U znaku mrkve

Slatka čarolija Sanje Mijac: Omiljena domaćica otkriva slastan recept za kuglof

Virovitička gastro blogerica naša je omiljena inspiracija, i to ne samo kad je riječ o receptima već i o dekoriranju blagdanske hrane. Ovaj Uskrs svoje će najdraže razveseliti sočnim desertom s orasima, cimetom i pireom od mrkve, a svoj je recept podijelila za Gloria Delijcije.

Pripreme za Uskrs u našoj kući uvijek su pune radosti jer čitava kuća miriše na kolače i svježe cvijeće, a taj je dan pun uzbuđenja. Čim ustanemo, jurimo do prozora vidjeti je li u gnijezdo postavljeno večer ranije na prozorsko okno sletio neki poklončić, a u toj je trci najbrži moj sin Noa, kroz smijeh govori poznata hrvatska gastro blogerica Sanja Mijac. U njezin blog Domaćica - hrana i život jedne mame zaljubljeni smo već dulje vrijeme i nismo jedini: gastro i lifestyle čarolije ove 34-godišnje Virovitičanke na društvenim mrežama prati više od 66 tisuća ljudi, koje uvijek iznova oduševe Sanjini recepti i inspirativne fotografije.

image

Kuglof s mrkvom

SANJA MIJAC

S nestrpljenjem iščekuju i njezine uskrsne gastro prijedloge, a jedan je podijelila i s čitateljima Delicija. "Ništa, naravno, bez kuhane šunke, jaja, mladog luka, francuske salate i domaćeg kruha, no ono što me najviše veseli pripremati jest nekoliko vrsta proljetnih slastica. A osim oko hrane, taj se dan posebno potrudim i oko dekoracija za stol: uglavnom je riječ o proljetnom cvijeću, koje uberem u vrtu, te uskrsna jaja koja Noa i ja zajedno ukrašavamo."

Čitajte i: Blagdanska kreativna avantura: donosimo trikove za prirodno bojanje pisanica koji uvijek pale

Kuglof od mrkve

image

Popularna food blogerica otkrila je svoj recept

SANJA MIJAC

Sastojci

  • 2 jaja
  • 180 g smeđeg šećera
  • 100 ml ulja
  • 5 srednjih mrkvi
  • 100 g mljevenih oraha (pola sitno mljevenih, pola grubo mljevenih ili sjeckanih)
  • 130 g griza
  • prstohvat soli
  • 2 žličice cimeta ili začina za medenjake
  • pola praška za pecivo

Priprema

Skuhati mrkvu pa je usitniti u pire. Malo je prohladiti. Ovaj korak može se napraviti i dan ranije. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof (ako nije silikonski) malo premazati maslacem i posuti grizom. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i kratko izmiksati mikserom da se spoje. Smjesu izliti u kalup i staviti peći u zagrijanu pećnicu otprilike 30 - 40 minuta, ovisno o pećnici. Ako kuglof tijekom pečenja krene jako tamnjeti, uzeti komad masnog papira pa ga prekriti tijekom pečenja.

Linker
21. travanj 2024 06:08