Prije točno godinu dana chef Matija Bregeš preuzeo je kuhinju legendarnog zagrebačkog restorana Baltazar, nezaobilazne gastro odrednice ljubitelja tradicionalne kuhinje. Chef Bregeš je u Baltazar stigao iz paškog Boškinca kojem je prije dvije godine donio jednu Michelinovu zvjezdicu, a usavršavao se u slavnim restoranima s tri Michelinove zvjezdice: Geraniumu iz Kopenhagena, nizozemskom De Librije te možda ponajboljem svjetskom restoranu Azurmendi iz Bilbaa.
U Baltazaru, koji od svog osnutka njeguje domaću kuhinju, Bregeš je modernizirao jelovnik, pa je njegov tim uspješno implementirao nove kuharske tehnike te modernizirao jelovnik u kojem su uz stare klasike poput janjeće pljeskavice, srca i želuce goste osvojile moderne interpretacije tradicionalnih jela kao što su sir i vrhnje, zapečeni štrukli, patka i mlinci, hladni odojak…
"U kuhinji sam potpuno autonoman i to mi je jako važno. Baltazar je sa mnom dobio mogućnost osuvremenjivanja tradicionalne hrvatskih jela i gosti su našu viziju prihvatili. Okuse tradicionalnih jela modernim smo tehnikama digli na jednu finiju razinu, a pred gosta stavili ljepši i okusno izazovniji tanjur. S obzirom da mnogi gosti u Baltazar dolaze godinama, pa i desetljećima, bilo nam je vrlo važno da prihvate naše intervencije, primjerice domaće zagorske štrukle s fermentiranim sirom, hrskavim mrvicama i paljenim maslacem. Koristim isključivo svježe, domaće namirnice od odabranih proizvođača i tu nema ustupaka", rekao je Matija Bregeš koji je ovih dana predstavio i jesenski meni drugog dijela restorana, poznatijeg kao Baltazar 2.0.
Tamo će njegova kreativnost biti u potpunosti nesputana, jela sofisticiranija, ali i dalje vjerna tradiciji. U ponudi su hrvatska jela pripremana u fine dining varijanti, a gosti mogu birati između tri manja menija - Jadran, Slavonija, Zagreb, ili se odlučiti za veliki meni pod nazivom - najbolje od Hrvatske.
"U jelovnik Baltazara 2.0 uključio sam jela koja po meni dostojno predstavljaju bogato gastronomsko naslijeđe svih krajeva Hrvatske, a tome svjedoče i nazivi jela: Škamp, Tuna saur, Grincek, Lički krumpir, Lignja i maslina, Čobanac, Zagrebački i rizi-bizi", istaknuo je Bregeš te dodao: "Jelovnik ćemo osvježavati ovisno o sezonskoj dostupnosti namirnica, no cilj će, kako u Baltazaru, tako i u Baltazaru 2.0, ostati isti: stvarati jela koja će svakom gostu pružiti gastronomsko iskustvo te koja će pridonijeti stvaranju nacionalne kuhinje kakvu Hrvatska kao jedna od vodećih europskih turističkih destinacija odavno zaslužuje."
Baltazar se u svojih četiri desetljeća postojanja etablirao kao hedonistička oaza u srcu Zagreba. Prije 40 godina pokrenuo ga je i suvereno vodio prekaljeni ugostitelj Slobodan Bobo Čimbur, a posljednjih godina svojim idejama novi zamah daju mu njegova djeca Tamara i Igor Čimbur. Uz Matiju Mregeša, chefa koji je osvojio i Trofej Veliki chef sutrašnjice slavnog francuskog gastro vodiča Gault&Millau, za budućnost Baltazara nema brige.