Dizajn eksterijera

Uređenje terase ne mora biti investicija: Ključ je u strateškom odabiru detalja koji stvaraju ugodnu atmosferu

Vrtne garninure središte su terasa i balkona, no često su preskupe. No, to ne znači da vaša proljetna oaza ne može izgledati fenomenalno i bez najnovijeg namještaja. Donosimo nekoliko korisnih trikova za uređenje.

Kada je riječ o vremenu, ova godina je prilično zbunjujuća. Već smo na početku svibnja, a temperature nikako da se popnu više od 20 stupnjeva. Zima kao da se ne da, no ne damo se ni mi jer smo počeli uređivati terase na kojima ćemo od sada provoditi više vremena, makar sjekire padale s neba.

Ako ste baš u planiranju sređivanja vaše proljetno-ljetne oaze, inspiracije nikad dosta, zar ne? Pjevačica nekadašnje grupe Feminnem Pamela Ramljak već se uredila svoju terasu i time se pohvalila na svom Instagram profilu.

Čitajte i: Zavirite u raskošan dom Pamele Ramljak: Kupaonica poziva na guštanje, a spavaća soba je san snova za dvoje

"Svi znate koliko volim uređivati terase i balkone. Kad smo došli pogledati ovaj stan, zaljubili smo se u ovu terasu. Ima i natkriveni i otvoreni dio i stalno smo tu. A isto tako sam se zaljubila u ovaj vrtni namještaj. Zbog njega imam osjećaj kao da sam još uvijek na moru. Spremni za uživanje na suncu", poručila je Pamela ispod fotografije.

I zaista, njezina terasa izgleda kao iz nekog časopisa, a sve zbog pažljivog izbora boja i detalja. Čak i ako nemate veliku terasu, već samo balkon, možete ga urediti kao savršeno mjesto za druženje. Pamelina najveća investicija zasigurno je bila garnitura koja se sastoji od trosjeda, dvije fotelje i club stolića.

Palete - trend koji ne jenjava

Ako niste u mogućnosti uložiti u vrtni namještaj, uvijek ga možete napraviti od paleta. Palete se mogu nabaviti u građevinskim skladištima ili u skladištima drva, a cijene se kreću od nekoliko desetaka kuna za rabljene palete ili 100 kuna na dalje za novu Euro paletu.

Nadalje, važan je i odabir detalja poput ukrasnih jastučića. Ako je vaša garnitura u neutralnoj boji, jastučići neka su što šareniji jer će dati poseban šarm i razigranost. Pamela je kombinirala jastuke sa šarenim prugicama i one s etno, odnosno boho uzorcima.

Čitajte i: Najljepše što ćete vidjeti ovih dana! Ukrasna stabla stvorit će rajski ugođaj u vašem vrtu, donosimo hit izbor

Za ugodnu atmosferu u toplim večerima idealne su solarne lampice ili one na baterije, kao i fenjeri u koje možete staviti svijeću.

Tepih za vanjski prostor možete, ali i ne morate imati. On je praktičan ako nemate dosta mjesta na terasi za sve goste pa neki od njih moraju sjediti na podnim jastucima. Osim toga, ne zaboravite na suncobran u koji valja uložiti jer vas može služiti godinama. Kod kupnje suncobrana pripazite da je napravljen od kvalitetnog drva i/ili aluminija, s dovoljno čvrstim postoljem i izdržljivim platnom koje će vas štititi od sunca, ali i kiše.

I zadnja stvar, ali ne manje važna - cvijeće! Ono će obogatiti svaki prostor, bilo vanjski ili unutarnji. Ne morate terasu ili balkon natrpati cvijećem, već izaberite nekoliko vrsta koje dobro uspijevaju na otvorenom. To su primjerice ukrasna kopriva, pelargonije, neven ili prkos. Sve ove vrste ne zahtijevaju posebnu brigu osim malo zalijevanja i odstranjivanja suhih listova.

Linker
15. travanj 2024 08:17