Profimedia
THE CROWN

Koliko je stajala izrada replike haljine kraljice Elizabete II.?

Novi Netflixov serijal "The Crown" koji je premijerno prikazan prije tri dana već je postao veliki hit. Skandali, zabranjena ljubav, političke igre moći – tu je sve ono u čemu će uživati poklonici priča o Kraljevskoj obitelji, ali tu je još nešto – bogata i skupa scenografija i kostimografija!

Serijal od deset epizoda koji prati dolazak kraljice Elizabete II. na tron jedan je od najskupljih i najraskošnijih serijala uopće. Stajao je oko 160 milijuna dolara, a dovoljno je pogledati jednu epizodu da postane jasno kamo je otišao sav taj novac. Samo je kraljičina vjenčanica stajala nevjerojatnih 37 tisuća dolara, a njezina izrada je trajala sedam tjedana. Vjenčanica koja se pojavljuje već u devetoj minuti prve epizode savršena je replika haljine koju je kraljica Elizabeta nosila kada se udala za princa Filipa u Westminsterskoj opatiji 1947. godine.

Profimedia

Originalna satenska haljina boje bjelokosti imala je utkanih 10 000 sitnih bisera uvezenih iz Amerike, a dizajnirao ju je kraljevski dizajner Norman Hartnell. Imala je široko odrezan ovratnik, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra. Izrada haljine je trajala šest mjeseci.

/ Profimedia

Čini se da se izrada kopije ove haljine isplatila. Claire Foy, koja glumi kraljicu Elizabetu, izgledala je potpuno očaravajuće u sceni vjenčanja, a Netflix ne gubi vrijeme s ovim serijalom jer je već započelo snimanje druge sezone.

Linker
14. travanj 2024 11:46