, kazavši da je desetljećima pokušavao pronaći svoj glas kroz filmske uloge, a sada konačno može ispričati svoju priču.

Čitajte i: Jedan je Val Kilmer: Upropastio je brak i karijeru te na kraju teško obolio, a sada se vraća na scenu

image
Val Kilmer danas ima 61 godinu i preživio je rak grla.
COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

"Nedavno mi je dijagnosticiran rak grla. Još se oporavljam i teško je razgovarati i biti razumljiv", rekao je Kilmer na jednoj snimci iz 2017. godine koja je uvrštena u dokumentarac. Sada razgovara kroz vokalni aparat zbog traheotomije, ali to ga nije spriječilo u pokušaju nastavljanja karijere.

"Ja sam osjetljivo i inteligentno ljudsko biće s dušom klauna", poručuje hrabri Kilmer.

Linker
24. travanj 2024 14:24