PRESS
Ekskluzivni intervju

Ida Nielsen donosi čaroliju funka u Split! Upoznajte basisticu u koju se zaljubio i Prince

Razgovarali smo s Idom Nielsen, svjetski poznatom basisticu koja će svojim iznimnim glazbenim vještinama oduševiti publiku na Split Jazz & Funk Festivalu.

Razgovarali smo s Idom Nielsen, svjetski poznatom basisticu koja će svojim iznimnim glazbenim vještinama oduševiti publiku na Split Jazz & Funk Festivalu.

Ida Nielsen je jedinstvena multi-talentirana umjetnica koja osvaja srca publike svojim nevjerojatnim bas gitarskim vještinama, snagom vokala te talentom za pisanje pjesama. Njezina glazba obiluje živahnim ritmovima i zaraznim funk elementima koji neodoljivo privlače slušatelje diljem svijeta.

No, sve je počelo s nevjerojatnim susretom. Ida je u kolovozu 2010. godine dobila poziv od Princeove menadžerice koja je otkrila da je legendarni glazbenik izrazio želju da svira s njom. Ida je bez oklijevanja prihvatila poziv i krenula put Minnesote na susret koji će promijeniti njezin život. Tijekom svirke s Princeom, Ida je osvojila njegovo srce svojim iznimnim glazbenim talentom, a rezultat toga bio je poziv da se pridruži njegovom bendu. Od tog trenutka, Ida je proputovala svijet na turnejama s različitim Princeovim bendovima, osvajajući srca publike svojom zaraznom energijom.

Sasvim zasluženo, Ida Nielsen je proglašena jednom od najboljih basistica na svijetu. Ta prestižna titula samo potvrđuje njezin nevjerojatan talenat i posvećenost glazbi, a uskoro će tome moći svjedočiti i publika na nadolazećem Split Jazz & Funk Festivalu. Uoči glazbenog festivala, na kojem će Ida i bend The Funkbots nastupati 25. lipnja na splitskim Prokurativama, imali smo priliku razgovarati s glazbenicom. Ida se prisjetila susreta s Princom koji je okrenuo njezin cijeli život naglavačke, ali nam je otkrila i kako je izgledao njezin glazbeni put, kako je raditi s trenutnim bendom i što publika u Splitu može od njih očekivati.

image
PRESS

Čudesno je uopće pročitati kako je “Idu Nielsen otkrio Prince”! Molim vas, ispričajte nam kako se to dogodilo? Je li bio to slučajan ili planirani susret?

Njegova menadžerica nazvala me u kolovozu 2010. godine. Rekla mi je da je Prince vidio moj MySpace profil i da bi volio svirati sa mnom. Tako sam otišla u Minnesotu na tri dana. Naravno, bila sam jako nervozna, ali on je bio divan i opustio me raspitujući se o mojoj bas gitari. Nakon što smo svirali dvadesetak minuta, pozvao me na turneju sa svojim bendom The New Power Generation. Potpuno nevjerojatno! Vježbali smo s bendom otprilike mjesec dana i tad sam morala naučiti više od 300 pjesama. Otada sam praktički pet i pol godina bila na turneji - prvo s The NPG-om, kasnije s The NPG big bendom, i onda, naravno, s 3rdeyegirl…

Vjerujem da vam se nakon toga život “okrenuo”, pa me zanima što ste sanjali prije, a što pak planirali poslije tog “turning pointa”?

Ovo je baš zanimljivo pitanje. Otprilike pola godine prije nego što sam dobila poziv, odlučila sam da se želim u potpunosti posvetiti svom bendu i podučavati jednom tjedno kako bih mogla platiti stanarinu… Sjećam se kako me jedan prijatelj pitao zašto sam to odlučila napraviti i koji je moj san, a ja sam odgovorila: “Moj je san svirati s Princeom.” Sigurna sam da je to san mnogih glazbenika, ali činjenica da se to zapravo ostvarilo i dalje mi je nevjerojatna.

image
PRESS

Proglašeni ste najboljom basisticom na svijetu (top 10) – sjajna nagrada, ali i sjajna referenca. Koliko je trebalo vremena, prakse i truda da dođete do tog mjesta?

Izuzetno sam zahvalna što sam uvrštena na tu listu, ali istovremeno moram reći da znam mnoge druge sjajne basiste koji su se također trebali naći na listi. Naravno, vježbala sam i puno svirala. Osim toga, dosta sam vremena provela svirajući i druge instrumente i komponirajući, za što smatram da je vrlo korisno kad je riječ o općenitom razumijevanju glazbe.

Kao multi-talentirana umjetnica, niste samo izvrsna basistica već i odlična pjevačica i tekstopisac. Kako usklađujete te uloge i kako se one nadopunjuju u vašem kreativnom procesu?

Za mene je to zaista izvrstan balans. Uživam u komponiranju i pisanju pjesama - to me umiruje. Definitivno sam bolja na bas gitari nego na bilo kojem drugom instrumentu, ali razmišljam drugačije dok sviram druge instrumente, a to mi puno pomaže u kreativnom procesu. Mislim da to dodaje više boja mojim pjesmama.

image
PRESS

Ispričajte nam malo tko su “The Funkbots”? Kako je raditi s njima, kako se družiti? Postoji li razlika? Život, obitelj, posao – ili je sve jedan velik koloplet?

The Funkbotsi su istovremeno i bend i prijatelji. Ne živimo blizu tako da kad nismo na turneji, komuniciramo uglavnom telefonski. No, to je u redu jer provodimo mnogo vremena zajedno na putu. Jako sam sretna s ovim bendom, svi su izuzetno talentirani i izvrsni su glazbenici, ali i divni ljudi. Sretni ste što ćete ih imati priliku čuti.

Da išta možete u životu mijenjati, što biste promijenili, a da išta možete ostvariti, što biste ostvarili?

To je teško pitanje. Mislim da smo svi iskusili teška vremena. S druge strane, ti teški trenutci postaju dio nas i zapravo ne želim mijenjati ništa. Osim ako sam možda nekog na tom putu povrijedila - to bih voljela promijeniti.

image
P.LODDER

Dolazite li prvi put u Hrvatsku? Što očekujete, a što ćete nam pak ponuditi? Što publika može očekivati?

Ne, već sam dvaput bila u Hrvatskoj, od čega jednom u Splitu i bilo je fantastično. S nestrpljenjem se radujem povratku. Što se tiče našeg nastupa: donosimo FUNK! Bit će to visokoenergetski funk spektakl prepun dobrih vibracija, čvrstog groovea i naravno, puno basa. Dođite i osobno se uvjerite zašto sviramo “you cannot fake the funk”.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Što ste sanjali, a još uvijek niste ostvarili?

Moji planovi i snovi su da nastavim rasti sa svojim bendom. Jednostavno obožavam svirati i pisati pjesme i ne mogu zamisliti svoj život bez toga. Tako ću nastaviti, a što će to donijeti, vidjet ćemo.

Linker
27. travanj 2024 17:39