gastro

S novim vlasnicima stigao i novi meni: Chef poznatog zagrebačkog bistroa za ‘blagdansko čišćenje‘ predlaže lagane delicije

Nakon uživanja u obilju blagdanskog stola, lagani meni više je nego dobrodošao. Evo što predlaže tim zagrebačkog restorana Beštija.

Nakon tjedana pretjerivanja u blagdanskim delicijama, mnogi na tanjuru žele nešto što neće opteretiti želudac ni “prijetiti” liniji, a ideju za ukusna, lagana jela dali su nam u zagrebačkom bistrou Beštija. Ime je to već poznato na domaćoj gastro sceni, a otprije nekoliko mjeseci ima nove vlasnike, Josipa Jerkovića i Marija Markovića.

S njima je došla nova energija i novi maštoviti meni koji osmišljava tim na čelu sa chefom Ljudevitom Blaževićem, koji je godinama radio s Anom Grgić u Esplanadi, kao i Brunom Vokalom u Noelu.

On i njegova ekipa, koju čine majstorice Ela Ožić i Kata Svaguša te majstor Edi Branković, u kuhinji rade čuda, pa su tako na Beštijinom meniju rižoto od telećih glava s mousseom od mozga, tatarski biftek s prženim kaparima, pečene potrbušine s kremom od komorača te trenutačno najveći hit - riblje kobasice, koje pripremaju tako da filetiranu ribu naposljetku umotaju u janjeću maramicu.

image

Tim Beštija restorana.

BEšTIJA RESTORAN

- Trudimo se osmisliti jela koja ljudi nemaju prilike jesti na drugim mjestima te ona na koja će se teško odvažiti spravljati ih sami kod kuće - kaže Ljudevit Blažević, dodajući kako se koncept hrane konstantno mijenja te ovisi o inspiraciji njegovog tima i izboru svježih namirnica koje svakog jutra pronađu na tržnici.

Što bi predložili onima koji su prezasićeni teškom blagdanskom hranom? Nešto lagano i ukusno, poput miksa salate oplemenjenog njihovim kućnim preljevom Beštija, kandiranom mrkvom i ukiseljenom cvjetačom ili komad lososa pokapan majonezom od crnog češnjaka.

Čitajte i: Tajne novog Masterchefa: Pobjednik omiljene emisije pripremio je posebne recepte za čitatelje Glorije

image

Losos gravalax

BEšTIJA RESTORAN

Losos gravalax

SASTOJCI (ZA PET OSOBA)

  • 500 g lososa
  • 600 g soli
  • 300 g šećera
  • korica 1 nešpricanog limuna
  • korica 1 nešpricane naranče
  • timijan, ružmarin
  • 100 g crnog češnjaka
  • 500 ml ohlađenog suncokretovog ulja
  • 1 crna rotkva

PRIPRAVA

Očistiti losos od kostiju i skinuti kožu. U posudi pomiješati sol, šećer, korice limuna i naranče, timijan i ružmarin te ostaviti losos da tri sata odstoji u toj suhoj marinadi. Od dva jaja i suncokretovog ulja napraviti emulziju: štapnim mikserom prvo umutiti jaja pa polako i postupno dodavati ulje prethodno ohlađeno u hladnjaku. Miksati tri do pet minuta, potom dodati protisnuti crni češnjak i sve skupa dobro izblendati.

Rotkvicu narezati na trake i držati u ledenoj vodi radi hrskavosti sve do serviranja. Nakon tri sata losos dobro isprati od soli i posušiti, narezati na pet komada te ih poslužiti s majonezom od češnjaka, rotkvom i naribanom koricom limuna. Za dekoraciju, može se dodati i malo ulja od bosiljka.

image

Mandin vrt

BEšTIJA RESTORAN

Mandin vrt

BEŠTIJA DRESSING

  • 20 g tostiranih pinjola
  • 20 g bosiljka
  • 10 ml balzamičnog octa
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 4 g soli
  • 2 g papra
  • žlica meda

U jednu posudu staviti hladnu vodu i led. U drugoj posudi zakuhati vodu i dodati listove bosiljka. Nakon minute izvaditi listove bosiljka i staviti ih u posudu s hladnom vodom i ledom te ih ostaviti na jednu do dvije minute. Bosiljak potom izvaditi i nježno posušiti papirnatim ručnikom. Staviti ga skupa s ostalim namirnicama u blender i smiksati.

Čitajte i: Novo ‘it‘ mjesto na zagrebačkoj Trešnjevci posvećeno je američkim pitama: Kreativka iza njega otkrila nam je sve o projektu

KANDIRANE MRKVE

  • veća mrkva
  • 30 g smeđeg šećera
  • 10 ml whiskeyja
  • jedan paket vanilin šećera
  • malo soli
  • 3 g cimeta
  • par muškatnih oraščića
  • malo papra
  • malo anisa
  • 1 dl soka od naranče

Oprati i oguliti mrkvu, zatim narezati na tanke ploškice. Šećer staviti na tavu i pričekati da se otopi te zatim dodati mrkvu, whiskey, sok od naranče i ostale sastojke. Nakon par minuta, kada mrkva poprimi sjaj, maknuti tavu sa štednjaka i prebaciti u posudu.

UKISELJENA CVJETAČA

  • 1 l vode
  • 500 ml jabučnog octa
  • 100 g šećera
  • jedna glavica cvjetače
  • tri režnja češnjaka
  • dvije ljutike
  • 3 g gorušice
  • 3 g kleka (borovice)
  • 5 g krupnog papra
  • dva lista lovora
  • grančica ružmarina
  • dvije grančice timijana

Sve sastojke osim cvjetače staviti u lonac i pričekati da smjesa zakipi. Za to vrijeme cvjetaču očistiti i podijeliti na manje komadiće. Kada je smjesa u loncu prokuhala, dodati cvjetaču. Nakon 3 - 5 minuta maknuti s izvora topline, pustiti da se ohladi te potom staviti u hladnjak.

Linker
25. travanj 2024 09:21