NAJPOSEBNIJI BLAGDANI

Slavlje u domu Monike Sablić! Uskrsnja čarolija u domu poznatih splitskih supružnika počinje ranije

Za Moniku i Gorana Sablića ovaj Uskrs ima osobito značenje pa su modna kreatorica i bivši nogometaš i trener ranije nego inače krenuli s pripremama. Oduševile su nas Monikine francuske slastice, ali i stol u bojama proljeća

Sirnica, tiramisu, i macaronsi – tradicionalni je uskrsni slatki meni kreativne Splićanke, koja sve kolače radi prema starim obiteljskim receptima.

- Iako više volim kuhati slana jela nego praviti slastice, za Uskrs se uvijek jako potrudim. Do prije nekoliko godina sirnice sam uglavnom kupovala, no otkako su mi kći Mali Marija i sin Andrej porasli, radije ih radim sama. Najdraži mi je majčin recept prema kojem se sirnice rade s masti umjesto s maslacem. I priprema je jednostavnija nego nekoć. Sve je gotovo u nekoliko sati, a prije su domaćice znale i nekoliko puta tijekom noći premijesiti tijesto – govori Monika Sablić koja se osobito raduje uskršnjem ručku u Sinju, s obitelji njezinog supruga.

Čitajte i: Monika Sablić uvijek je cijenila prirodan look: 'Moja kozmetička torbica ista je već dva desetljeća'

Čitajte i: Odijelo iz nove kolekcije Monike Sablić obara s nogu: Pohvalile su ga i njezine poznate kolegice

Za stolom nas bude preko dvadeset, tako da se s kolačima ne štedi.

- Osim sirnica i macaronsa, moja je obaveza i tiramisu kojeg svih posebno hvale, a Goranova majka sve još dodatno začini savijačom od jabuka i tortom od sira – kazala nam je Monika, koja je s nama podijelila njezinu slatku tajnu za izradu šarenih francuskih macaronsi. Kreativna mama priznala nam je i da joj je ovo doba godine i inače najdraže jer njezin sin Andrej krajem ožujka slavi rođendan.

- Već je veliki dečko, napunio je osam godina. Naravno, zbog epidemioloških mjera na party nismo mogli pozvati sve njegove prijatelje, no za utjehu je dobio tortu kakvu je htio – s grbom Hajduka. Naime, Andrej već neko vrijeme trenira nogomet i po svemu sudeći krenut će tatinim stopama – ponosna je kreatorica.

image
Za uređenje predivnog blagdanskog stola kod Monike Sablić zaslužan je Ivica Radan.
Ivan Gudić

MACARONSI MONIKE SABLIĆ

Sastojci:

  • 2 bjelanjka
  • 8 dag mljevenih badema
  • 12 dag šećera u prahu
  • 5 dag kristal šećera
  • prehrambena boja po izboru

GANACHE:

10 dag bijele čokolade preliti s 0,3 dl vrelog vrhnja za šlag i dodati 1 žlicu limunova soka.

Priprava:

Bjelanjke odvojiti od žumanjaka dva-tri dana prije pripreme i ostaviti u hladnjaku. Na dan pripreme macaronsa izvaditi ih i ostaviti na sobnoj temperaturi četiri sata. Bademe blanširati, oguliti, posušiti, dva puta samljeti u stroju za mljevenje te ih prosijati sa šećerom u prahu. Bjelanjke miksati, tijekom miksanja u tri navrata dodavati kristal šećer i nastaviti miksati dok se ne dobije čvrst i sjajan snijeg. Silikonskom žlicom nježno umiješati prosijane bademe, smjesu staviti u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom promjera 2 cm.

Lim obložiti papirom za pečenje ili staviti silikonsku podlogu. Stavljati hrpice smjese promjera 2, 5 cm, koje se moraju preliti na lim poput glatkih gumbića. Najprije ih sušiti na sobnoj temperaturi oko sat vremena, a zatim peći oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva. Želite li macaronse u boji, dodajte je u bjelanjke. Macaronse puniti ganacheom od bijele čokolade ili nekom drugom kremom, spojiti ih, staviti u hermetički zatvorenu posudu i držati 48 sati u hladnjaku.

Linker
25. travanj 2024 02:27