Kao od profesionalaca!

Priprema poširanih jaja mnogima zadaje glavobolje, no ovi jednostavni trikovi garantiraju doručak iz snova!

Unatoč tome što se na internetu može pronaći pregršt savjeta kako bi ovo jelo ispalo kao na slikama, rijetko koji doista funkcionira. No, u ove se trikove kunu najbolji svjetski chefovi.

Mnogima su omiljeni doručak, no kako je riječ o jednom od najtežih načina pripreme jaja, poširana jaja uglavnom imamo prilike jesti prilično rijetko. Poširana su jaja zapravo ona kuhana bez ljuske, a njihova priprema čak i profesionalcima katkad zadaje prave glavobolje. Ipak, uz nekoliko trikova i tek malo prakse, doista je moguće postići da vam poširana jaja ispadnu besprijekorno.

Prvo je važno napuniti posudu vodom, posoliti je i pustiti da se zagrije. Razbijte jaje i položite ga u manju šalicu te ga zatim pažljivo uronite u vodu. Kuhajte jaja dvije do četiri minute (ovisno o željenoj tvrdoći).

image

Priprema poširanih jaja katkad čak i profesionalcima zadaje glavobolje.

PEXELS

No, pored ovih postupaka tri su trika doista ključna kako ne biste izgubili pregršt vremena (i jaja) dok vam ovo jelo konačno ne uspije.

Naime, važno je da jaja izvadite iz hladnjaka netom prije pripreme zbog toga što je struktura bjelanjka kada je hladna znatno bolja, a hladnom žumanjku treba više vremena da se zagrije pa će jaja ispasti baš kao u profesionalaca: bjelanjak će se stvrdnuti, a žumanjak će ostati izrazito mekan.

Čitajte i: Najzdraviji doručak mnogi izbjegavaju zbog dosadne ljuske: Uz ove trikove savršeno ćete oguliti kuhana jaja

image

Razbijte jaje i položite u manju šalicu te ga pažljivo uronite u vodu.

PEXELS

Osim toga, važno je da vodu ugrijete na srednje jakoj vatri kako se jaja ne bi raspala ili prebrzo skuhala. Ipak, ključni trik jednog od najpoznatijih svjetskih chefova, Jamieja Olivera odnosi se na sam kraj pripreme, a to je - nakon kuhanja, položiti jaja na salvetu kako bi upila sav višak tekućine.

Ako vam, ipak, poširana jaja nikako ne ispadaju onako kako ste zamislili, pokušajte ih poširati u posudi za muffine ili silikonskoj posudi - no, i dalje imajte na umu da ih ubacite hladne.

Linker
12. travanj 2024 18:52