INSPIRATIVNI DIZAJN

Zavirite u zelenu oazu Tine Fras - u svom dvorištu uzgaja organsko voće i povrće

Od 300 četvornih metara travnjaka, koji je okruživao njihovu kuću prije petnaestak godina, producentica je stvorila sa suprugom, dizajnerom Davorom Bruketom, zeleni dnevni boravak - sa stablima, grmovima začinskog bilja i gredicama punim povrća!

Producentica Tina Fras (48), vlasnica produkcijske kuće Komakino koja je zaslužna za mnoge poznate TV reklame, odrasla je u slovenskom gradiću Slovenj Gradcu, u kući okruženoj velikim vrtom punim cvijeća i povrtnjakom u kojem njena mama još uvijek uzgaja povrće. Stoga nije mogla zamisliti drukčije mjesto za život ni kad se preselila u Zagreb, odnosno kad je zasnovala obitelj s dizajnerom Davorom Bruketom. Još prije rođenja sina Jana tražili su idealan dom s dovoljno velikom okućnicom, na kojoj bi se također mogao odvijati život. I pronašli su ga u istočnom dijelu grada.

"Kad smo se uselili, ovdje je bilo samo 300 četvornih metara travnjaka. Zato smo angažirali vrtlara Željka Koletića koji i danas održava vrt. Prvo smo posadili drveće, koje je stvorilo stvorili prirodnu ‘zavjesu‘ tako da zatvara pogled prema susjednoj zgradi, te dva graba čije se grane isprepleću te stvaraju prirodni krov iznad stola na drvenoj terasi i pružaju nam ugodan hlad. Nakon nekoliko godina stigla je i skulptura kiparice Romane Nikolić, koju smo kupili na Danima otvorenih vrata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Taj sklupčani muškarac lijepo stari u našem vrtu, dobiva zanimljivu patinu i odlično pristaje u ovaj vrt danas prepun zelenila", govori Tina Fras.

image

Dvorište Tine Fras

DAVOR PONGRACIC CROPIX

Otvaranje sezone počinje u ožujku, kad 15-godišnji sin Jan slavi rođendan. Obiteljsko slavlje tada uljepšava rascvala magnolija sa svojim divnim bijelim cvjetovima.

"Nakon nje cvate japanska šljiva, a mi uživamo u pogledu na prirodu koja se tijekom godine stalno mijenja, na to kako se stalno nešto rađa i umire", kaže Tina, koja se prije nekoliko godina upustila i u sadnju malog povrtnjaka.

"Super je osjećaj kad pojedeš nešto što je još prije nekoliko sati bilo u zemlji i što nije ničim tretirano", kaže.

"Plodove svoje zemlje često nosim i u ured, pa od njih s kolegicama Marinom i Katarinom spremam prave gozbe", dodaje.

Tina je isprva je vodila računa o strukturi povrtnjaka, no s vremenom je odustala od takvog pristupa pa joj danas taj neveliki komad zemlje daje pravo zeleno blago - salatu, blitvu, papriku, krastavce, poriluk, jagode, peršin, vlasac, bosiljak, mažuran...

image

Skluptura u vrtu

SCREENSHOT/PRIVATNI ALBUM

"Kad imamo vremena, zajedno doručkujemo na terasi. Trudim se da sve što kuham bude zdravo i zato sam sretna što smo donedavno mogli jesti i jagode iz vlastitog vrta", priča Tina kojoj je boravak u prirodi visoko na listi prioriteta.

Čak i kad putuje, nastoji birati "zelene" destinacije te je zbog bogatstva prirodnih ljepota oduševljena Islandom, Norveškom i Danskom - iako joj se sviđaju i njihova arhitektura, dizajn i estetika.

image

Domišljate dekoracije na stolu

PRIVATNI ALBUM/SCREENSHOT

Osim što voli putovati, bavi se brdskim biciklizmom i često odlazi s obitelji na izlete na Sljeme, a kad imaju više vremena, i na našu obalu.

"Preklani sam s Vranskog jezera donijela grančicu kadulje, koja je u međuvremenu izrasla u predivan grm i zauzima veliki dio moje gredice s povrćem. To mi se baš sviđa, taj element iznenađenja, jer ja nisam od onih koji pomno proučavaju ono što sade nego uvijek isprobavam nešto novo", kaže Tina koja punim plućima uživa u svom zelenom "dnevnom boravku", u kojem ovih dana čita knjige, vrtlari ili priprema roštilj za prijatelje.

image

Zelena oaza Tine Fras koja u svom dvorištu uzgaja organski vrt

DAVOR PONGRACIC CROPIX
image

Organski vrt

DAVOR PONGRACIC CROPIX

Onima koji ne znaju kako početi, savjetujem da prvo posade začinsko bilje. Ono se danas može kupiti u teglicama na tržnicama i u supermarketima, jeftino je, lako ga je održavati, a sjajan je dodatak jelima. Nije nužno imati vrt - balkon ili prozor su dovoljni da unesu dašak prirode i zelenila u naš dom, a često nas inspiriraju da posadimo još nešto. Moje gredice s povrćem nisu planski napravljene ni uredne, ali u njih ulažem puno ljubavi i truda koju mi one uzvraćaju - predivnim plodovima

Sve što vam treba za sreću u vrtu

image

Kutija za cvijeće na
otvorenom, 299 kn

IKEA

image

Gardena Robotska kosilica Sileno Minimo
500 idealna za košnju u niskim i teško
dostupnim područjima, 5590 kn

BAUHAUS

image

Roštilj na drveni ugljen s pušnicom,
1399,99 kn

EMMEZETA

image

Ležaljka Lucien od drveta
balau, 5059,80 kn

MEBLO
Linker
15. travanj 2024 06:53