vedran peteh
U svijetu herbarija

Zagrebačka prevoditeljica našla je sjajan hobi: Prešano cvijeće pretvara u predivne zidne dekoracije

Ivana Ostojčić, koja od prešanog bilja izrađuje zidne dekoracije, nadahnjuje nas da se u proljetnim danima u doba društvene izolacije okušamo u novom hobiju.

Jedan od omiljenih hobija finih gospođa prije stotinjak godina bila je izrada herbarija s prešanim cvijećem, koji su u to vrijeme bili prikladan dar za prijateljičin rođendan ili neku sličnu prigodu. Danas se izrada herbarija čini kao odličan način da nam vrijeme provedeno u karanteni bude kreativno i zabavno.

zagreb 04.11.2019
Ivana ostojcic-Korecic - herbariji
foto vedran peteh
vedran peteh

Prednost je to što za ovaj hobi većinu potrebnog materijala već imamo kod kuće, a bilje za prešanje lako se prikupi na obližnjoj livadi ili u parku. Pritom, zagrebačka prevoditeljica Ivana Ostojčić (37) ima sjajnu ideju - umjesto da prešano bilje ostane među listovima herbarija, možete ga pretvoriti u zanimljive zidne dekoracije.

Otvorila je i atelje

Ivana još pamti raskošne herbarije svoje bake i prabake ukoričene zelenim plišem, s prigodnim posvetama ispisanima krasopisom. A upravo ta sjećanja, spojena sa sentimentalnom željom da sačuva lišće i cvijeće koje je prikupila zajedno s dvogodišnjom kćeri Olgom, navele su je da počne izrađivati herbarije te na društvenim mrežama pokrene Herbaria Botanica Atelier - atelje za izradu elegantnih i profinjenih zidnih dekoracija od prešanog bilja. Tako spaja nostalgiju, suvremeni dizajn i svoju ljubav prema prirodi i lijepom.

zagreb 04.11.2019
Ivana ostojcic-Korecic - herbariji
foto vedran peteh
vedran peteh

- Da bih napravila jednu zidnu dekoraciju, potrebno je dva tjedna, a svaka faza radi se ručno i zahtijeva urarsku preciznost. Na kraju je svaki ukras jedinstven i drugačiji, baš kao i svaki list ili latica u prirodi - ističe Ivana, koja od bilja najčešće koristi paprat, bršljan, bagrem, smilje i lavandu, a od cvijeća ružu, maćuhicu, staticu i gipsofilu.

Važna je strpljivost

- Proljeće je idealno vrijeme za izradu herbarija, jer sve oko nas buja i cvjeta. Zato kad god izađem, u torbi imam vrtne škare. Trenutačno najviše uživam u prešanju mladih, svijetlozelenih listova bršljana i latica trešnje. Djeteline, koja je vrlo dekorativna, ima posvuda, a izbilo je i mlado lišće paprati, kestena, topole, javora... Poseban mi je izazov prešanje grančica bagrema jer ima tanke peteljke pa lako otpadnu - kaže Ivana, dodajući kako je za ovaj hobi jako važna strpljivost jer nikad ne možete garantirati rezultat.

zagreb 04.11.2019
Ivana ostojcic-Korecic - herbariji
foto vedran peteh
vedran peteh

Njoj se, priznaje, i danas dogodi da neka biljčica pri prešanju istrune ili se na nju preslika novinski papir. No, Ivana kaže kako savjet da se proces ubrza peglom - o čemu ima dosta tekstova na internetu - nije dobar jer se listovi previše stisnu.

zagreb 04.11.2019
Ivana ostojcic-Korecic - herbariji
foto vedran peteh
vedran peteh

Da bi rezultat bio što bolji, potrebno je slijediti precizne naputke: prije prešanja odvojite listove od peteljki i posložite ih između slojeva dva-tri papira, nakon čega na njih stavite 10 kilograma knjiga, pod kojima ostaju tjedan dana. Kad su dovoljno suhi, svaki listić i laticu nježno uzmite pincetom i spremite u posebne kutijice.

zagreb 04.11.2019
Ivana ostojcic-Korecic - herbariji
foto vedran peteh
vedran peteh
Ivana preša cvijeće tjedan dana ispod desetak kilograma knjiga, a kad izrađuje ukrase, suhe latice i listove uzima pincetom - jer bi ih prstima mogla uništiti.

- Pri izradi dekoracija koristim pincetu jer su listovi tako krhki da bi se među prstima oštetili. Od ostalog alata potreban je šestar (za izradu pravilnog kruga za vjenčić od latica), olovka (za obilježavanje pozicija listova), skalpel, ravnalo, škarice i kistovi za razmazivanje prozirnog ljepila na bazi vode. Najdelikatniji je trenutak kad bilje lijepim na papir, koji mora imati barem 300 grama da se ne bi savijao. Pritom je potrebna velika koncentracija, ali je istodobno opuštajuće i kreativno - kaže Ivana.

zagreb 04.11.2019
Ivana ostojcic-Korecic - herbariji
foto vedran peteh
vedran peteh

Njezini radovi mogu se kupiti na Facebook i Instagram stranici Herbaria Botanica Atelier, a cijena im je, ovisno o veličini i složenosti, od 200 do 400 kuna.

Čitajte i:

Mediteran na balkonu: Neodoljiv miris začinskog bilja neka vas odvede iz doma na obalu mora

Život u vazi: Vodič za sve one koji dosad nisu imali 'sreće' s biljkama niti mnogo prostora za njihov uzgoj

Profesionalna organizatorica savjetuje zašto je bitno riješiti se nepotrebnih stvari iz života

Zeleni plan za sretan stan: Urbana džungla u vlastitom domu nikad nije bila poželjnija

Linker
11. travanj 2024 23:53