Glazbena poslastica

Melem za uši i dušu: Amira Medunjanin i simfonijski orkestar HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

Nagrađivanoj glazbenici i Simfonijskom orkestru HRT-a ovo je prvi zajednički cjelovečernji koncert u nedjelju, 6. rujna u 21 sat na Sunčanoj strani Prisavlja! Posljednji put u nešto kraćem izdanju nastupili su krajem prošle godine u božićnom izdanju emisije A strana.

"Amira preokreće sevdah nalazeći nove kontekste i forme unutar stotinama godina stare tradicije“, stoji, među ostalim, na web stranici Amire Medunjanin, pjevačke dive čarobnog glasa koja se u nedjelju, 6. rujna, od 21 sat, udružuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja. Sa svojim suradnicima Antom Gelom na gitari i Zvonimirom Šestakom na kontrabasu te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, predstavit će izbor iz dosadašnjeg opusa u čijem je središtu, dakako, sevdah.

Rođena Sarajka, taj tradicionalni, čežnjom i emocijama prožet koncept pjesme i muziciranja, u novome je stoljeću predstavila na međunarodnoj glazbenoj sceni i učinila (ponovno) univerzalnim. Kako vrhunska interpretacija, talent, senzibilitet i znalački pristup mogu povezati tradiciju i nove glazbene tekovine Amira Medunjanin pokazala je nebrojeno puta reinterpretirajući poznate sevdalinke, ali i druge tradicijske, narodne i autorske, starije i novije, više ili manje poznate pjesme s područja bivše Jugoslavije.

Dario Njavro
Simfonijski orkestar HRT-a

Samo u posljednjih deset godina objavila je pet studijskih nosača zvuka na kojima je zajedno sa suradnicima ovjekovječila umijeće prenošenja sevdaha. Pretposljednji studijski album, Damar, uvršten je među 40 najboljih albuma 2017. godine prema Transglobal World Music Chart. I u ovoj, za glazbenike iznimno kriznoj godini, objavila je album For Him and Her. Također, ove je godine osvojila nagradu Porin u kategoriji najbolje ženske vokalne izvedbe za pjesmu Što te nema s albuma Live at Arena, na kojemu je, uz ostale glazbenike, sudjelovao Ante Gelo, i to kao gitarist i aranžer.

'Meni je izuzetna čast i ogromno zadovoljstvo, ne mogu dočekati to muzičko druženje', rekla je Amira.

U istoj ulozi, Ante Gelo nastupa i na koncertu Amire Medunjanin i Simfonijskog orkestra HRT-a, a program donosi raskoš balkanskog glazbenog stvaralaštva u rasponu od sevdalinki Kradem ti se u večeri, Moj dilbere, Što te nema preko srpskih starogradskih pjesma poput Ajde Jano do glasovite Runjićeve Što to bješe ljubav.

Prvi zajednički cjelovečernji koncert

Rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a, Ivana Kocelj najavila je kako je „za Simfonijski orkestar HRT-a ovo žanrovski iskorak i glazbeni izazov u koji se on upušta sa znatiželjom i uzbuđenjem. Najveći glazbeni ansambl HRT-a, na novoj omiljenoj ljetnoj pozornici, Sunčanoj strani Prisavlja, održao je do sada koncerte simfonijske, operne i filmske glazbe i već dokazao zadivljujuću moć transformacije. No, nakon orkestralnih spektakala i virtuoznog nadsviravanja, slijedi još jedna preobrazba, preobrazba u boju čiste emocije koju na paleti svoje intime u trenutku stvaraju Amira, Gelo i Šestak.

Kako to izgleda samo će rijetki moći iskustiti uživo jer je mjesta na prisavskom travnjaku zbog protu-epidemijskih mjera malo i već su odavno popunjena, ali zato je tu izravni televizijski prijenos za koji je potrebno samo rezervirati vlastito vrijeme“.

Dirigent Jurica Petar Petrač ovom će prigodom ostvariti svoj prvi cjelovečernji koncert na čelu Simfonijskog orkestra HRT-a, a sama Amira Medunjanin i Simfoničari prvu su suradnju ostvarili krajem prošle godine u božićnom izdanju emisije A strana; kumovao joj je opet Ante Gelo. Ipak, i Simfoničarima i Amiri ovo je također prvi cjelovečernji koncert: "Meni je izuzetna čast i ogromno zadovoljstvo, ne mogu dočekati to muzičko druženje. Naš trio, Ante Gelo, gitara i aranžmani, Zvonimir Šestak, kontrabas, i moja malenkost imat će priliku pokazati i prikazati program koji smo priredili za tu prigodu“, poručila je Amira Medunjanin uoči koncerta.

Koncert izravno prenose Treći program Hrvatske televizije i Radio Sljeme.

Pročitajte i:

Amira Medunjanin svojim albumom osvojila prvo mjesto na europskoj ljestvici

Novi album Amire Medunjanin oda kafanskim pjevačima: Nagrađivana umjetnica opet će naći put do srca

Kućna verzija Porina: Gobac slavio žesticom, Marko Tolja nosio odijelo i natikače, a netko je prvi Porin proslavio suzama

Linker
09. travanj 2024 08:40