Među dizajnerske legende ubraja se i Le Corbusierova kvadratasta fotelja Le Grand Confort

 MARTIN LOF/ARCAID/PROFIMEDIA MARTIN LOF/ARCAID/PROFIMEDIA
Samo za taj osjećaj

Udobnost u koju vrijedi uložiti, jer pruža višestruki užitak

Kutak za odmaranje nezamisliv je bez fotelje koja svog vlasnika mami na opuštanje, a pritom, u kontekstu uređenja interijera, ništa ne govori toliko jasno o stilu vlasnika kao izbor - naslonjača.

Nakon višegodišnje dominacije minijaturnih naslonjača koji su više sličili na stolice nego na ono što su trebale biti - fotelje, pandemija je donijela neke nove prioritete i trendove u unutarnjem uređenju. Svakodnevicu koja nam je ostavljala (pre)malo vremena za boravak u kući, a još manje za odmaranje, zamijenio je višemjesečni pandemijski “kućni pritvor”, iz kojeg su mnogi nakon “oslobođenja” pohrlili ravno u - prodavaonice namještaja.

image

Echo modularna sofa s naslonom i rukonaslonom, cijena na upit, PROSTORIA

PRESS

Naime, vrijeme provedeno u svoja četiri zida motiviralo nas je da preispitamo sve one ishitreno ili pomodarski donesene odluke o izboru namještaja. I na fizičkoj i na psihičkoj razini počeli smo čeznuti za mekim materijalima i udobnim formama, a mnogima se nakon mjeseci rada od kuće - što je nerijetko značilo s trosjeda, iz naslonjača, a ponekad čak i iz kreveta (jer laptop možemo ponijeti svuda sa sobom) shvatili koliko im je bitno da je podloga na kojoj sjede - udobna i ugodna.

image

Rico Lounge Chair danskog brenda Ferm Living, 13.050 kn/1729,93€, DIZAJNHOLIK

PRESS

U trendu su zaobljene linije te modeli svijetlih nijansi, pogotovo bež, svijetlo sive i boje leda, dok od tamnijih nijansi dominiraju crna i kraljevski plava.

I streaming servisi poput Netflixa učinili su svoje pa ne čudi što je porasla popularnost masivnih ojastučenih fotelja u kojima je gušt bingati.

image

Model Tristan Bluvel 86, 3699 kn/490,94 €, EMMEZETA

PRESS

”Stolac je arhitektura, ugodne fotelje su buržoazija”, konstatirao je Le Corbusier, jedan od najvećih arhitekata svih vremena. U njegovo vrijeme - a živio je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće - to je uistinu bilo tako, no danas udobni naslonjači više ne simboliziraju dokone bogataše, već potrebu i utočište na kraju napornog radnog dana.

image

Fotelja iz kolekcije za dom slavnog libanonskog modnog dizajnera, ELIE SAAB MAISON

PRESS

Jedna od najslavnijih fotelja na svijetu - koju je Le Corbusier dizajnirao zajedno sa Charlotte Perriand i Pierreom Jeanneretom 1928. - jest model LC3 zvan i “Le Grand Comfort”, koji nije impresionirao samo svojom udobnošću već i izgledom. Kreatorski trojac koristio je obrnutu logiku - čeličnu cjevastu strukturu, koja se dotad nalazila skrivena unutar fotelje, izložio je s vanjske strane, iskoristivši je kao dekorativni element. Današnji dizajneri u stvaranju fotelja imaju na raspolaganju vrhunsku tehnologiju, a posebno su popularne poliuretanske pjene koje se sjajno prilagođavaju ljudskom tijelu.

image

Fotelja Catania s dvostrukim slojem HR pjene, 3568 kn/472,76 €, PRIMA

PRESS

Kad je riječ o bojama i materijalima, ne jenjava pomama za foteljama u skandinavskom stilu - u svijetlim tonovima (od bež do svijetlosive), presvučenih prirodnim materijalima poput pamuka ili lana te s bazom od svijetlog drveta, poput jasenovine, borovine, brezovine ili bukovine, koji se mogu uklopiti u gotovo bilo koji stil uređenja.

image

Luis Mercadel fotelja od crne kože i čelika, cijena na upit, COVET COLLECTION

PRESS

Šminkerima se sviđaju fotelje od kože sa zlatnim, crnim i bakrenim metalnim nogama, a posljednjih sezona porasla je potražnja i za naslonjačima od ratana koje mogu funkcionirati i indoor i outdoor, ovisno o godišnjem dobu.

Pogledajte još zanimljivih modela.

image

Fotelja iz Can kolekcije slavne braće Bouroullec, cijena na upit, DIZAJNHOLIK

PRESS
image

Fotelja Aarhus, 2699 kn/357,66 €, JYSK

PRESS
image

Model Colombia, 4250 €, COVET HOUSE

PRESS
image

Boca de Lobo fotelja, 9640 €, COVET HOUSE

PRESS
image

Fotelja od smeđe kože, 5999 kn/795,01 €, LESNINA

PRESS
Linker
19. travanj 2024 22:35