Osim što ima oko za lijepe stvari, Zagrepčanka Slavica Šagolj, stilistica interijera i hrane te dugogodišnja suradnica Glorije IN, Glorije, Dobre hrane i Delicija, odlična je i kuharica. Još se, kaže, kao djevojčica miješala mami u posluživanje, jer joj je oduvijek bilo važno da jelo i lijepo izgleda na tanjuru. A koliko se u tome u međuvremenu izvještila sugeriraju brojni pozitivni komentari ispod fotografija na njenom Instagram profilu.
Čitajte i: Marijana Mikulić podijelila je s nama odličan recept za tortu od mrkve: ‘Nestvarno fino!‘
- Ideje za recepte pronalazim obilazeći zagrebačke tržnice, a u mislima stvorim milijun kombinacija - slatkih, slanih, nešto isprobano, staro, nešto posve novo… Razmišljajući o jelima ponekad se osjećam poput mladenke koja priprema vlastito vjenčanje - govori Slavica, koja je o kuhanju najviše naučila od mame Marije, Slavonke.
No, njezine je tradicionalne recepte, kaže, s vremenom modernizirala pa, primjerice, uskrsnu janjetinu kćeri Anamariji i suprugu Marinku poslužuje kao ražnjiće, a jaja servira u pečenim košaricama od šunke.
Posebna su priča njezini kolači od dizanog tijesta, a, kaže, ukusni su samo kad ih radi dobro raspoložena. Tijesto, smatra Slavica, traži ljubav i predanost, uostalom kao i kuhanje.
- Osobito uživam u pripravi mesa. Nebrojeno sam se puta u gluho doba noći šuljala po kuhinji samo da bih uključila ili isključila pećnicu, a sve kako bi moji gosti ili obitelj mogli uživati u savršeno pripremljenom, polagano i na niskoj temperaturi pečenom komadu mesa - kaže Slavica, koja uskoro planira pokrenuti i vlastiti gastro blog.
Košarice od šunke punjene sirom i jajem
SASTOJCI
- 20 dag kuhane šunke (narezane na šnite)
- 10 dag cheddar sira
- 6 jaja
- sol, papar
- ulje za premazivanje kalupa
- svježi vlasac
PRIPRAVA
Kalup za muffine premazati uljem. Obložiti šnitom do dvije šunke. Dodati naribani sir da prekrije dno. Cijelo jaje sta viti na sir. Začiniti solju i paprom. Staviti u pećnicu i peći 15 minuta na 180 stupnjeva. Tople košarice prije posluživanja ukrasiti sitno nasjeckanim svježim vlascem.
Janjeći ražnjići na grani ružmarina
SASTOJCI
- 50 dag janjeće plećke
- 50 dag mlade mrkve
- 1 manja muškatna tikva
- 10 dag maslaca
- žlica šećera,
- prstohvat cimeta
- 0,7 dl mlake vode,
- 2 žlice soka naranče
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 3 žlice bijelog vina
PRIPRAVA
Janjetinu narezati na komade za ražnjiće. Staviti u posudu, dodati sol, papar, maslinovo ulje i vino. Dobro promiješati te ostaviti da se marinira oko sat vremena. Marinirano meso napikati na granu ružmarina. Muškatnu tikvu staviti u pećnicu da se peče dok ne omekani, oko pola sata na 180 stupnjeva.
U tavu staviti maslac i žlicu šećera. Zagrijati da se šećer otopi. Dodati dobro opranu mladu mrkvu (nije potrebno guliti), mlaku vodu, sok naranče i cimet. Lagano pirjati dok tekućina ne ispari. Janjetinu ispeći na grill tavi. Ispečenu tikvu oguliti od kože te usitniti štapnim mikserom. Uz janjetinu i pire od tikve servirati mladu mrkvu.
Proljetna salata
SASTOJCI
- 15 dag miješane zelene salate
- avokado
- manji komorač
- mladi luk
- vezica rotkvica
- 15 dag kuhane šunke
- 3 kuhana jaja
- 5 dag pekan oraha
- 10 dag blanširanih šparoga
- 10 dag feta sira
SASTOJCI ZA DRESSING
- balzamični ocat
- maslinovo ulje
- sol, papar
- sok pola limuna
- žličica senfa
PRIPRAVA
Salatu oprati te osušiti na kuhinjskom papiru. Komorač, avokado i rotkvice narezati na tanke ploške. Šunku narezati na kockice, a mladi luk na kolutiće. Jaja skuhati. Vrhove šparoga blanširati nekoliko minuta. Na dno većeg tanjura složiti zelenu salatu, ravnomjerno rasporediti ostale sastojke. U zdjelici promiješati sastojke za dressing te preliti preko salate.
Voćna torta
SASTOJCI ZA BISKVIT
- 4 žumanjka
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 1,5 dl mlijeka
- 0,5 dl suncokretovog ulja
- 20 dag glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 bjelanjka
- korica jednog limuna
SASTOJCI ZA KREMU
- 7,5 dl mlijeka
- 10 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 žlice brašna
- 2 žlice gustina
- u ohlađeno: 12 dag omekšalog maslaca, sok i korica jednog limuna
DEKORACIJA
- 20 dag borovnica
- 20 dag malina
- 30 dag jagoda
PRIPRAVA
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i od njih napraviti snijeg. Maknuti sa strane. U drugoj posudi miksati žumanjke, šećer i vanilin šećer dok se ne zapjeni. Postupno dodavati mlijeko, ulje i limunovu koricu. Pomoću špatule umiješati brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za tortu promjera 21 cm i peći 20 minuta na 180 stupnjeva.
Dok se biskvit peče, skuhati kremu. U posudu staviti mlijeko i obje vrste šećera te izmiješati pjenjačom. Miješajući dodavati brašno i gustin. Paziti da ne ostanu grudice. Staviti na vatru i skuhati kremu.
Kada se zgusne, kuhati uz neprekidno miješanje još 3 minute. Kremu ohladiti te dodati omekšali maslac, sok i koricu limuna. Dobro sve izmiksati. Biskvit prerezati na tri dijela. Na svaki sloj biskvita staviti prvo kremu pa zatim voće. Tortu završiti kremom i ukrasiti ostatkom voća.