Zero waste recept

Ništa se ne baca: Krekeri od kore banane gotovi su za pola sata, a traju tjednima

U potrazi ste za novim receptima, zdravim grickalicama ili vam je jednosavno dosta bacanja hrane? Imamo idealan recept za vas.

S vrlo jednostavnom pripremom, ovi krekeri gotovi su za samo 30 minuta. Recept je osmislila Marina Brekalo koja putem svoje stranice Brekalicious nudi pregršt originalnih i ukusnih recepta. Svi su oni veganski, a mnogi spadaju i pod oznaku raw food, baš kao i ovi neobični krekeri od kore banane.

"Izrazito mi je važno da je porijeklo namirnica koje odabirem iz organskog uzgoja, a koje će iz moje kuhinje izaći na tanjur kao cjeloviti obrok", kazala je Marina na stranici.

Svoje grickalice predstavila je na Zero waste radionici, odakle smo i preuzeli ovaj recept. Kora banane obično završi u otpadu, a zahvaljujući ovom receptu možemo dobiti zdrave i hrskave krekere, koji će potrajati čak nekoliko tjedana.

Sastojci

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica heljde
  • tri četvrtine šalice kore od banane
  • četvrtina šalice sjemenki zlatnog lana
  • četvrtina šalice sezama
  • pola šalice vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • četvrtina žličice zelenog papra
  • 1- 2 žličice soli
image

Banane pojedite, a koru iskoristite za krekere

UNSPLASH

Priprema

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Prvo sameljite bademe, heljdu i lanene sjemenke, dodajte im začine te sve dobro promiješajte žlicom. Izrežite koru od organski uzgojene banane na komade kako bi lakše odredili količinu koja ti je potrebna. Koru stavite u blender zajedno s vodom i blendajte dok ne dobijete gustu tekućinu. Smjesi dodajte maslinovo ulje te ponovno sve dobro promiješajte, najbolje žlicom ili rukom.

Od tijesta oblikujte kuglu pa je stavite na papir za pečenje, razvucite tijesto prema veličini lima za pečenje, na debljinu do pet milimetara. Ako se tijesto lijepi, razvucite ga između dva papira za pečenje.

Režite na željene veličine i pripazite da krajevi ne budu previše tanki, jer će prilikom pečenja izgorjeti. Krekere pecite 20 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada se krekeri ohlade složite ih u staklenku, dobro zatvorite i čuvajte nekoliko tjedana.

Dodatni savjeti za savršen izgled i okus: Za efektniji izgled krekera koristite crni i bijeli sezam, ako koristite integralni, svakako ga kombinirajte s bijelim sezamom. Izbjegavajte koristiti smeđi lan, jer njegov okus može imati neželjenu notu gorčine.

Linker
24. travanj 2024 19:33