Jest ćete ga danima

Ovoj kajgani po receptu Luke Nižetića nećete odoljeti: Otkrio nam je sve o najdražem doručku

Glazbenik je osim recepta za zdravu i sočnu kajganu ‘podebljanu‘ gljivama i špinatom, otkrio i svoje navike kroz početak dana - od toga što najčešće jede do toga što pije.

Pjevač i ugostitelj Luka Nižetić poznat je i po svom zdravom načinu života i ishrane. Ovaj Splićanin sve je to uspio složiti u jednu cjelinu - uz glazbenu karijeru već godinama vodi unikatan bistro Fabrika u Komiži na Visu. Luka je i prije već isticao da je njegova Fabrika među gostima omiljena zbog maštovite i raznovrsne ponude zdravih doručaka.

Pjevač je za Gloria.hr otkrio svoje navike kroz jutarnji dio dana, otkrio ideje koje za jutarnji obrok serviraju gostima u Fabrici, a uz to nam je detaljno opisao recept jedne posebne kajgane, koju ćete kaže - jesti nekoliko dana, sve dok vam ne dozlogrdi.

image

Luka Nižetić na Visu ima 2 restorana.

PRESS

Što najčešće jedete za doručak?

Doručak mi je možda i najvažniji, ali i najobilniji obrok u danu. Prvo kad se probudim popijem toplu vodu s malo limuna, odradim trening na tašte te tek nakon treninga jedem. To su najčešće jaja na sve moguće načine, kuhano u tvrdo, u meko, kajgana ili poširano. Obavezno jaja vežem s nekim zelenim povrćem, tipa kelj ili špinat, a često dodam malo bukovača ili Shiitake gljiva jer ih obožavam. Ako nisu jaja u pitanju onda si pojedem malo domaće granole s jogurtom i voćem, to me osvježi, zasladi, ali i da mi dovoljno energije do ručka.

Kava ili čaj ili nešto treće?

Kava, kava, kava. Obožavam kavu koju najčešće pijem sa zobenim mlijekom. Počeo sam uvoditi i čajeve sve češće, naročito zelene ili kamilicu za opuštanje prije spavanja. Ljeti ohladim zeleni čaj, dodam malo soka od limete, koji listić mente i onda to pijuckam kroz dan. Baš mi godi.

Čitajte i: Pizze iz kuhinje Luke Nižetića oduševljavaju: Majka ga je naučila sve o kuhanju, a sastojke nabavlja isključivo iz Italije

Kakva je ponuda u Fabrici za doručak ili brunch?

Ponuda je zaista široka. Nudimo razne kajgane, s povrćem, sirevima, avokadom, a uvodimo i nešto specijalno, kajganu s kozicama te kajganu s mortadelom i pistacijom. Gosti se isto tako mogu osvježiti sa smoothie bowlesima. Pečemo svoju domaću granolu koja ide na dno posude, zatim dodajemo smoothie od kojih pravimo tri vrste - smoothie od maslaca od kikirikija i sirovog kakaa, smoothie od šumskog voća te smoothie od avokada i matche. Sve to dekoriramo voćem i orašidima i serviramo hladno. Zasitno, hranjivo, zdravo i fino. Ja sam lud za tim doručkom. Doručak koji svima nama budi neke lijepe uspomene i fin je za poludjet je nešto čime se gosti najviše oduševe, prženice ilitiga French toast koji je, kada smo bili mali, bio neizbježan dio gotovo doručka. Služimo ih s marmeladom od smokava, svježim sirom i maslacem. A i veganski sendvič od avokada, špinata, gljiva i sezama govori sto jezika.

Čitajte i: Zdravo, a slasno! Luka Nižetić otkrio je recept za genijalan desert s kraljicama proljeća - jagodama

Kajgana sa špinatom i gljivama by Luka Nižetić

image
LUKA NIZETIC

Recept

Viljuškom zgnječite avokado, začinite ga sa solju, paprom, sokom limete i limuna. Sok agruma regulirajte po vlastitom ukusu kao i slanoću i paprenost. Ako volite, dodajte malo chilija, podigne cijelu priču. Na tavu stavite malo maslaca, na jačoj vatri sotirajte gljive minutu, neka ostanu mesnate, nikako ih previše umoriti. Na kraju dodajte šaku špinata, posolite, popaprite te stavite par kapi sezamovog ulja. Stavite sa strane. U drugoj tavi ispecite kajganu na malo maslaca. Pecite na laganoj vatri da ostane kremasta i sluzava osim ako ne volite prepečenu kajganu, jer kad su gušti u pitanju nema pravila. Krišku kruha prepecite sa svake strane ili je stavite u toster. Možete ju poškropiti i s malo maslinovog ulja.

Slaganje

Na kruh namažite avokado, pa položite kajganu, zatim gljive i špinat na kajganu te na kraju pospite s malo tostiranog sezama i cvijetom soli. Vjerujte mi, kada jednom probate ovaj doručak jesti ćete ga narednih nekoliko dana, sve dok vam ne dozlogrdi.

Linker
16. travanj 2024 07:25