Ljeto kada sam naučila letjeti

Na Pula Film Festivalu hrvatska premijera hit-filma snimljenog na Hvaru

Film u kojem idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvaraju ljetovanje dvanaestogodišnjakinje u nezaboravnu avanturu, već je postao veliki regionalni kino-hit.

Sutra će se u pulskoj Areni, kao dio Međunarodnog programa Pula Film Festivala, održati premijera dugometražnog igranog filma ‘Ljeto kada sam naučila letjeti‘ redatelja Radivoja Andrića i producenata Maje Popović i Milana Stojanovića.

Film je osvojio Nagradu za najbolji europski film za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, dok je u redovnoj distribuciji u regiji već prikupio 200.000 gledatelja.

image
PRESS

Obiteljski kino-hit ‘Ljeto kada sam naučila letjeti‘ priča je o odrastanju koju je u filmski scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po uspješnim filmovima ‘Munje‘ i ‘Kad odrastem bit ću Kengur‘.

Glavna junakinja priče je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije ljeto ikada – ljetovanje s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

image
PRESS

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću. Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru – u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata - hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt je podržao i Eurimages.

image
PRESS

Fotografiju filma potpisuje Dušan Joksimović, montažer je Dejan Urošević, skladatelj Vasil Hadžimanov, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Momirka Bailović.

image
PRESS

Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar, a domaća publika će ga u kinima moći pogledati od 11. kolovoza u distribuciji Zagreb film festivala.

Linker
16. travanj 2024 20:13