gastro

Kuglice sreće: U klasičnom desertu u novom ruhu uskoro ćemo guštati u centru Zagreba

Sjajna vijest za sve zaljubljenike u domaće specijalitete: U Zagrebu se uskoro otvara KnedlicaDA! BAR u kojem će se prodavati okruglice od krumpirovog tijesta sa slatkim i slanim punjenjem koje nas vraćaju u djetinjstvo.

Ako ste kao mali voljeli zasladiti nepce tradicionalnom slasticom - sočnim knedlama punjenim šljivama - koje su često spremale naše bake, onda imamo gastro vremeplov koji će vas vratiti u djetinjstvo - slasne kuglice s potpisom gastro brenda KnedlicaDA! BAR.

Iza koncepta i mjesta koje se otvara sljedeći mjesec u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici stoji tim ugostitelja koji su u suradnji s dvoje renomiranih slastičara, Petrom Jelenić i Admirom Karalićem, te ekipom iz Gastronomada razveselili sve zaljubljenike u knedle.

Uz sočne klasike s punjenjem od šljiva i marelica, u bogatoj su se ponudi našli najrazličitiji slatki okusi - od pistacija, nutella kreme, šumskog voća, kokosa, lješnjaka, smokve, višnje, jabuke, oraha, cheesecakea te belgijske bijele i crne čokolade.

image

Knedle su savršen desert ili pak glavno jelo.

KNEDLICADA!BAR

Svaka je knedlica dodatno začinjena raznim ukusnim sastojcima poput čokoladnog cruncha, mljevenih i sjeckanih lješnjaka, pistacija, badema i oraha, a mogu se naručiti i dodatni preljevi i umaci sa svježim voćem.

Ako ste pak više “slani tip” na meniju su i četiri vrste slanih knedli: s punjenjem od čvaraka, pomiješanim sa sjeckanom kobasicom od crne slavonske svinje i ricotta sirom, obložene krušnim mrvicama, zatim kombinacija pršuta i svježeg sira, obložena pršutom i grana padano sirom, knedle punjene umakom od sedam vrsta gljiva, timijanom, porilukom i ricotta sirom, obložene čipsom od luka, i četvrta slana varijacija osmišljena je za ljubitelje piletine i šparoga - knedla u marinadi od maslinovog ulja s finim začinima, obložena u mješavinu sjemenki lana, sezama te sjemenki suncokreta i buče.

Cijene porcija knedli kreću se od 18 do 23 kune, za sada se u njima može uživati u Ambar bistrou, u Ilici 67, a od sljedećeg mjeseca i u novom prostoru KnedlicaDA! BAR-a u Tkalčićevoj ulici.

Čitajte i: Nova zelena oaza zdrave hrane na Zrinjevcu osvaja jelovnikom i interijerom

image

Slatke i slane knedlice u ponudi Bar i Bistro Ambar.

DARKO TOMAS/CROPIX

Osnovni recept

SASTOJCI ZA 20 KNEDLI:

  • 1 kg krumpira
  • 300 g oštrog brašna
  • 100 g griza
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli i šećera


PRIPREMA:

Krumpire skuhati u kori, izvaditi iz vode, oguliti i pustiti da se ohlade. Ohlađene izgnječiti u pire i spremiti u hladnjak, najbolje preko noći. Hladnom krumpiru dodati jaja, sol, brašno, griz i otopljeni maslac pa umijesiti tijesto. Nakon miješanja podijeliti ga na jednake komade.

image

Knedla Mak&Cheesecake.

DARKO TOMAS/CROPIX

NADJEV KNEDLA MAK & CHEESECAKE

SASTOJCI:

  • 500 grama krem ili svježeg sira
  • 250 mililitara vrhnja za šlag
  • 1 vanilin šećer ili nekoliko kapi arome vanilije
  • šećer (prema ukusu)
  • 150 - 200 grama mljevenog maka


PRIPREMA:

Mikserom umutiti sir, vanilin šećer i šećer. Posebno umutiti vrhnje za šlag pa ga umiješati u sirnu kremu te dodati mljeveni mak. Nakon miješanja svih sastojaka punjenja rasporediti u silikonske kalupe i ostaviti da se zamrznu. Tijesto se priprema drugi dan te se puni količinom nadjeva iz dva utora, koji se spoje u puni krug. Nakon što se oblikuju pravilne okruglice, zakuhati vodu i dodati žlicu soli. Knedle stavljati u kipuću vodu i kuhati desetak minuta. Izvaditi iz vode i ocijediti. Kada su gotove, uvaljati knedle u mljeveni mak.

image

Knedla Sedam vrsta gljiva.

KNEDLICADA!BAR

SEDAM VRSTA GLJIVA

SASTOJCI:

  • 150 grama mješavine gljiva
  • 250 grama ricotta sira
  • 200 grama sitno sjeckanog poriluka
  • 100 g usitnjenog luka
  • timijan, sol, papar prema ukusu


PRIPREMA:

Na ulju popržiti luk dok ne dobije žutu boju, dodati gljive, poriluk, timijan, sol, papar. Uz miješanje pirjati dok gljive ne omekšaju. Posudu ukloniti sa štednjaka, prebaciti u zdjelu te umiješati ricotta sir. Začiniti ponovno prema ukusu. Usitniti kućnom sjeckalicom dok ne postane glatka smjesa.

Punjenja nakon toga rasporediti u silikonske kalupe i ostaviti da se zamrznu. Tijesto se priprema drugi dan te se puni količinom nadjeva iz dva utora, koji se spoje u puni krug. Nakon što se oblikuju pravilne okruglice, zakuhati vodu i dodati žlicu soli. Knedle stavljati u kipuću vodu i kuhati desetak minuta. Izvaditi iz vode i ocijediti. Kad su gotove, uvaljati knedle u čips od luka.

Punjenja

Za izradu punjenja potreban je silikonski kalup s polukružnim utorima promjera cca 3 - 3,5 cm. Nakon miješanja sastojaka prema receptu, punjenja rasporediti u silikonske kalupe i ostaviti da se zamrznu. Tijesto se priprema drugi dan te se puni količinom zamrznutog nadjeva iz dva silikonska utora, koji se spoje i kreiraju u kuglicu.

Linker
15. travanj 2024 21:59