Već neko vrijeme traje berba vrganja, a ako ne znate što s njima, donosimo dva klasika s kojima nikad nećete pogriješiti! Brzo su gotovi, a koliko nam je poznato rijetki su oni koji bi im mogli odoljeti.
Rižoto s vrganjima
Sastojci:
- 300 g svježih vrganja
- 150 g luka
- 60 g maslaca
- 1 dl ulja
- 350 g riže za rižoto
- 2 dl bijelog vina
- 8 dl mesne juhe
Za kuhanje:
- 50 g ribanog parmezana
- sol i papar po želji
Priprema:
U tavi rastopiti maslac, pripaziti da ne posmeđi, te na njemu propirjati očišćene i narezane vrganje dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Na kraju popapriti i posoliti. Ocijediti višak maslaca i staviti tavu s vrganjima na stranu, na toplo. U dubljoj posudi popržiti sitno sjeckani luk dok ne poprimi zlatnu boju. Dodati rižu i propirjati pa podliti bijelim vinom i pirjati dok vino ne ishlapi. Podliti s malo mesne juhe i uz stalno miješanje kuhati dok tekućina iz rižota ne ishlapi. Dodati još juhe i tako pirjati dok riža ne omekša. Na kraju u rižoto umiješati vrganje i vrhnje za kuhanje te pirjati još nekoliko minuta. Maknuti s vatre i dodati naribani parmezan, promiješati i ostaviti poklopljeno 15 minuta.
Kremasta juha od vrganja
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 300 g svježih vrganja
- 1 mrkva,
- 2 krumpira
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 700 ml vode
- 100 ml kiselog vrhnja
- estragon u prahu
- peršin
Priprema:
Vrganje očistiti, narezati na ploške, kratko blanširati i ocijediti. Na zagrijanom ulju popeći nasjeckani luk, dodati mrkvu narezanu na kockice i vrganje. Sve zajedno kratko pirjati podlijevajući vodom pa dodati krumpir narezan na kockice, protisnuti češnjak, papar i estragon i nastaviti pirjati još oko 10 minuta. Dodati vino i vruću vodu te kratko prokuhati, a onda umiješati kiselo vrhnje. Prije posluživanja juhu posuti nasjeckanim peršinom.