ULIČNA UMJETNOST

Dnevni boravak usred Zagreba: Podni mural u "Maloj Martićevoj" oduševio prolaznike

Boris Bare, poznati street art umjetnik, sa svojim je kolegom stvorio predivan mural u ulici koja je odnedavno pješačka zona.

Popularnu lokaciju kultnih ugostiteljskih objekata, "Malu Martićevu" poznati street art umjetnik Boris Bare, čija djela krase zidove brojnih hrvatskih i svjetskih gradova, sa svojim je kolegom pretvorio u dnevni boravak dostupan svima. Duž ulice prostire se podni mural nalik tepihu, a umjetnika su inspirirali zagrebački haustori. Prije godinu dana za promet je zatvorena Stara Vlaška koja je postala pješačka zona, a slične promjene najavljene su i za Masarykovu i dio Martićeve ulice.

image

"Mala Martićeva" uređena podnim muralima umjetnika Borisa Bare

DARKO TOMAS CROPIX
image

Projekt "Mala Martićeva"

DARKO TOMAS CROPIX

Na južnoj strani trga Grge Martića već neko vrijeme ne prolaze automobili, a zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet na svom je Facebooku podijelio fotografije projekta oslikavanja ulice i napisao: "Mala Martićeva...odnedavno je zatvorena za kolni promet. Kako bi pješaci ovaj dojučerašnji kolnik doživjeli ‘kao svoj’ uređujemo ga poput dnevnog boravka na otvorenom, s uzorcima preuzetim iz haustora donjogradskih zgrada. Interiorizacija eksterijera." Danas je službeno otvorenje te ulice koja je postala pješačka zona.

image

Umjetnik "Malu Martićevu" uredio idejom "zagrebački haustori izlaze na ulicu"

DARKO TOMAS CROPIX

Brojni su pomislili kako se radi o tepisima, ali kako je Boris pojasnio za zagreb.info, svojom umjetnosti zagrebačkim pješacima u ovoj popularnoj ulici želi otkriti jednu drugu tajnu iz zgrada starog zagrebačkog centra: “Radio sam podosta podnih murala te ih obožavam. Zato sam se na gradski natječaj prijavio s projekt idejom ‘zagrebački haustori izlaze na ulicu’. Od haustora sam radio ilustracije i apliciram ih na podlogu”. Htio je svima prikazati ono što neki stanovnici metropole viđaju čitav život. “Poanta je da je to nešto jako lijepo, ali skriveno, samo za odabrane stanare koji žive u tim haustorima. Sada je namijenjeno za sve." Boris je objasnio da je šablonu za murale nacrtao digitalno putem tableta, a potom ih je njegov prijatelj izrezao na stroju i pripremio za rad na ulici.

image

Bloomberg Asphalt Art inicijativa

DARKO TOMAS CROPIX
image

Projekt "Mala Martićeva"

DARKO TOMAS CROPIX
image

Projekt "Mala Martićeva"

DARKO TOMAS CROPIX

Mural je financiran u sklopu Bloomberg Asphalt Art inicijative koja odgovara na sve veći broj zahtjeva gradova diljem svijeta koji prihvaćaju umjetnost kao učinkovitu i relativno jeftinu strategiju za aktiviranje svojih ulica u pješačke zone. Riječ je o asfaltnoj umjetnosti poput vizualnih intervencija na cestama, pješačkim prostorima i vertikalnoj infrastrukturi. Proširivanje pješačkih zona u gradovima želi se provesti kroz aktivnu participaciju i co-design proces kako bi se građanima omogućilo kvalitetnije življenje u urbanim sredinama, a Zagreb je odabran između 19 svjetskih gradova za provedbu ove inicijative.

Linker
25. travanj 2024 05:53