Top savjeti

Bojanje jaja u ‘zadnji čas‘: Donosimo brze i jednostavne načine kako na prirodan način ukrasiti uskršnje pisanice

Ako želite bogat blagdanski stol, ali ste u stisci s vremenom, ne brinite! Postoje stare i nove provjerene tehnike za ukrašavanje jaja koje vam neće oduzeti previše vremena, a dobit ćete odličan rezultat.

Bojanje jaja za Uskrs jedna je od najljepših tradicija za blagdane jer je jednako zabavna i djeci i odraslima. Šarene pisanice predivan su ukras svakog uskršnjeg stola, a mogu se ukrasiti na bezbroj različitih načina. No, zbog hrpe obaveza koje (nažalost) ne možemo odgoditi, ukrašavanje jaja često radimo u zadnji čas.

No, to ne znači da jaja farbana "na brzinu" ne mogu biti remek-djelo. Baš naprotiv, mogu! Postoje brzi i jednostavni načini za ukrašavanje, a najbolja stvar je što su potpuno prirodni.

Čitajte i: Zagrebačka fitness trenerica Amika Tomčić ‘slaba’ je na kolače, a pripravlja ih s mnogo mašte - i bez pečenja

Ipak, prije nego krenete na farbanje, važno je napomenuti da bilo koja boja, prirodna ili ona kupovna, bolje izgleda na bijelim jajima. Njih je malo teže naći u trgovinama pa vam ne preostaje ništa drugo nego da sami izbijelite smeđa jaja.

image
Bojanje jaja ne mora biti dugo i komplicirano.
UNSPLASH

Kako izbijeliti jaja na prirodan način?

Sve što vam treba je alkoholni ocat i voda u omjeru 1:1 - dakle, jedna čaša vode na jednu čašu octa za tri jaja. Ako ih pak kuhate više odjednom, povećajte omjere.

Jaja prelijte octom i vodom te ih stavite na jaku vatru. Kad voda zakuha, počet će se stvarati pjena. Smanjite vatru i žlicom uklonite svu pjenu. Kuhajte jaja deset minuta, ocijedite ih i isperite hladnom vodom. Prije farbanja obrišite ih krpicom kako biste uklonili mrlje, ali njima rukujte oprezno jer je ljuska tanja zbog kuhanja u octu.

Brze tehnike farbanja jaja

Sada dolazi onaj najzabavniji dio - ukrašavanje. Jeste li znali da puno namirnica, odnosno povrća koje imate u kuhinji jajima daje određenu boju? Crvenu tako možete postići uranjanjem jaja u sok kompota od višanja, ružičastu boju će dati cikla, smeđu ćete dobiti od ljusaka luka, a žutu od kurkume ili maslačka. Nadalje, zelena se dobiva kuhanjem u špinatu, koprivi ili peršinu, plava od soka borovnica ili crvenog zelja, a ljubičasta od crnog vina.

Ako ste u stisci s vremenom, jaja možete obojiti navedenim povrćem ili se okušati u ovih nekoliko tehnika:

Bojanje preko ubrusa

Skuhajte jaja i ohladite ih. Svakog posebno zamotajte u papirnati ubrus. Na njega stavljajte jestivu boju u kojim god kombinacijama želite. Jaja potom nasprejajte vodom (ne skidajući ubruse). Oprezno stisnite ubrus da se iscijedi višak vode i ostavite jaja ih da se suše preko noći.

Tehnika s gumicama

Pripremite nekoliko posuda, napunite ih vodom te u svaku stavite različitu jestivu boju. Jaja skuhajte, obložite ih gumicama te ih stavite u boju na pet minuta. Pustite neka se osuše pa ih ponovno stavite u drugu boju i opet osušite. Postupak možete ponoviti još jednom za što šareniji efekt, ali i ne morate. Nakon što ste ih zadnji put spustili u boju, skinite gumice.

Čitajte i: Slavlje u domu Monike Sablić! Uskršnja čarolija u domu poznatih splitskih supružnika počinje ranije

Bojanje preko čipke

Stavite komadić čipke preko jajeta i umočite ga u jestivu boju ili ga pak skuhajte s ljuskama luka, u soku cikle, s crvenim zeljem ili s nečim četvrtim. Pustite neka se jaja malo ohlade i potom uklonite čipku. Dobit ćete predivne i posebne oblike na pisanicama.

Otisak bilja

Jedna od najstarijih tehnika farbanja jaja jest s otiskom raznih biljaka. Postupak je isti kao i prethodni, samo što se umjesto čipke na jaja stavljaju listovi djeteline, koprive, peršina i slično. Svako jaje stavite u staru najlonku, na jednu njegovu stranu list biljke, a najlonku potom zavežite kako se list ne bi micao. Jaja potom skuhajte u ljusci luka ili soku nekog drugog povrća, uklonite najlonke i listove te se divite vašim jedinstvenim pisanicama!

Linker
10. travanj 2024 18:08